Fájdalom enyhítése

A lábfej és a boka arthrosisa

Érthetetlen módon fáj lábfeje felső része? Vagy bokaízületében érez sajgást? Esetleg azt veszi észre, hogy nagylábujjába minden lépéskor fájdalom hasít? Ha rendszeresen észleli ezeket a bosszantó tüneteket, akkor lehet, hogy arthrosis (ejtsd: artrózis, porc­kopás) alakult ki a lábfejében, illetve a bokájában.

Milyen területet érint?

A lábközépi ízületi gyulladás a lábfej felső részét érinti, ahol kilenc apró csont viseli el a két lábon járás óriási terhelését. A porckopásnak ez a vál­tozata olykor sérülés miatt keletkezik, máskor az éveken át tartó erőlködés következményeként. Bár viszonylag gyakori, sokszor nem veszik észre – a rutinszerűen készített röntgenfelvételek nem mindig mutatják ki.

A boka ízületi gyulladásának lehetséges oka a sípcsont és a bokacsont közötti ízület kopása, jellemzőbb azonban, hogy egy korábbi törésből, fer­tőzésből vagy akár többszöri rándulásból ered. Okozhatja emellett reumás ízületi gyulladás, amely az ízületi gyulladások súlyosabb, néha az egész testet érintő formája.

Gyakori a nagylábujj-ízületi gyulladás is

Ez talán mulatságosan hang­zik, de higgye el: ami ennyire fáj, abban semmi mókás nincs. A nagyláb­ujj és a lábfej csontjai közötti ízületet bélelő porc elkophat, és a nagyláb­ujj felső oldalán csontsarkantyú nőhet. Ezek a folyamatok merevséghez vezetnek, valamint minden lépéskor jelentkező fájdalomhoz. Az ízület meg is duzzadhat, és fölötte, a bőrön bőrkeményedés alakulhat ki.

Jegyezzük meg! A lábfej és a boka ízületi gyulladása roppant fájdalmas ugyan, de néhány egyszerű lépéssel – például cipői lecserélésével és vény nélkül kap­ható fájdalomcsillapítók szedésével – sokat enyhíthet rajtuk.

Az első teendők

Nem kell szenvednie, sőt minél hamarabb lép föl a fájdalom ellen, annál könnyebb lesz kezelnie.

1. Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót!

A lábfej ízületi gyulladásának mindhárom változata jól reagál az olyan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerekre, mint az ibuprofen, a diklofenák és a naproxen. A csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően szedje őket.

2. Hagyja abba, ha fáj!

Nehéz dolog nem mozogni, de amíg ki nem derül a fájdalom valódi oka, célszerű elkerülni mindazon tevékenységeket, amelyek a jelek szerint elő­idézhetik – például a hosszabb gyaloglást, az ugrálást vagy a futást.

3. Keresse föl orvosát!

Háziorvosa reumatológushoz (ízületi problémákra specializálódott dok­torhoz) vagy ortopéd szakorvoshoz ad beutalót, aki megállapítja a prob­léma okát és azt, hogy mit tehet annak megszüntetése vagy legalábbis a további romlás elkerülése érdekében.

4. Hordjon párnázott cipőt!

Ez csökkentheti a gyulladt ízületekre nehezedő terhelést.

Érdekelnek a legérdekesebb újdonságok? Iratkozz fel, küldjük!

[mc4wp_form id="36742"]

Mit tehet az orvos?

A szakember megvizsgálja a lábfejét, s megkérdezi, mikor szokott jelent­kezni a fájdalom, és milyen korábbi lábfejsérülései voltak. Emellett megröntgeneztetheti a lábujjakat, és MR-vizsgálatot vagy radioizotópos csontszcintigráfiát is kérhet – e képalkotó eljárásokkal kimutathatók az ízületek károsodásai. Utána az alábbi megoldásokat ajánlhatja.

Segédeszközök. Az orvos a lábfej középső része és a nagylábujj ízületi gyulladása ellen is javasolhat készen kapható vagy testre szabott ortopédiai segédeszközöket (betéteket, fűzőket vagy síneket), hogy csökkentse a lábfej terhelését. A boka ízületi gyulladása esetén fűzővel vagy sínnel korlátozható az ízület mozgása.

Kortikoszteroid-injekciók. A szteroidinjekciók – általában legföljebb kettő – segíthetnek a gyulladás enyhítésében.

Segítsen magán

Az alábbi lépéseket megtéve harcba szállhat a fájdalommal.

Új cipő. Válasszon merev talpú cipőt, amelyben lábfeje csak korlátozott mértékben hajlik meg, mivel ez mérsékelheti a fájdalmat. Ha a gondot a nagylábujj okozza, ellenőrizze, elég tág-e a cipő orr-része, nehogy nyomja a nagylábujját.

Fogyás. Amennyiben túlsúlyos, a lábfej ízületi gyulladása kellő ösz­tönzés lehet a súlyfölöslegtől való megszabadulásra. A kisebb súly kisebb lábfejterheléssel jár.

Ha nagyobb a baj

Amennyiben az egyszerűbb megoldásoknak nem sikerül visszaadniuk léptei ruganyosságát, orvosa műtétet javasolhat.

A nagylábujj ízületi gyulladása esetén. orvosa a cheilectomiának nevezett beavatkozást ajánlhatja. A sebész eltávolítja a hegszövetet és a csontsarkantyúkat, s ezzel visszaad valamennyit a nagylábujj hajlékony­ságából. Súlyos esetekben viszont arthrodesis (ejtsd: artrodézis) jöhet szóba, azaz az ízület csontjainak végleges egymáshoz rögzítése, ami csök­kenti a mozgás okozta fájdalmat. A protézisbeültetés ennél az ízületnél erősen vitatott eljárás, de amúgy is csak ritkán van rá szükség.

A lábfej középső részének ízületi gyulladása esetén, ha csontkinö­vések is keletkeztek, azokat néha műtéti úton kell eltávolítani. Ha állapota súlyos, és semmi más nem használ, orvosa az ízesülő csontok egymáshoz rögzítését javasolhatja. Ez nem okoz gondot, mert e csontok elmozdulásai amúgy is jelentéktelen mértékűek.

A boka ízületi gyulladása esetén. a sebész a test egy másik részéről vett porccal helyettesítheti a károsodott porcdarabot, egyesítheti az íze­sülő csontokat, vagy protézist is beültethet.

Azonnali enyhülés

Azokon a napokon, amikor különösen fáj a lábfeje, próbálja ki az alábbi gyors megoldásokat.

Lábfürdők. Töltsön meg egy lábfej nagyságú edényt nagyon hideg vízzel, egy másikat pedig nagyon meleggel. Mártsa a lábát 30 másodpercre a hideg vízbe, majd újabb 30 másodpercre a melegbe. Így váltogassa a hideg- és melegkezelést öt percen át.

Relaxáció. A mértékletes testmozgás – például a gyógytorna – jót tehetnek az ízületi gyulladások ellen, és általános egészségi állapotát is javíthatják. De amikor fáj a lábfeje, inkább polcolja föl, és olvas­son egy jó könyvet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.