Betegségek és megelőzésük

Reuma (artrózis és artritisz) tünetei

Tünetek

A reuma két fő formája az artrózis (porckopás) és az artritisz (ízületi gyulladás), bár a laikus közönség olykor a nyaki spondilózist, sőt a köszvényt is reumának nevezi. Aki már látott derékfájós időseket, merev térddel botladozókat, vagy tudja, milyen nehéz görcsös, „ízületes” ujjak­kal megfogni valamit, annak aligha kell bemutatni ezt a betegséget.

Az artrózis oka a csontok egymással érintkező súrlódási felületét borító és védő ízületi porcok kopása, amit előidézhet például tartós igénybevé­tel, sérülés, örökletes hajlam vagy a porcvédő enzimek hatékonyságának csökkenése. Mindez azonban megelőzhető.

Tipp: heti egyórás testmozgás a nőknél 30%-kal csökkenti az artrózis kockázatát.

Prevenció első körben

Fogyni kell! A felesleges kilók leadásának egyik komoly élettani előnye a sok közül, hogy hatására mérséklődik az ízületekre háruló terhelés, tehát kevésbé kopnak a porcok.

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy az egészséges testsúly felett minden egyes pluszkiló csaknem 7 százalékkal növeli az artrózis kialakulásának kockázatát: 5 kg súlyfelesleg tehát majdnem 35 százalékkal! Ugyanakkor fél kiló leadása két kilóval csök­kenti a térdízület megterhelését.

Ha egy kövér ember öt kilót lead (és mindent megtesz azért, hogy ne hízza vissza), felére csökken a veszélye, hogy tíz éven belül artrózist kap. A fogyást nemcsak a térd, hanem a csípő ízületei is meghálálják.

Kutatási eredmények! Az amerikai Harvard Egyetem kutatói artrózisban szenvedő nők több mint félezer fős csoportját vizsgálva kimutatták, hogy a kövér nők közül kétszer annyian szorulnak csípőprotézisre, mint egészséges testsúlyú kortársaik.

Heti egy-két óra mozgás. Az artrózis még mindig elég sok fejtörést okoz az orvosok és a kutatók számára. Az utóbbi időkig úgy vélték, hogy a rendszeres, aktív testmozgás elősegíti kialakulását, mert a sportolók kö­zött feltűnően gyakori. Újabban viszont az az általános vélemény, hogy az ízületeket érintő sportsérülések felelősek a porckopásért, nem pedig maga a rendszeres mozgás, amely éppenséggel jót tesz, mert erősíti az ízületeket védő, a rájuk háruló terhelést csökkentő izmokat, emellett „berozsdásodásuk” ellen is hat.

Ausztrál kutatók szerint körülbelül 40 százalékkal ritkább az artrózis ama középkorú és idősebb nők körében, akik hetente két-három órát aktív testmozgással töltenek. Heti egyórás mozgás csaknem 30 százalék­kal csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. A nyújtógyakorlatok is sokat segítenek.

Kondicionáló edzés. Az izomerősítés bármilyen formája ugyancsak haté­konyan véd a porckopástól. Használhatunk kézisúlyzót, expandert, gumiszalagot, csukló- és kézerősítő sportszert, edzőgépet, vagy végezhetünk olyan láberősítő tornagyakorlatokat, ahol a testsúly ellenállását kell legyőzni (például térdhajlításból vagy guggolásból való felállás).

Egy tanulmány szerint a térdartrózis 55, a csípőízületi kopás pedig 64 százalékkal ritkább azoknál a nőknél, akiknek erős a combjuk, szemben azokkal, akiknél petyhüdtek ezek az izmok. A kondicionáló edzés a már kialakult porckopást is enyhíti.

Kutatási eredmények! Az ame­rikai Tufts Egyetem kutatói egy kísérlet során otthon végezhető, kímé­letes izomerősítő tréningre fogtak közepes vagy súlyos térdartrózistól sújtott idősebb nőket és férfiakat. Az eredmény meglepetést okozott, négy hónap elteltével ugyanis az artrózis okozta mozgáskorlátozottság 38 százalékkal, a fájdalom pedig 36 százalékkal enyhült a kísérlet vala­mennyi alanyánál.
Vigyázat! Mozgásszervi betegség esetén új edzésbe csak akkor vágjunk bele, ha előtte konzultáltunk orvosunkkal, gyógytornászunkkal!

Szakemberek szerint a kíméletes izomerősítés nemcsak az artrózis, hanem az artritisz (idült sokízületi gyulladás) okozta fájdalmat és moz­gáskorlátozottságot is enyhíti. A reumának ez a formája akkor lép fel, ha az immunrendszer megtámadja a csontokat védő szöveteket.

Íme egy finnországi kísérlet eredménye: enyhe reumatikus panaszokkal küszködő személyeknél, miután két éven át rendszeresen erősítettek otthoni körül­mények között, az artritisz okozta ízületi merevség felerészben megszűnt, a fájdalom pedig 67 százalékkal enyhült.

Prevenció második körben

Füstmentes élet.

Kutatási eredmények (1): Az amerikai Harvard Egyetem kutatói több mint száz­húszezer ápolónő bevonásával végzett vizsgálatuk során megállapították, hogy a dohányzás 30 százalékkal növeli a reuma kialakulásának kocká­zatát.
Kutatási eredmények (2): Egy másik vizsgálat szerint, melybe harmincezer nőt vontak be, a rendszeres cigarettázás megkétszerezi a reumára való hajlam esélyét. Svéd kutatók úgy vélik, hogy a dohányfüst bizonyos alkotórészeinek hatására az immunrendszer megtámadja az ízületeket. Jó hír azonban, hogy akik abbahagyják a füstölést, azoknál tíz év elteltével már nem nagyobb a reumatikus hajlam, mint azoknál, akik sosem cigarettáztak.

Több D-vitamint! Ha a szervezet nem kap elég „napfényvitamint”, ve­szélybe kerülhetnek az ízületek. A D-vitamin zömmel a bőrben keletke­zik, napfény hatására. Nagyon valószínű, hogy védi az immunrendszert, sőt a porckopást is gátolja, mert erősíti a csontokat. Egy kísérletből kide­rült, hogy a rendszeres D-vitamin-utánpótlás jelentősen lassítja a kezdő­dő térdartrózist. A kísérleti alanyok (férfiak és nők) közül a D-vitamint szedők térde nyolc év múltán jobb állapotban volt, mint azoké, akik nem szedték ezt a vitamint.

Ez a fontos vegyület az artritisz ellen is védelmet nyújt.

Kutatási eredmények! Az ötvenöt­-hatvankilenc év közötti korcsoportból közel harmincezer nő ízületeinek állapotát követték nyomon tizenegy éven keresztül az amerikai Iowa állam egyetemének kutatói. Akik napi 200 NE-nél kevesebb D-vitamint szedtek, azok közül 30 százalékkal többen kaptak ízületi gyulladást.

Ma az USA Orvostudományi Intézete az ötven és hetven év közöttiek számára napi 400 NE (10 µg), a hetven felettieknek napi 600 NE (15 µg) D-vitamin szedését javasolja, de sok szakember szerint ennél magasabb dózist kellene megállapítani, akár napi 1000 NE-t (25 µg-ot) is; a D-vitamin még körülbelül kétszer ekkora dózisig biztonságos.

Ehhez azonban kiegészítők szedése szükséges

Hacsak nem eszik valaki mindennap zsíros húsú tengeri halat, például lazacot vagy makrélát, melyek 10 dkg-ja nagyjából 350 NE (8,7 µg) D-vitamint tartal­maz, szinte lehetetlen kizárólag élelmi úton hozzájutni. A tej szintén jó D-vitamin-forrás, de egypohárnyi adagban csak 98 NE (2,45 µg) van.

Mint említettük, a D-vitamin természetes módon a bőrben termelődik a napfény hatására, ötvenéves kor felett azonban a szervezet már egy­szerűen képtelen elegendő mennyiséget előállítani a napfényből. A D-vitamin-szintet a vérből lehet megállapítani; a vizsgálatot a tél végén érdemes elvégeztetni, amikor a szint a legalacsonyabb.

Vigyázat! A D-vitamin túladagolható; szedése előtt mindenképpen beszéljünk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel!

Színes gyümölcsök és zöldségek. A piros, narancssárga, lila vagy zöld termények színe azt jelzi, hogy tele vannak antioxidánsokkal, melyek közömbösítik a szabad gyököket: a porcok regenerálódását akadályozó (és seregnyi más bajt okozó), garázda oxigénmolekulákat. Például a lé­dús narancs, az őszibarack, a mangó és a görögdinnye mind kiváló for­rása a béta-kriptoxantinnak.

Kutatási eredmények! Ez a cifra nevű antioxidáns nagymértékben védi az ízületeket: az angliai Manchester egyetemének kutatói által hu­szonötezer személy bevonásával végzett kísérlet eredményei szerint akár 40 százalékkal csökkentheti az artritisz kialakulásának a kockázatát.

Ugyancsak fontos antioxidáns a zeaxantin, melynek fő forrása a paraj, a csemegekukorica, a zöldborsó és a narancssárga húsú paprika. Egy kimutatás szerint az átlagosnál feleannyi a reumás azok között, akiknek a vérében a lehető legmagasabb a kétféle xantin szintje.

A C-vitamin ugyancsak barátja az ízületeknek. Együnk sok citrus­félét, savanyú káposztát, hecsedlit, fekete ribiszkét, kivit, piros húsú paprikát, földiepret és brokkolit, mert ezekben van a legtöbb C-vitamin, melyről a Bostoni Egyetem (USA) kutatói azt állítják, hatékonyan enyhíti a térdartrózissal járó ízületi fájdalmat. Egy vizsgálat kimutatta, hogy akiknek az étrendje a legtöbb C-vitamint tartalmazza, azok között harmadannyi a reumás térdfájással küszködő páciens, mint akiknek a szervezete nem jut hozzá kellő mennyiségben ehhez a vitaminhoz.

Mire jó a glükozamin-szulfát és kondroitin-szulfát?

Ez a két, igen hatékonynak tartott kiegészítő segíti az ízületi szövetek működését, illetve segít visszaállítani a porcok rugalmasságát. A legújabb kutatási eredmények azonban – mint azt a követ­kezőkben látni fogjuk – megkérdőjelezik a két vegyületbe vetett határtalan bizalmat.

Miről van szó? A glükozamin-szulfát és a kondroitin-szulfát a csontok egymással érintkező súr­lódási felületét párnaként borító és védő ízületi porcszövet természetes alkotórészei. Artrózisnál a porcszövet fellágyul, elvékonyodik és szétreped vagy kilyukad, így az ízületi felszínek „kenés” nélkül dörzsölődnek egymáshoz, ami igen komoly fájdalommal jár, és az ízület elmerevedéséhez vezet.

A glükozamin-szulfátnak valószínűleg a porcszö­vet képződésében és regenerálódásában van sze­repe, a kondroitin-szulfát pedig a porc rugalmas­ságát biztosítja. Az előbbinek a kiegészítőkben alkalmazott kivonatát mészhéjú tengeri állatok (főleg rákok) kitinvázából, az utóbbiét állati porc­ból nyerik.

Állítások. A két vegyület kivonatának hatékony­ságát hirdetők szerint a glükozamin-szulfát és a kondroitin-szulfát enyhíti az artrózisos fájdalmat, mert elősegíti a porcszövet regenerálódását, sőt eleve megakadályozza a porckopást.

Kutatási eredmények. Az eddigi tudományos adatok ellentmondásosak. Belga kutatók nemré­giben bejelentették, hogy a glükozamin-szulfát egyáltalán nem enyhíti a csípőízületi artrózisban szenvedők kínjait, és állapotuk romlását sem gá­tolja. Negatív eredményt hozott az az amerikai vizsgálat is, melyet több mint másfél ezer artró­zisos beteg bevonásával végeztek: a két kivonat semmivel se bizonyult „hatékonyabb” ízületifáj­dalom-csillapítónak, mint a placebók.

Artritisz esetén más a helyzet: az enyhe vagy nagyfokú sokízületi fájdalomban szenvedők több mint há­romnegyedénél csökkent a fájdalom, mégpedig legalább 20 százalékkal, miután naponta három­szor kombinált formában 500 mg glükozamin-szulfátot és 400 mg kondroitin-szulfátot alkal­maztak; a placebót szedőknek csak alig valamivel több mint a fele számolt be a fájdalom – vélt vagy valós – enyhüléséről.

Valóban védik az ízületeket? Tudunk olyan kutatási eredményekről, melyek szerint ezek a kiegészítők fenntartják az ízületi pufferzónát – az egymással érintkező, egymáson elmozduló csontvégek közötti távolságot -; ez megakadá­lyozza az összedörzsölődést, következésképpen az ízületi károsodás, merevség és fájdalom kiala­kulását. Belga tudósok több mint háromszáz artrózisos nőt vizsgáltak meg.

Kiderült, hogy akik három éven át rendszeresen szedtek glükoz-amint, azoknál a térdízületek pufferzónája nem csökkent, a placebót szedőknél viszont az ízületi felszínek idővel közelebb kerültek egymáshoz. A glükozaminos csoportnál a vizsgálat kezdete és vége közötti időszakban 14 százalékkal eny­hült az ízületi merevség és fájdalom, ezzel szem­ben a placebós csoport térdízületei a periódus végére valamivel rosszabb állapotba kerültek.

Biztonságosak? Igen. A hosszas tesztelések csak egészen enyhe mellékhatásokat mutattak ki (pél­dául fokozott bélgázképződés, lágyabb széklet).

Tehát szedjük vagy ne szedjük? Az amerikai Artritisz Alapítvány álláspontja az, hogy sokat nem veszíthetünk a két kiegészítő szedésével, érdemes tehát megpróbálkozni velük. Glükozamin-szulfátból naponta háromszor 500 mg, kondroitin-szulfátból 400 mg ajánlott. Érdemi hatás legkorábban másfél hónap után várható, egyes szakemberek szerint csak negyedév eltelté­vel. Ha nincs eredmény, fölösleges tovább költeni ezekre a kiegészítőkre.

Összefoglalás

Okai. Az artrózis oka porckopás, amit mechanikai vagy életkori hatás, sérülés, túlsúly, örökletes tényező vagy izomgyengeség idéz elő, siettet vagy súlyosbít. Idővel a csontok egymással érint­kező felületén a porc elvékonyo­dik és átlyukad, ami heves fájdal­mat és ízületi merevséget okoz. Az artritisz kialakulásának oka, hogy az immunrendszer megtá­madja az ízületi hártyát, ami ugyancsak heves fájdalmat vált ki, emellett az ízület megduzzadásához, deformitásához vezet.

Figyelmeztető tünetek. Ízületi fájdalom, merevség, érzé­kenység, duzzanat. Az artrózis többnyire a térdet, a csípőt, a kézfejet és a gerincoszlopot érin­ti. Az artritisz rendszerint a kez­es lábfej kisízületein kezdődik, majd átterjed a nagyobbakra. A fájdalom, a bütykösödés és a deformitás mellett láz, fáradé­konyság, fogyás is felléphet.

Új fejlemények. Ha az artrózis a térd középső ízületét érinti, segíthet egy speciális, ék alakú ortopéd betét, mely a rüsztnél vékony, a talp széleinél vastag, így a lábfejet és a lábszárat úgy tartja, hogy valamelyest csökken a belső térdízületet koptató, torziós erőhatás. A szakorvos meg tudja állapítani, ilyen típusú artrózisról van-e szó.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.