Fájdalom enyhítése

Vesekő tünetei és kezelése

Tünetek

A vesekövek nagy része fájdalommentesen távozik vagy tünetmentesen bent marad a vesében. Tünetek akkor lépnek fel, ha a vizelet áramlása akadályozottá válik.

 • Vesegörcs, elviselhetetlenül kínzó fájdalom, amely a lágyéktájról vagy a vese környékéről indul, majd a hasba, az ágyékba, a nemi szervekbe, esetleg a combba sugárzik.
 • Féloldali deréktáji fájdalom.
 • Gyakori vizelési inger, véres vizelet, esetleg hányinger, hányás, láz, hidegrázás és haspuffadás.

Veszélyeztetett csoportok

Ezer felnőtt közül átlagosan évente egy vesekővel kerül kórházba. Háromnegyedük férfi. A vesekövek oka többnyire ismeretlen. 80%-uk kalcium- oxalát tartalmú. Baktériumfertőzés szintén előidézhet húgyúti köveket. A kevésbé ismert vesekőtípusok kialakulásában is szerepet játszhat a tökéletlen anyagcsere vagy étrend. Azoknál, akiknek már volt vesekövük, nagy a kiújulás kockázata.

Kialakulása

A vesekövek zöme a vesemedencében jön létre, ott, ahol a vesében képződő vizelet összegyűlik és a húgyvezetékbe kerül. Kövek keletkezhetnek, ha a vizelet túl telítetté válik, és kalcium, húgysav, ritkábban cisztin csapódik ki. A kisebb kövek általában észrevétlenül távoznak, azok viszont, amelyek nagyobbak, s így elakadnak, vesegörcsöket okozhatnak – olyan erős fájdalmat, amely többek szerint az emberi fajra mért szenvedések közül a legelviselhetetlenebbek közé tartozik.

Mit tegyünk?

A vesekövek zöme magától távozik. A beteg fájdalma leghatékonyabban simaizom-görcsoldókkal enyhíthető, valamint azzal, ha melegítőpárnát helyez a derekára vagy hasára. Tanácsos minél több vizet fogyasztani. Ez hígítja a vizeletet, és segít megakadályozni a kőképződést, valamint segít kimosni a követ a húgyútból. Ha a fájdalom különösen heves, vagy több óra után sem enyhül, forduljunk orvoshoz.

Kezelés

VesekőA vesekövek igen nagy fájdalmat okoznak, ha túl nagyok ahhoz, hogy könnyen átjussanak a húgyvezetéken vagy a húgycsövön.

A természetes úton el nem távozó kövek eltávolítására az alábbi módszerek valamelyike alkalmazható:

 • Ultrahangos húgykózúzás (litotripszia), mely lökéshullámokat alkalmaz a kövek aprítására. A beteg egy kád vízben ül, s a dereka fölé húgykőzúzót helyeznek. A szerkezet lökéshullámokat sugároz a vesetájékra, amelyek porrá törik a követ, hogy azok ezt követően természetes úton távozhassanak. Ez a kezelés fájdalommentes, ám az ultrahanghullámok esetleg károsítják a vesét. Emellett az is elképzelhető, hogy a vesében esetleg bennmaradó apró kőtörmelékből újabb nagyobb kövek alakulnak ki.
 • Lézersebészet, amely nagy erejű fénysugárral, lézerrel zúzza szét a követ. Ezt hólyagkövek esetében használják. A hólyagba hólyagtükrözéssel -endoszkópon keresztül – vezetik a lézer sugarat. A cső bevezetésével járó fájdalom enyhítésére helyi érzéstelenítőt adnak; a beavatkozás után egy-két napon át pedig általában szükség van valamilyen enyhébb fájdalomcsillapítóra.
 • Endoszkópos műtét, amelynek lényege az, hogy egy kicsiny bemetszésen keresztül operációs eszközöket juttatnak a kőhöz. A kisebb köveket ezután az endoszkópon át távolítják el, a nagyobbakat megpróbálják apróbbra törni és így eltávolítani.

Megelőzés

Ha a kő spontánul távozik, őrizzük meg, hogy orvosunk laborvizsgálatra küldhesse és annak eredményétől függően írjon fel gyógyszereket, melyek megelőzik az újabb kövek kialakulását. A thiazidtartalmú vízhajtók, pl. a hydroclorthiazid, csökkentik a vizelettel ürülő kalcium mennyiségét. Az allopinurol gátolja a húgysavas kövek kialakulását.

 • A közelmúltban végzett kutatások szerint az étrendben eszközölt változtatások segíthetnek bizonyos típusú kövek kialakulásának megelőzésében.
 • Igyunk naponta 8-10 pohár vizet, mert ez hígítja a vizeletet, és csökkenti a kőképződést.
 • Csökkentsük a kávé és a tea fogyasztását, és kerüljük a szénsavas italokat, amelyek sok foszfátot tartalmaznak; ez utóbbi ugyanis elősegíti a kőképződést.
 • Korlátozni kell az oxalát tartalmú ételek fogyasztását. (Az oxalátok olyan szerves vegyületek, amelyek kalciumionokkal kötést alkotva kövekké alakulnak.) Ezek közé az ételek közé tartozik a spenót, a rebarbara, a dió- és mogyorófélék, a csokoládé és a tea. Azok, akik hajlamosak húgysavkő-képződésre, csökkentsék az állati eredetű fehérjék fogyasztását, mert ezek növelik a vesekő kialakulásának kockázatát. (A közhittel ellentétben a nagy mennyiségű kalciumfogyasztás nem vezet kőképződéshez, sőt valójában csökkentheti a kockázatot.) Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, olyan ételeket, amelyek káliumban gazdagok, mert a kálium csökkenti a kőképződési hajlamot.

Alternatív terápiák

 • Gyógynövénygyógyászat: A borókabogyóból készült teának enyhe vízhajtó hatása van, a fokozottan képződő vizelet segít átmosni a vesét és megelőzni a kőképződést.
 • Táplálékkiegészítők: A közelmúltban végzett kutatások szerint az étkezéskor bevett 250 mg kalcium-citrát megelőzheti a kőképződést, mivel a bélrendszerben megköti az oxalátot. Napi 250 mg magnézium és 50-100 mg B6-vi-tamin szintén megelőzheti a kövek kialakulását. A glukózamin-szulfát, melyet általában ízületi bántalmak kezelésére adnak táplálékkiegészítőként, szintén ezt a célt szolgálja. A javasolt adag ebből naponta háromszor 250-500 mg.
 • Hidroterápia: Tegyünk Epsom-sós meleg vizes pakolást vagy meleg vizes tömlőt a hát alsó részére (vesetájra) és a has­ra. Tíz-tizenöt percig hagyjuk rajta, és gyakran ismételjük. Epsom-sós forró fürdő is segíthet.
 • Akupresszúra: A boka körül három különböző pont masszírozásával segíthetünk a vese és a húgyhólyag bajain. Az egyik pont a belső oldalon, boka­csont alatt, a másik szintén belül, a bokacsont és az ín között félúton, a harmadik pedig ugyanott, de a külső oldalon található.
 • Homeopátia: A sóskaborbolya (Berberis vulga­ris), a sarsaparilla, a magnézium­foszfát (Magnesium phosphori­cum) és a trikalcium-foszfát (mind C6 hígításban) segít az elzáródott húgyvezeték fájdalmainak enyhí­tésében.

Egyéb terápiák

Kizárólag szakképzett terapeuta segítségével!

 • Akupunktúra és gyógynövény-terápia
 • Oszteopátia és csontkovácsolás
 • Hipnózisterápia
 • Lelki tanácsadás és pszichoterápia
Figyelem! A nagyobb kő, ami elzáródást okoz a húgyvezetékben, vizeletpangáshoz vezethet. A vesében megrekedt vizelet fokozza a fertőzést és a szervek károsodásának veszélyét. Ha a panaszok néhány órán belül nem enyhülnek, feltétlenül forduljunk orvoshoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.