Fájdalom enyhítése

Fekélyek a szájüregben (afta) természetes kezelése

A szájnyálkahártya fekélyszerű elválto­zása, közismert nevén az afta valószí­nűleg több tényező együttes hatására alakul ki. Leggyakrabban a stressz, a helytelen étrend és a tápanyaghiány jár együtt. Bizonyos esetekben a her­peszért felelős Herpes simplex vírus is okolható érte, az is, ha véletlenül megharapjuk belül a szánkat, vagy ha egy fogkoronánk nem jól illesz­kedik.

Dörzsöljük be a fekélyt Aloe Verából készült géllel, vagy öblítsük át szánkat körömvirágos, mirhás vagy kakukkfüves szájöblítővel. Kezelhet­jük glicerinbe szegfűszeg- és teafa ke­verékével, ecseteljük be vele az érintett felületet. Szedjünk, B-vitamin-komp­lexet, C-vitamint és cinket is tartal­mazó multivitamint.

Figyelmeztetés! Ha két héten be­lül nem múlik el az afta, forduljunk fogorvoshoz vagy orvoshoz.

Oka:

Vírusfertőzés okozza.

Tünetek

Égő érzés az afta helyén, mintha ezernyi tű szurkálná belül a szájat. A gyerek gyakran enni sem tud. Bakteriális felülfertőződés miatt be is lázasodhat, és a nyaki vagy az arcon lévő nyirokmirigyek is megduzzadhatnak. A fájdalom olyan erős lehet, hogy a kicsi nyűgös lesz, és nem tud aludni.

Torok

A torokpanaszok általában fertőzés­re utalnak, ezért ha gyorsan cselek­szünk, megelőzhetjük, hogy a be­tegség elhatalmasodjon rajtunk.

Torokgyulladás

A torokgyulladás (faringitisz) a garat, gyulladásos betegsége. A gé­gegyulladás (laringitisz) rekedtséggel vagy ideiglenes némasággal jár, ilyenkor „elmegy a hangunk”. Ha a torok fájdalmát nem a megerőltetés okozza, az általában fertőzést jelez.

Homeopátia

A gyulladásra és a fájdalomra ve­gyünk be maszlagos nadragulyát C30, mészkénmájat, fehér arzént vagy házimézet C6 hígításban. Szorító érzés esetén szedjünk néma csörgőkígyót (Lachesis mutust), kapcsos korpafüvet vagy ameri­kai alkörmöst (karmazsinbogyót, Phytolacca americanát), mindegyi­ket C6 hígításban.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

A gargarizálás azonnal enyhíti a fájdalmat meleg vízben feloldott:

  • tengeri sóval
  • almaecettel
  • mézzel és citrommal
  • zsályával
  • kakukkfűvel
  • méhpempővel
  • bíbor kasvirággal
  • zsibbasztófuvel (Spilanthes oleraceá-val)

Az is jó, ha édesgyökeret rá­gunk vagy vörös szilfa kérgéből ké­szült tablettát szopogatunk. A fehér mályvából, bodzavirágból vagy illa­tos macskamentából (gyöngymen­tából) készített gyógyteák enyhítik a tüneteket, és gyorsítják a gyógyulá­si folyamatot. Az A- és E-vitamin, a bioflavonoidokkal dúsított C-vi­tamin, a cink és a tőkehalmáj olaj serkenti az immunrendszert.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.