Fájdalom enyhítése

Gyulladásos bélbetegségek természetes kezelése

Általános, összefoglaló néven gyul­ladásos bélbetegségeknek nevez­zük azokat a kellemetlen, sőt néha fájdalmas betegségeket, amelyek a vékony- és a vastagbélben alakul­nak ki. Idetartozik a fekélyes vastagbélgyulladás (kólitisz ulceróza) és a Crohn-betegség. A fekélyes vastag­bélgyulladás a vastagbélben alakul ki, a Crohn-betegség pedig vagy a vastag-, vagy a vékonybélben, vagy mindkettőben egyszerre.

Az utóbbi a visszatérő gyulladások miatt sú­lyosabb állapot, mert ellehetetlenít­heti a vékonybél fő tápanyagfelszívó funkcióit, továbbá lázat, hasmenést és nagyarányú súlyvesztést okozhat. A fekélyes vastagbélgyulladás oka is­meretlen, de kialakulásáért részben a rostban szegény táplálkozás okolha­tó. Hasmenés, valamint véres vagy nyálkás székletürítés kísérheti.

Naturopátia és gyógyétrend

Ugyanaz az étrendi terápia java­solt itt is, mint az emésztési zavarok esetében. Különösen fontos, hogy kerüljük a tejtermékek, valamint a finomított és tartósított ételek fo­gyasztását. Vizsgáltassuk ki magun­kat, hogy nincs-e élelmiszer-allergia vagy -intolerancia a panaszok hát­terében. Tartsunk huszonnégy órás léböjtkúrát, majd folytassuk párolt zöldségeket, rizst és almakompótot tartalmazó diétával. A fokhagyma és a széntabletta is segíthet.

Féregnyúlvány­-gyulladás

A köznapi nevén vakbélgyulladás­nak mondott betegség valójában a vakbél egyik függelékének, a féregnyúlványnak (appendixnek) a gyul­ladása. Legjobb tünete a jobb oldali lágyéktájon érzett fájdalom. Életveszélyes lehet, ha elhanyagolják, meri átfúródhat, és has hártyagyulla­dásra vezethet. Vakbélgyulladás gyanújával azonnal forduljunk orvoshoz!

Hogyan kapcsolódik össze a tudat a belekkel?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy csaknem minden olyan anyag, amely az agyat mű­ködésre serkenti, a belekre is hat. Egy kutató szavaival a gyulladásos bélbetegség “neurobio-pszichoszociális jelenség , más megfogalmazásban „annak tükröződése, mennyire nem működik életszemléletünk és életmódunk.

Az egyén önállóságának és a tekintélynek a konfliktusai napjainkban már szinte klasszikusnak számító neurobio-pszichoszociális okai a gyulladásos bélbetegségeknek. Ha a természetes, a testre ható terápiák mellett szakképzett lelki tanácsadó vagy pszichoterapeuta segítségével sikerül feloldani ezeket a konfliktusokat is, akkor a gyulladásos bélbetegség tünetei teljesen megszűnnek.

Gyógynövény-terápia

Vegyünk be naponta kétszer vörösszilfa-készítményt, és segíthet a citromfűből és kamillából készített gyógyteakúra is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.