Fájdalom enyhítése

Arthrosis kezelése és fájdalmának csökkentése

Reggelente már nem ugrik ki olyan fürgén az ágyból, mint régen? Hogyan is tenné, ha egyszer merevnek érzi magát, mint egy felhúzós játék, és nem is bánná, ha valaki felhúzná, hátha úgy könnyebben indulna a nap. Ha már elmúlt 40 éves, a nehézkes reggeli indulás az arthrosisnak (ejtsd: artrózis), azaz az ízületeiben a csontokat borító porc elkopásának a jele lehet. E fájdalmas állapot bármelyik ízületben kialakulhat, de a leggyakrabban a csípőt, a térdet, a kézfejet és a gerincet érinti.

Nem csak a reggeli sajgó merevség utalhat erre az állapotra!

Előfordul­hat, hogy érzékennyé vált vagy megdagadt egy ízület, esetleg nem hajlik úgy, mint szokott. „Reszelős” érzést is tapasztalhat, ahogy az érdes felü­letűvé vált porcok (vagy akár csontok) elcsúsznak egymáson. Az orvos a röntgenfelvételeken csontsarkantyúkat (a csont körül képződő kemény, csontos nyúlványokat) láthat, és az ízületi rés beszűkülését is észlelheti.

Vannak olyan tényezők, amelyek növelik a porckopás kockázatát: ilyen az életkor, a nem (sokkal több nő szenved ebben a betegségben, mint férfi), az elhízás, a csontok deformálódása vagy a porcok rendellenessége, az ízü­letek károsodása (egy régi kosárlabda-sérülés sok év után újra hallathat magáról) és bizonyos más, az ízületeket érintő betegségek, például kösz­vény vagy reumás ízületi gyulladás.

A porckopás nem gyógyítható, de a fájdalom kezelhető, s ön nyugod­tan visszatérhet kedvenc mindennapi tevékenységeihez, legyen szó akár a kutyával való játékról vagy éppen a teniszezésről. „A legfontosabb az életmód megváltoztatása – mondja dr. Theodore W. Parsons, a detroiti Henry Ford Kórház ortopédsebészeti osztályának vezetője. – A rendszeres mozgás, a gyulladáscsökkentők szedése és a fogyás mind igen kedvezően hatnak a porckopásos fájdalom ellen.”

Az első teendők

Amikor megérzi a porckopásos fájdalom és az ízületi merevség kezdeti jeleit, próbálja ki az alábbi megoldásokat.

1. Tartson szünetet!

Ha fáj valamelyik ízülete, ne terhelje. Amennyire csak lehetséges, kímélje egész nap, de azért mozogjon is óvatosan egy kicsit, mondjuk óránként 10 percig, hogy átmozgassa az ízületet és a környező szöveteket.

2. Váltogassa a hideg és a meleg borogatást!

Naponta néhányszor szorítson hideg borogatást vagy jéggel teli zacskót 20 percig a fájó ízületre, hogy enyhítse a fájdalmat és az izomgörcsöket. Két hűtés között viszont kezelje a területet meleg vizes palackkal, fűtőpár­nával vagy meleg fürdővel a fájdalom és a merevség csökkentésére.

3. Próbáljon ki egy fájdalomcsillapító krémet!

A szalicilátokat (az aszpirin hatóanyagát) tartalmazó krémek és zselék enyhíthetik a fájdalmat és a gyulladást, míg az erőspaprika hatóanyagát tartalmazó kapszaicines krémek meg is szüntethetik a fáj dalmát, bár ehhez időre van szükségük (csak néhány hét alatt fejtik ki teljesen a hatásukat): egy olyan vegyület koncentrációját csökkentik, amely fájdalomjelzéseket küld az agyba. Más krémek is segíthetnek, amelyekben például mentől, csarabfű vagy eukaliptuszolaj van – ezek ugyanis hűtik vagy éppen csípik a kezelt területet, és így kínálnak átmeneti enyhülést. Ezeket a krémeket csak a csomagoláson feltüntetett mennyiségben használja, és alkalmazá­sukat soha ne kombinálja hideg vagy meleg borogatással.

4. Vizsgáltassa meg az ízületet!

Ha az ízület fájdalma, merevsége vagy duzzanata két hét után sem enyhül, vizsgáltassa meg orvosával, hogy kiderüljön, mi a baj.

Ne csüggedjen!

A Virginiai Állami Egye­tem Gerontológiai Központjának kutatói gerinc- és csípőfáj­dalommal élő nők vizsgálata alapján megállapították, hogy a fájdalom enyhítésé­ben az olyan, egészen jelentéktelennek tűnő életmódbeli változta­tások számítottak a legtöbbet, mint a test­mozgás előtti nyújtás, valamint hogy fölke­léskor felülés helyett kigördültek az ágyból, illetve ülőpárnát vittek magukkal, ha kemény ülőhelyre számítottak, például a templomban.

Mit tehet az orvos?

Amennyiben a kezdeti önsegítő módszerek nem csillapítják kellő mérték­ben a fájdalmat, a szakember hatékonyabb módszerekhez folyamodhat. Mielőtt azonban bármit is fölírna, megvizsgálja az ízületet, és talán rönt­genfelvételt is készíttet róla, hogy ellenőrizze, nem szűkült-e be az ízületi rés (ez a porckopás jele), illetve nem alakultak-e ki csontos kinövések az ízület környékén. Mintákat vehet az ízületi folyadékból is, hogy azok vizs­gálatával kizárhassa az egyéb rendellenességeket, például a reumás ízületi gyulladást vagy a köszvényt. Miután sikerült igazolnia a porckopást, az alábbi gyógyszerek közül írhat föl egyet vagy többet – és persze meg kell beszélnie önnel azok előnyeit és lehetséges kockázatait.

Tramadol. A test természetes fájdalomcsillapítóihoz hasonlóan ez a gyenge kábító gyógyszer is a központi idegrendszerre hat, emellett növeli a jó közérzetet előidéző agyi vegyületeknek, például a szerotoninnak az aktivitását. A gyulladást nem csökkenti ugyan, de a fájdalmat a gyomor­fekély és a gyomorvérzés kockázata nélkül szünteti meg – jóllehet, székre­kedést és émelygést okozhat. Az orvosok általában csak rövid időre írják föl, a gyulladás fájdalmas föllángolásai alatt.

Hialuronsav. Ha porckopás alakul ki a térdben, a szakember ennek az ízületekben természetesen is előforduló savnak az injekcióját javasol­hatja. Ha néhány héten át heti egy alkalommal a fájó térdbe fecskendezik, a hialuronsav javíthatja az ízület olajozottságát, és a fájdalmat is jelentős mértékben csökkentheti, talán azáltal, hogy enyhíti a gyulladást. A hatás egy évig is tarthat.

Kortikoszteroidok .Egy másik lehetőség, hogy néhány havonta kortikoszteroid-injekciót adnak az ízületbe, ami csökkenti a gyulladást. Nem hanyagolhatók el azonban ebben az esetben a lehetséges mellékhatások, egyebek közt a fertőzések megnövekedett kockázata, a fokozott vízvissza­tartás és a vércukorszint emelkedése. Tartósan alkalmazott nagy adagjai károsíthatják az ízületet, és csontritkulást okozhatnak.

Opioidok. Egyéb módszerekkel nem enyhíthető, hevesebb fájdalom esetén orvosa rövid opioidkúrát írhat elő – morfint vagy valamelyik szár­mazékát (erős kábító fájdalomcsillapítókat). Ezek a gyógyszerek igen haté­konyan szüntetik meg a fájdalmat, használatuk esetén viszont fennáll a függőség kialakulásának veszélye.

Azonnali enyhülés

Ha fájdalom gyötri, vegyen be gyulladáscsökkentőt és alkalmazza az alábbi módszereket.

Teniszlabda. Fogjon egy labdát, és némi nyomást alkalmazva görgesse előre-hátra a fájó ponton.

Szoros kesztyű. Ha a porckopás a kézfejét érinti, lefekvés előtt húzzon rá egy szoros kesztyűt, amely az éjszaka folyamán meggátolja az ízületek bedagadását.

Törülköző. Áztasson forró vízbe egy törülközőt, majd nyomja a sajgó ízületre.

Segítsen magán!

A porckopásos páciensek többségéhez hasonlóan ön is saját mindennapi tevékenységeivel teheti a legtöbbet fájdalma enyhítéséért. A porckopásból nem gyógyulhat ki, ezért nagyon fontos, hogy elegendő időt és energiát fordítson annak kiderítésére, mely megoldáskombinációk hatnak legin­kább az ön esetében. Ne hagyatkozzon csak a tablettákra, és főleg ne adja föl: nagyon sok mindent tehet fájdalma csökkentéséért, mozgékonysága javításáért, sőt a betegség előrehaladásának lassításáért is.

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Ezek valóságos áldásnak számítanak sok porckopásos beteg számára, mivel a fájdalom enyhítésével átsegítik őket a rossz napokon. A Paracetamol csak a fájdalmat mérsékli, a gyulladást nem (pedig a legújabb kutatások alapján úgy tűnik, hogy a porckopás nagyobb mértékű gyulladást okoz, mint azt az orvosok gon­dolták). Ebből naponta legfeljebb 4 grammot (8 tabletta) vehet be bizton­ságosan, több részletre elosztva, a csomagoláson feltüntetett utasításnak megfelelően. Ha ennél többet szed, vagy ha a napi adagot egyszerre veszi be, az árthat a májának, különösen, ha alkoholt is fogyaszt. Az ibuprofen, a diklofenák és a naproxen a fájdalom és a gyulladás ellen egyaránt hatásos. Kövesse a csomagoláson megadott előírásokat, hacsak orvosa mást nem tanácsol.

Vigyázat! Hosszú időn át, nagy adagban szedve azonban az NSAID-ok növelhetik a gyomorproblémák és a szívbetegség kockázatát.

Gyaloglás, kerékpározás vagy úszás. Igaza van: a mozgásra ösztönző tanács ostobaságnak tűnhet, amikor fájdalma van. Valójában azonban a testmozgás a legjobb, amit a fájdalom enyhítéséért és azért tehet, hogy az ízületek körüli izmai erősek és egészségesek legyenek. „A jó testi kon­dícióban lévők jobban alszanak, és hatékonyabban képesek megküzdeni a fájdalommal, mint azok, akik mozgásszegény életmódot folytatnak” -mondja dr. Theodore W. Parsons, a detroiti Henry Ford Kórház ortopédse­bészeti osztályának vezetője. Orvosa jóváhagyásával kezdjen el sétálni, és az időt fokozatosan növelve jusson el legalább napi 30 percig.

Ha továbbra is gyalogolni akar, fokozza a tempót addig, hogy egy kicsit szaporábban kelljen vennie a levegőt, de azért képes legyen a folyamatos beszélgetésre. Amennyiben heves fájdalma van, könnyebb fekvő szobakerékpáron edzenie, úsznia vagy vízi tornát végeznie, különösen, ha ezt meleg vizű meden­cében teheti. S hogy melyik a legalkalmasabb idő a mozgásra? Közvetlenül egy forró zuhany után, s amikor a fájdalomcsillapító hatása a legerősebb.

Gyógytorna. Érdemes ellátogatnia gyógytornászhoz is, akitől megta­nulhatja azokat a nyújtó és erősítő gyakorlatokat, amelyek a leghatásosab­bak az ízületi gyulladás önt kínzó típusa ellen.

Fogyás. Ha ön túlsúlyos, a fogyás kulcsfontosságú az ízületi gyulladás megelőzése – illetve ha már kialakult, az állapottal járó fájdalom, a duzza­nat és a mozgási problémák csökkentése – érdekében, mivel a súlytöbblet fokozza az ízületekre ható nyomást. Egy nagyszabású, ízületi gyulladásos páciensek bevonásával végzett vizsgálat során már 10 százalékos fogyás is jelentősen javította a páciensek térdének és csípőjének mozgékonyságát. Törekedjen heti fél-egy kilogramm leadására: egyen kevesebb gyorsét­termi ételt és cukrot, fogyasszon több zöldséget és szemes gabonatermé­ket, szedjen magának kisebb adagokat, és végezzen mindennap legalább 30 perc testmozgást.

Ördögkarom. Ez a dél-afrikai növény ördögien hatásos lehet a fájdalom ellen. Kutatók 14 vizsgálat eredményeit elemezve megállapították, hogy az ördögkarom a porckopás minden tünete ellen jó. Egy felmérés során például 75 térd- és csípőporckopásos páciens 12 héten át napi 2400 mg ördögkarmot kapott, s az időszak végén a fájdalom 24, a merevség 22 és a mozgásképesség 23 százalékos javulásáról számoltak be.

Napfény. A Tufts Egyetem egyik tanulmánya összefüggést mutatott ki az alacsony D-vitamin-szint és a térd fájdalmas porckopása között. Mivel a napfény fokozza a D-vitamin termelését a bőrben, a vitamin napi adag­jához (és némi testmozgáshoz is) hozzájuthat úgy, hogy 15 percet sétál, miközben bőrének legalább egy részét fedetlenül hagyja. Az is megoldás persze, ha D-vitaminnal dúsított tejet iszik, vagy D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőt szed (legalább napi 1000 NE mennyiségben).

Tömjénfa. Egy nemrég lezajlott vizsgálat során az indiai tömjénfa (Boswellia serrata) kivonata már egy hét alatt enyhítette a porckopás tüne­teit. A páciensek 90 napon át napi 250 milligrammot szedtek a növény kivonatából, amely a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó bizonyos enzimek gátlásával fejti ki hatását.

Ha nagyobb a baj

Van, hogy az életmódbeli változtatások és a gyógyszerek sem elegendőek a fájdalom megfelelő kezeléséhez. Az ortopéd szakorvos ilyenkor az alábbi lehetőségek valamelyikét javasolhatja.

Protézisbeültetés. A protézisbeültetés ma már messze nem jár akkora beavatkozással, mint régebben, és a fémből, illetve műanyagból készült mesterséges ízületek, protézisek akár húsz évig is kitarthatnak, mielőtt cserére szorulnának. Bár a csípő- és térdízület cseréje a leggyakoribb, ma már lehetőség van arra is, hogy a váll, a könyök és olykor a boka ízületeit is cseréljék.

Ízülettisztítás. Előfordul, hogy a fájdalmat az ízületbe került, félig vagy teljesen levált porcdarabkák okozzák. Orvosa ilyenkor felajánlhatja a tör­melék eltávolítását, amit néhány apró bemetszésen keresztül bejuttatott műszerekkel (artroszkópia) végeznek el. Ez azonban néha csak részleges enyhülést eredményez.

Csontkiigazítás. Ha a térdprotézis-beültetés nem jöhet szóba – például porckopásos fiatalok esetében, akiknél még legalább egyszer biztosan ki kellene cserélni az ízületet -, orvosa csontmetszést (osteotomia; ejtsd: oszteotómia) javasolhat. E műtét során eltávolítja a térd alatti vagy fölötti csont egy részét, hogy a testsúly által kifejtett erő a továbbiakban ne a térd károsodott részére nehezedjen. A beavatkozást nem szabad félvállról venni, a gyógyulás ugyanis olykor igen hosszú ideig tart.

Az ízület műtéti elmerevítése. Ez a megoldás is akkor jön szóba, ha a protézisbeültetés nem alkalmazható. Az arthrodesisnek (ejtsd: artrodézis) nevezett beavatkozásban egymáshoz rögzítik az ízület két oldalának csontjait, ami csökkenti a fájdalmat, és stabilizálja az ízületet. A legna­gyobb hátulütője az, hogy az ízület így többé nem lesz használható.

Tegye könnyebbé mindennapi életét!

Napi szokásainak apró módosításai sokat segíthetnek abban, hogy meg tudjon birkózni az ízületi gyulladással.

Használjon segédeszközöket! Üvegnyitók, ajtógombfogók, kulcs­forgatók – nagyon sokféle eszközt készítenek az ízületi gyulladásban szenvedők számára, amelyek számos mindennapi tevékenysé­get könnyítenek meg. Keressen rá ezekre az interneten, vagy érdek­lődjön a gyógyászati segédeszkö­zöket kínáló szaküzletekben.

Járjon bottal! Érthető, hogy nem szeretne bottal járni, de a fájdal­mas időszakokban a bot csök­kentheti a fájó térdre vagy csí­pőre nehezedő terhelést. (A botot persze mindig a fájó ízülettel ellentétes kezében kell tartania.)

Műanyag szatyrok helyett kere­kes táska. Bevásárláskor a füles műanyag zacskók helyett (ame­lyek cipelése megterheli a kéz, a könyök és a váll ízületeit) kerekes kocsival vigye haza az árut.

Váltson hátizsákra! Ahelyett, hogy a táska fülét markolászva megerőltetné ujjait, vagy az egyik vállát terhelné vele, használjon inkább az igényeinek megfelelő nagyságú hátizsákot. Vásároljon vágott zöldséget! Ne fáradozzon a vágódeszkánál. Kímélje sajgó ujjait, s főzésre elő­készített formában vegye meg a zöldségeket és húsokat.

Használjon széket vagy hokedlit a konyhában! Sok olyan munka van – például a káposztatöltelék összeállítása vagy a sütemény­tészta kevergetése   amely ülő helyzetben ugyanolyan jól végez­hető, mint állva. Tegye víz alá! Ne kínlódjon a nehezen nyíló csavarzáras befőttesüvegekkel, inkább tartsa a fedőt 15 másodpercre forró folyó víz alá. így sokkal könnyebben fog nyílni.

Próbálja ki a zsúrkocsit! Gurítsa oda az ebédlőasztalhoz a tányé­rokat, és az elmosogatott edé­nyeket is így vigye a helyükre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.