Fájdalom enyhítése

Masztopátia – csomók a mellben

Kialakulása

A menstruációs ciklus során a változó szintű ösztrogén és progeszteron felelős az emlő ciklikus elváltozásaiért. A menstruáció előtti napokban az emlő hajlamos az érzékenységre, sőt fájdalomra, mert ilyenkor fokozódik vérellátása, és változó nagyságú ciszták is kialakulhatnak. Ha nem következik be fogamzás, a hormonszint visszaesik, a mell duzzadtsága csökken, érzékenysége elmúlik, és sok ciszta eltűnik. A cisztaképződés negyvenéves kor után, a változás közeledtével egyre kifejezettebbé válik. A klimax után azonban igen ritka.

Néha egy vagy több ciszta megmarad, amelyek állománya idővel szilárdul. Régen ezt az állapotot az emlőrák kockázati tényezőjének tekintették. Ma az orvosok a ciszták képződését normális változások szélsőséges megnyilvánulásának tekintik, amelynek nincs köze a rákhoz.

Mellben cisztaJóindulatú daganatok, fibroadenomák is kialakulhatnak, különösen fiatal felnőttekben. Ezek ártalmatlanok, de mivel nehéz megkülönböztetni őket a rákos daganatoktól, minden újonnan kifejlődő, emlőben tapintható csomót, amely nem múlik el két-három menstruációs ciklus alatt, meg kell mutatni az orvosnak.

Mit tegyünk?

A paracetamol vagy ibuprofen általában csökkenti az enyhe fájdalmakat. A szokásosnál egy számmal nagyobb melltartót viseljünk, amikor a mell a premenstruációs időszakban megduzzad. Segíthet a rendszeres torna is. Egy tanulmány szerint a hetente átlag tizenöt km-t futó nőknél enyhülnek a panaszok.

Kezelés

Enyhe vizelethajtó szert írhatnak fel a menstruáció előtti duzzadás és folyadék-visszatartás csökkentésére. Nagyon súlyos esetekben ösztrogéngátló gyógyszert írhatnak fel. A probléma azonban visszatérhet az orvosság szedésének abbahagyása után.

A legtöbb ciszta magától elmúlik a menopausa után

Az orvos dönthet úgy, hogy a nagyon nagy vagy fájdalmas ciszták tartalmát tű segítségével leszívja. Egyes fibroadenomák olyan nagyra nőhetnek, hogy eltorzítják a mellet, és műtétet tesznek szükségessé. Sok orvos a fibroadenomák rutin eltávolítását ajánlja, különösen középkorú vagy idősebb nőknél. Bár ezek az elváltozások önmagukban jóindulatúak, nehéz megkülönböztetni őket a rákos daganatoktól. Eltávolításuk lehetővé teszi, hogy az orvos megvizsgálja a szövetet, vannak-e benne rákos sejtek.

Megelőzés

Csökkentsük a sófogyasztást, különösen a menstruációt megelőző időszakban. Tanulmányok igazolják, hogy a koffeint és metilxantint tartalmazó italok fogyasztásának csökkentésével, ideális esetben elhagyásával, enyhíthetjük az emlő érzékenységét. Ezek az anyagok a kávéban, a csokoládéban, a teában és a kólában vannak jelen, s a vizsgálatok szerint a mellérzékenységben szenvedő nők rendszerint túlérzékenyek rájuk. Az alacsony zsírtartalmú étrend és az egészséges testsúly szintén segíthet megelőzni, hogy a szervezetben túl sok ösztrogén termelődjön, amely valószínűleg a masztopátia egyik kiváltó oka.

Számos, tudományosan nem igazolt vizsgálat szerint napi 400-800 NE E-vitamin csökkenti a masztopátia tüneteit. Ezeket ugyan nem erősítették meg, de ilyen dózisban az E-vitamin három hónapon át történő szedése nem okoz mellékhatást, ugyanakkor sok egyéb szempontból jó hatású lehet.

Figyelem! A hormonkezelés csak végső esetben jöhet szóba a masztopátia gyógyítására. Az alkalmazott gyógyszerek klimaxos tüneteket és egyéb mellékhatásokat okozhatnak, amelyek a ciszták okozta fájdalomnál sokkal rosszabbak lehetnek.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.