Fájdalom enyhítése

Reumás ízületi gyulladás tünetei és gyógyítása

A reumás ízületi gyulladás (angol rövidítéssel RA: rheumatoid arthritis; ejtsd: reumatoid artritisz) az ízületi gyulladás igen fájdalmas formája, amely bárkit megtámadhat, bár 40 és 60 éves kor között jelentkezik a leggyakrabban, s kétszer-háromszor annyi nőt érint, mint férfit. Ha a betegség megjelenik az egyik oldal valamelyik ízületén, akkor általában a másik oldal azonos ízületét is megtámadja.

Mi a reu­más ízületi gyulladás oka?

Míg a porckopást (arthrosis) az ízületek elhasználódása okozza, a reu­más ízületi gyulladás oka az, hogy a szervezet immunrendszere tévedésből önmaga ellen fordul. A szervezet idegenként ismeri föl saját kötőszöveti elemeit, és ellenanyagokat termel, amelyek megtámadják az ízületeket, gyulladást, duzzanatot, fájdalmat, merevséget és az ízület belhártyájában keletkező melegséget okozva. A belhártya sejtjei osztódásnak indulnak, s emiatt a hártya megvastagodik.

A gyulladásos sejtek hamarosan olyan enzimeket bocsátanak ki, amelyek elkezdik lebontani a csontot és a porcot. A kockázatot az örökletes tényezők mellett a dohányzás és a fertőzések is növelik. A fájdalom, a duzzanat és a merevség mellett a reumás ízületi gyulladás további tünete lehet a kimerültség, a láz, a fogyás, valamint a kar bőre alatt megjelenő csomók. A betegség az egész szervezetet megtá­madhatja, s az ízületek mellett a szívet és a tüdőt is érintheti.

Gyógyítható?

Jelenlegi ismereteink szerint a reumás ízületi gyulladás nem gyógyít­ható, ám nagyon sok mindent lehet tenni a fájdalom enyhítéséért és azért, hogy megóvjuk az ízületeket a további súlyos károsodástól. Kulcsfontos­ságú az időben elkezdett terápia, mondja dr. Theodore W. Parsons, a det­roiti Henry Ford Kórház ortopédsebészeti osztályának vezetője. „A lehető legkorábban el kell indítani a páciensek DMARD-okkal történő agresszív kezelését.” DMARD-nak a betegséglefolyást módosító reuma elleni szereket nevezik, amelyek az immunrendszer működését gátolják.

„Ez az alapvető változás a kezelés filozófiájában csak az elmúlt néhány évben következett be”, magyarázza a szakember. Van tehát valami, amit nem lehet elkerülni: a reumás ízületi gyulladás ellen gyógyszereket kell szedni. Emellett azonban olyan életmódbeli változtatásokat is érdemes végrehaj­tani – például több testmozgás, egészségesebb táplálkozás és rendszeres relaxáció bevezetése -, amelyeknek köszönhetően több energiája és jobb hangulata lesz, így kevesebb fájdalmat fog érezni.

Ne csüggedjen!

Brit tudósok megállapí­tották, hogy a reumás ízületi gyulladásban szenvedő, hat héten át hetente egyszer 30 percig vízi testmoz­gást végző emberek a program végére testi­leg és szellemileg is sokkal jobban érezték magukat (egy hétfo­kozatú skálán hatosra vagy hetesre értékel­ték állapotukat).

Az első teendők

1. Vizsgáltassa ki magát!

Ez messze a legfontosabb teendő: menjen orvoshoz. Minél hamarabb kezd receptre kapott gyógyszereket szedni, annál kevésbé károsodnak ízületei, és annál hatékonyabban tudja majd kezelni fájdalmát.

2. Csökkentse a fájdalmat vény nélkül kapható gyulladás-csökkentőkkel!

A gyulladáscsökkentő szerek – például az ibuprofen, a diklofenák és a naproxen – a fájdalom és a gyulladás ellen egyaránt hatásosak. Ne szedjen többet a csomagoláson ajánlott adagnál, hacsak orvosa nem javasolja.

3. Tegyen rá hideget-meleget!

Egy 15 perces forró fürdő vagy zuhany, illetve egy 20 perces melegítőpárnás kezelés ellazíthatja izmait, enyhítve a merevséget, illetve a fájdalmat. A hőkezelést felváltva végezze jeges borogatással vagy akár hideg fürdő­vel, ha képes elviselni. A hűtő kezelések se tartsanak 20 percnél tovább.

Mit tehet az orvos?

Reumás ízületi gyulladás esetén nélkülözhetetlen a szakember segítsége. Ő először kikérdezi a tüneteiről, és általános vizsgálatot végez. Minden­képpen kér vérvizsgálatot is, két speciális antitestet keresve: a rheumatoid faktor és az anticiklikus citrullinált peptid (anti-CCP) igen gyakori a reu­más ízületi gyulladásban szenvedőknél, illetve akiknél épp kialakulóban van a betegség. Emellett az orvos folyadékmintát vehet az ízületekből, hogy egyéb betegségekre utaló jelek után kutasson, és röntgenfelvételeket is készíttethet, hogy megállapítsa a károsodás mértékét. Miután igazolta a reumás ízületi gyulladást, az alábbi kezelési módszereket javasolhatja.

Vényköteles NSAID-ok. A vény nélkül kapható NSAID-ok is segít­hetnek, de orvosa e gyógyszerek erősebb változatait is felajánlhatja. Az NSAID-ok – erősségtől függetlenül – gyomorvérzést okozhatnak, és növelhetik a szívbetegség kockázatát, ezért feltétlenül vitassa meg orvo­sával előnyeiket és hátrányaikat.

Betegséglefolyást módosító reuma elleni szerek (ún. DMARD-ok). Ilyen például a hidroxiklorokin és a metotrexát. Ha korán kezdik el a sze­désüket, ezek – a többi hasonló gyógyszerrel együtt – késleltetik a betegség előrehaladását, és csökkentik kártételét. Hatásukat azonban lassan fejtik ki: hetek vagy hónapok telhetnek el, míg érezhetővé válik az általuk hozott enyhülés. Orvosa ezért eleinte más gyógyszerekkel, például NSAID-okkal vagy kortikoszteroidokkal kombinálhatja őket.

Kortikoszteroidok. A szakember rövid prednizolon- vagy metilprednizolon-kúrát írhat elő, amely csökkenti a gyulladást, és megakadályozza a reumás ízületi gyulladás kártételét. Tartós használat esetén azonban ezek a szerek olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint a zúzódások kialaku­lására való hajlam, a csontritkulás, a szürke hályog és a cukorbetegség.

TNF-alfa-gátlók. Ezek a biológiai válaszmódosítóknak is nevezett gyógyszerek az RA okozta gyulladást erősítő, TNF-alfa nevű fehérjét gátolják. Injekció vagy infúzió formájában beadva az immunrendszer természetes, gyulladást és ízületi károsodást csökkentő anyagait utánozzák. A gyakrabban alkalmazottak közé tartozik például az etanercept, az infliximab és az adalimumab. Ezek a gyógyszerek mindazonáltal fokoz­hatják a fertőzések kialakulásának veszélyét.

Immunszuppresszánsok. Az ilyen készítmények – például a ciklosporin, a ciklofoszfamid és az azatioprin – a teljes immunrendszer működését gátolják. Mivel növelhetik a fertőzések kockázatát, csak a reumás ízületi gyulladás nagyon súlyos fellángolásai esetén használják őket.

Azonnali enyhülés

A fájdalom gyors megszüntetése mindig fontos – ebben segíthetnek az alábbi módszerek.

Hideg és meleg. Tegyen zúzott jeget egy műanyag zacskóba, bugyolálja törülközőbe, s végez­zen jeges masszázst a fájó pon­ton. A hideg enyhíti a fájdalmat, és csökkenti az izomgörcsöket. A hűtést melegítéssel, azaz 20 perces forró fürdővel vagy zuha­nyozással váltogatva alkalmazza, de használhat melegítőpárnát is. A hő ellazítja a feszülő izmokat, és enyhíti a fájdalmat.

Rizs. Vegyen egy kevés fehér rizst, töltse párnahuzatba, melegítse néhány percig mikrosütőben, s máris kész az újrahasznosítható, a teste alakjához tökéletesen alkalmazkodó melegítőpárna. További kedvező hatása, hogy az első néhány felmelegítéskor a rizs párás hőt ad le.

Mozgásterjedelem-gyakorlat. Lassan és kíméletesen moz­gassa át minden egyes fájó ízü­letét, ameddig csak hajlítható. Üljön le például, és fordítsa lassan jobbra, majd balra a fejét. Éreznie kell a feszülést a nyakában, de ha fájdalmat is tapasztal, azonnal álljon le.

Relaxáció. Szabaduljon meg a stressztől úgy, hogy keres egy nyugodt zugot 5 percre. Csukja be a szemét, s a levegőt az orrán át beszívva képzelje el, hogy a nyugalom szétárad a testében. Fújja ki a levegőt a száján át, s gondolja, hogy azzal együtt a feszültség is távozik.

Masszírozó zuhanyrózsa. Ha még nincs ilyenje, vegyen. A forró masszázs mennyei érzés lesz.

Segítsen magán!

Tény, hogy muszáj gyógyszereket szednie a betegség ellen, de emellett nagyon sok mindent tehet azért, hogy jobban érezze magát.

Úszás, kerékpározás és tajcsi. Valószínűleg több kedve volna fűrésszel nekiesni a csípőjének, mint mozogni, pedig a mozgás az egyik legfon­tosabb, amit az ízületek körüli izmok megerősítéséért és rugalmasan tar­tásáért tehet. A meleg vizű medencében végzett úszás vagy a vízi aerobik nemcsak kellemes érzés, de azért is jó, mert az ízületek jelentősebb meg­terhelése nélkül segíti elő a mozgást. Ugyancsak jó választás a gyaloglás és a kerékpározás.

Ha a kerékpározás mellett dönt, próbáljon ki egy fekvő helyzetű szobakerékpárt: erre könnyebb felszállni, és kevésbé terheli az ízületeket, mint a hagyományos testhelyzetű változatok. A tajcsi lassú és kecses mozdulatsorait csoportos foglalkozások keretében a legjobb gya­korolni. Mielőtt azonban bármilyen testmozgásba kezdene, kérje orvosa hozzájárulását; kezdje lassan, és a terhelést fokozatosan növelve jusson el odáig, hogy a hét legtöbb napján legalább 30 percet mozog.

Gyulladáscsökkentő ételek. Igen, még olyan ételek is segíthetik a reumás ízületi gyulladás – és ezáltal a fájdalom – elleni harcot, amelyeket szívesen fogyaszt.

Egészséges testsúly. Ha sok szemes gabonaterméket, zöldséget, gyü­mölcsöt és sovány fehérjét, például halat eszik, sokkal több egészséges tápanyaghoz jut kevesebb kalória bevitele mellett, mint ha tejes turmixot és hasábburgonyát fogyasztana. Ráadásul ha ilyen egészséges ételeket vesz föl étrendjébe, és még testmozgást is végez, az a károsodott ízületek teher­mentesítéséhez vezető fogyást is lehetővé teszi.

Segédeszközök. A fájdalmas rohamok idején bot használatával csök­kentheti a sajgó csípőjére vagy térdére ható nyomást. Ezenkívül egész sor eszköz van – a befőttesüveg-nyitótól kezdve az elektromos konzervnyitón át a hosszú nyelű zoknihúzóig -, amely fájdalommentessé teheti életét.

Kis éji zene. A reumás ízületi gyulladásban szenvedőket gyakran kínozzák alvászavarok, viszont a kimerültség tovább súlyosbíthatja a bajt. Egy tajvani felmérésből az derült ki, hogy az elalvás előtti 45 perces nyug­tató zenehallgatás elősegíti a jobb alvást, illetve a napi rendszerességű zenehallgatás csökkenti a fájdalmat és a depressziót, és segít abban, hogy az emberek úgy érezzék, képesek uralkodni fájdalmukon.

Ha nagyobb a baj

Amikor a gyógyszerek és az életmódbeli változtatások nem elegendőek a fájdalom enyhítésére, komolyabb lépések válhatnak szükségessé.

Protézis beültetés. Ha az ízületek – elsősorban a csípőben és a térdben -súlyosan károsodnak, orvosa a cseréjüket javasolhatja. A protézisbeültetés már nem jár akkora beavatkozással, mint régen, s a fém és műanyag mes­terséges ízületek 20 évig is kitarthatnak, ha vigyáz rájuk (azaz normális értéken tartja a súlyát, és kerüli az olyan, erős ütőterheléssel járó tevékeny­ségeket, mint a futás vagy az ugrálás). Bár a csípő- és a térdízület cseréje a leggyakoribb, ma már lehetőség van a váll és a könyök, sőt olykor a boka és az ujjak ízületeinek cseréjére is.

Az ízületi belhártya eltávolítása. Ha az ízületi belhártya gyulladt, megvastagodott és fájdalmat okoz, orvosa eltávolíthatja.

Ínjavítás. A betegség következtében néha meglazulnak, elszakadnak az ízületkörnyéki inak. Ezek műtéti helyreállítása enyhíti a fájdalmat.

Ízületnyugtató étrend

Nincs olyan étel, amely kigyógyítaná a reumás ízületi gyulladásból, de a megfelelő étrend hozzájárulhat tünetei enyhítéséhez és ízületei védelméhez.

Olajos húsú halak. Azok a páci­ensek, akik sok olajos húsú halat esznek, például lazacot, tonhalat és szardíniát, kevesebb fájdalmat és gyulladást tapasz­talnak. Ez az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető. Próbáljon hetente legalább két adag lazacot vagy tonhalat fogyasztani. Ha nem eszik halat, kérje orvosa tanácsát a halolajtartalmú táplálékkiegészítők szedéséről.

C-vitaminban gazdag ételek. A citrusfélék, a paprika, az eper és a sötétzöld színű levélzöld­ségek mind kiváló forrásai a C-vitaminnak, amely segít a szer­vezetnek a kollagén, az ízületeket borító porc egyik alapanyagának termelésében.

Gyömbér és kurkuma. Sok fűszer csökkenti a gyulladást, de ez a kettő a leghatékonyabb. Hasz­náljon bőven friss gyömbért és kurkumát a főzéshez.

Olívaolaj. Forgassa össze a salá­tákat egy kis finom, halványzöld extra szűz olívaolajjal. Amihez csak lehet, használjon olívaolajat vaj vagy egyéb zsiradék helyett: az olívaolaj polifenoloknak neve­zett antioxidánsokat tartalmaz, amelyek több tanulmány szerint is csökkentik az ízületi gyulla­dásos fájdalmat és duzzanatot. Más olajok viszont – például a kukoricacsíra-olaj – kifejezetten súlyosbíthatják a gyulladást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.