Fájdalom enyhítése

Övsömör tünetei, gyógyszermentes kezelése

Ez a hihetetlenül fájdalmas, hó­lyagos kiütés – leggyakrabban de­réktájon, övszerűen jelenik meg, de a nyakat és az arcot, sőt néha a szemet is megtámadja – az ideg­gyökök gyulladásának következ­ménye. Ugyanaz a Herpes zoster vírus okozza, mint a bárányhim­lőt, legyengült immunrendszerű és idős embereket sújt.

Hidroterápia

A szinte már forró fürdővízhez adott egy-két csészényi szódabikar­bóna csökkenti az irritációt. Dara­bos zabpelyhet is tehetünk a für­dővízbe: rakjunk belőle félkilónyit egy zsákba, és helyezzük a kádba. Majd a zsákot használhatjuk boro­gatásként is. Mindennap töltsünk harminc percet az így elkészített fürdővízben.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Szedjünk béta-karotint, B-vitamin­komplexet, C- és E-vitamint, ásvá­nyi cinket és lizin aminosavat is tar­talmazó multivitamin-készítményt.

Aromaterápia és gyógynövény-terápia

Keverjünk három-három cseppet a gólyaorr, a zsálya és a kakukkfű illóolajából 30 ml-nyi semleges vi­vőolajba, és gyengéden dörzsöljük a bőrbe már az első kiütésekkor. A tünetek enyhítésére használjunk Aloe Verát.

Homeopátia

Kezdetben vegyünk be mérges szömörcét C6 hígításban a vörös, viszkető és hólyagos bőr gyógyí­tására, háziméhet az égető érzésre és farkasboroszlánt (Mezereumot) a fájdalom és a viszketés ellen (az utóbbi kettőt hideg folyadékként).

Egyéb terápiák

  • Kizárólag szakképzett terapeuta segítségével
  • Akupunktúra (az ekcéma, a pikkelysö­mör és az övsömör gyógyítására, különösen az övsömör tüneteinek megjelenését követő heves fájdalmak enyhítésére)
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.