A férfi egészsége

Kiütések lehetséges okai

Már maga a szó is elég ahhoz, hogy viszketést erezzünk magunkon. Bizony, a kiütéses betegségek legtöbbször viszketéssel járnak. Legalább tízezerre tehető a kiütéses problémák száma, és legalább egyszer életében mindenki számíthat valamely kellemetlen panaszra. Lássuk, mit kell tudnunk a kiütésekről és kezelésükről!

A kiütésekről általában

Kiütéseken a bőrön keletkező kidudorodásokat értjük. Dermatitisnek neve­zik őket, ez a bőrgyulladások gyűjtőneve. Ide sorolható sokféle betegség, az ekcémától a pikkelysömörig. A bőrgyulladást sokszor valamilyen anyaggal való érintkezés okozza, mint például egyes pipereszerek és fémek. A dermatitisnek ezek a leggyakoribb ki­váltó okai, és általában el is múlnak, vagy legalábbis javulni szoktak, ha el­távolítjuk az őket kiváltó anyagot.

Ekcéma

Az ekcéma különösen kellemetlen, hosszan tartó betegség. Sok esetben valamely anyaggal való érintkezés (szappan, por, gyapjú) miatt alakul ki, de okozhatja a stressz, a túl száraz le­vegő vagy a hideg is. Tapasztalatok szerint az ekcémára való hajlam örö­kölhető.

Pikkelysömör

Ennek a bőrgyulladásnak a kiváltó okai nem ismertek pontosan, de azt tudjuk, hogy erre is jellemző az örö­kölhető hajlam. A bőr természetes megújulása során valami nem a meg­felelő módon zajlik, és az újonnan keletkező bőr feltorlódik a régi bőrfelület alatt, és vastag, pirosas, pikkelyszerű foltok keletkeznek a test egyes pont­jain. A pikkelysömör elhúzódó és nemigen gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel enyhíthetők a tü­netei.

Tünetek

A kiütések kinézete, valamint a felbuk­kanásuk helye és időpontja sokat elárul a bőrgyógyásznak arról, pontosabban mitől is alakult ki a bőrpanasz. A kiüté­sekhez időnként egyéb tünetek is járul­nak, amelyek megkönnyíthetik a be­azonosítást (fejfájás, láz, gyengeség). A kísérő tünetek felsorolása szinte le­hetetlen, ráadásul egyénenként vál­tozhatnak. Mindez azt jelenti, hogy or­voshoz kell fordulnunk, kiváltképp, ha a kiütéseinkhez egyéb tünetek is tár­sulnak.

Mi okozza a bőrgyulladást?

Rengeteg oka lehet a dermatitisnek, a feladat az, hogy megtaláljuk ezek kö­zül a ránk nézve jellemzőt. A bőrgyul­ladás kezelésénél ugyanis az a legfon­tosabb, hogy pontosan kiderítsük, mi­től is lettünk kiütésesek. A bajkeverő eltávolításával rendszerint a bőrpana­szok is megszűnnek.

A kiváltó okokat négy fő csoportra oszthatjuk: betegség, hőmérséklet, al­lergia és érzelmi stressz okozta dermatitis. Az alábbiak segíthetnek el­dönteni, mitől is lettünk kiütésesek.

 • Érte-e bőrünket a közelmúltban va­lami újféle anyag, ami kiütést okozha­tott (vegyszer, szappan, gumikesz­tyű)?
 • Ettünk-e valamilyen újfajta ételt, amire allergiásak lehetünk?
 • Szedünk-e olyan gyógyszert, amely kiütést okozhat?
 • Ért-e az utóbbi időben szokatlan mértékű stressz, megrázkódtatás?
 • Társul-e a kiütéseinkhez ízületi fáj­dalom, esetleg láz is?
 • Viszketnek-e a kiütéseink?
Az ilyesfajta megfigyelések azért is hasznosak lehetnek, mert segítenek az orvosnak megtalálni a megfelelő gyógymódot.

Bőrpanaszokat okozó élelmiszerek

A legtöbb embernek semmi baja nem lesz, akármit is egyék. Némelyek azonban bizo­nyos ételek fogyasztásakor vagy egyes gyógyszerek szedése esetén kiütésesek lesznek. Hogyan lehet megállapítani, pontosan mitől jelentkeztek a kiütések? Egy bőrgyógyász szerint nem nehéz megtalálni a kiváltó okot. „Ha két napon belül viszketni kezd a bőrünk, miután homárt fogyasztottunk nem kell élénk fantázia annak a kitalálásához, mi okozta a problémát.”

Íme néhány valószínű „gyanúsított”:

 • csokoládé, eper, kagyló
 • dió, mogyoró, mandula
 • tojás, gomba, tejtermékek
 • citrom, narancs, búza
 • élelmiszer-ipari adalékanyagok
 • paradicsom

Övsömör

Jegyezzük meg! Emlékeznek még a gyermekkori bá­rányhimlőre? Nos, ez a betegség fel­nőttkorban is kísérthet övsömör formájában.

Az újraéledő bárányhimlővírusok okozta kiütések övszerű elrendező­désben jelennek meg a mellkas, a törzs egyik oldalán, esetleg az arcon vagy a lábon. A kiütések viszketnek, rendszerint fájdalommal is járnak, és okozhatnak lázat, gyengeséget is. A ki­ütések utóbb kifakadnak, majd var képződik rajtuk, és az övsömör pár héten belül elmúlik. Nem tudjuk, mitől aktiválódnak újra a vírusok. Becslések szerint a betegség negyven százalékát érinti azoknak a férfiaknak, akiknek korábban már volt bárányhimlője.

Vigyázat! Leggyakrabban ötven év felett jelent­kezik, a 85 évet betöltött személyek fe­lének volt már övsömörje. Az övsömör maga nem fertőző, de a kiütésekkel való érintkezés bárány himlőt okozhat olyanoknál, akik még nem estek át rajta.

Ha az a gyanúnk támad, hogy övsömörünk van, forduljunk orvoshoz, mert vannak gyógyszerek a kiütések és a fájdalom kezelésére.

Hőkiütések

A hőkiütések akkor jönnek létre, ha intenzív izzadás során eltömődnek a verejtékmirigyek kivezető csövei. Ilyenkor ezek szivárogni kezdenek, és az izzadság a bőr alá kerül. Ez eredmé­nyezi a vörös pörsenéseket.

Kezelésük egyszerű: hűtsük ma­gunkat, és ne erőltessük túl a verejték­mirigyeinket. Nyáron a hűvösebb reg­geli vagy esti órákban sportoljunk, és viseljünk kényelmes, laza ruhákat. Ha hosszabb ideig magas hőmérsékleten kell tevékenykednünk, fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat e terhe­léshez.

Ha hőkiütéseket kaptunk, vonul­junk hűvösebb helyre, és akkor is foly­tassuk a hűsölést, ha már lelohadtak a vörös duzzanatok. Négy napba is bele­telhet, amíg a verejtékpórusok ismét kinyílnak, tehát hosszabb ideig kell óvakodnunk a nagy melegtől. A viszketés csillapításához zuha­nyozzunk le langyos vízzel, vagy önt­sünk egy csésze ecetet egy fürdőkádnyi langyos vízbe, és ebben áztassuk magunkat. A dimethicone tartalmú hidratálok is jótékony hatásúak le­hetnek.

A kiütések legjobb kezelési módjai

A kiütések java részénél a megelőzés többet ér, mint egy halom gyógyszer. Csaláncsípésre például ajánlott a jó erős szappanos lemosás, amely megelőzheti a kiütések kialakulását. A rovarcsípések ellen megfelelő ruházkodással, szúnyog­riasztó krémmel, spray-vel védekezhetünk, különösen, ha sűrű aljnövényzetben vagy bokros területen járunk. Ügyeljünk arra, hogy mindig húzzunk gumikesztyűt, amikor olyasféle vegyszerekkel dolgozunk, mint például festékmaró vagy -hígító, illetve háztartási tisztítószerek.

De mit tehetünk, ha már megjelentek a kiütések?

Az orvosok a következő tüneti kezeléseket ajánlják olyan esetekre, amikor a kiütésekhez nem társulnak egyéb, súlyos tünetek is (fejfájás, láz, gyengeség).

1. Kortizon

Enyhébb tünetek esetén megfelel valamely vény nélkül kapható kortizonos készítmény. Ha nagyon viszketnek a kiütések, alkalmazzunk egyszázalékos hidrokortizon kenőcsöt. Ha ez nem használ, receptre kapható, szteroid­tartalmú krémre lesz szükségünk, amelyet három napig használunk, és mindig csak keveset. Ha a kiütések nem javulnak, menjünk orvoshoz.

2. Szódabikarbóna

A szódabikarbónát kevés vízben keverjük ki, majd ezt kenjük a kiütésekre. Tehetjük a szódabikarbónát szobahőmérsékletű fürdővízbe is; ez kellemesen enyhíti a viszketést, azonban a kiütések okát nem szünteti meg, pedig az lenne a kezelés igazi célja.

3. Zabpehely

Próbáljuk ki, hogy a fürdővízhez apróra őrölt zabpelyhet adunk. Hatásosnak tartják a zabkivonatoldatot, valamint a zabtartalmú szappant is.

4. Tea

Teakivonattal bedörzsölhetjük a kiütéses bőrfelületet, vagy tehetünk rá erős, kihűlt teába mártott gézlapokat is. A kamillatea különösen ajánlott. Igen hatékony lehet, ha először teás pakolást alkalmazunk, majd ezután teszünk a kiütéses bőrre gyógykenőcsöt.

5. Antihisztaminok

Mind vény nélkül, mind receptre kaphatók kiütések és viszketés ellen hatékony gyógykészítmények. Bőrgyulladás kezelésekor segítenek elmulasztani a legkellemetlenebb kínzó tüneteket, megkönnyítve a betegség elviselését.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.