Fájdalom enyhítése

Rák okozta fájdalom természetes csökkentése

A ráktól – attól a betegségtől, amelynek során a test sejtjei „fellázadnak” és vég nélküli szaporodásba kezdenek – az emberek nemcsak azért félnek, mert kiszámíthatatlanul, váratlanul tör rá az emberre, és mert nehéz kezelni, hanem azért is, mert félnek a fájdalomtól.

Jegyezzük meg! Igazság szerint azonban a legtöbb rákbetegség nem jár fájdalommal (legalábbis kezdetben nem), bizonyos formáit ezért is olyan nehéz felismerni korai szakaszban.

Pontos statisztika ugyan nem áll rendelkezésünkre, a különféle becslések azonban arra utalnak, hogy a rák­betegeknek nagyjából a fele érez fájdalmat. Bizonyos rákbetegségek – például a májrák – minimális fájdalommal járnak, különösen a kezdeti szakaszban. A rák tud és szokott is fájni, de amikor a beteg érezni kezdi a fájdalmat, az már többnyire akkor van, amikor a burjánzó sejtek idegeket nyomnak, vagy a test más működéseire hatnak, tehát valójában nem maga a betegség fáj.

Testi és lelki megközelítése a fájdalomnak

A rák kezelésében legalább annyira fontos az elme és az ér­zelmek állapota, mint a testé – talán még annál is fontosabb, mint eddig gondoltuk. A rákkal járó fájdalmak enyhítésére különböző lelki és testi megközelítési módokat kell ötvöznünk: lehe­tőség szerint igyekezzünk tudatosan a legjobbat kihozni abból a természetes képességünkből, hogy elménkkel úrrá tudunk lenni a problémákon.

A felsorolt módszerek kiegészítik és nem helyettesítik az orvosi kezelést!

A rákbetegség­ben szenvedőknek rengeteg lehetőségük van az öngyógyításra, ám az alább felsorolt módszereket inkább a hagyományos orvosi kezelés kiegészítőjeként alkalmazzuk, mint alter­natívájaként.

Figyelmeztetés! Sok országban tör­vénybe ütköző tevékenységnek minősül, ha nem diplomás orvos kezeli a rákbete­get, sőt az is, ha csak azt állítja magáról, hogy gyógyítani tudja a rákot.

Gyógyétrend és gyógytápláIkozás

A vitaminoknak és az ásványi anyagok­nak nincs a gyógynövényekhez hason­lítható fájdalomcsillapító tulajdonságuk, ám az 1970-es években Béres József magyar orvos által kifejlesztett, tizen­hét mikroelemet tartalmazó összetett szernek különösen erős fájdalom­csillapító hatását tulajdonítanak.

A Béres-csepp plusz néven ismert gyógyhatású készítmény a test ter­mészetes ásványianyag-egyensúlyá­nak helyreállítása révén hat.

Aromaterápia

Az illóolajos masszázs az egyik leg­hatékonyabb fájdalomcsillapító rák esetén, különösen akkor, ha valaki más végzi, nem maga a beteg. Masszázshoz használjuk gólyaorr, jázmin, boróka vagy római kamilla illóolaját. A citrom, a citromcirok és/vagy a le­vendula illóolajának párologtatása is segít.

Figyelmeztetés! Ne masszírozzuk a testet ott, ahol a daganat található, és kerüljük azokat a testtájakat is, amelyeknek masszírozása legyengíti a beteget, vagy fájdalmat okoz neki.

Reflexológia

A reflexzóna masszázsra ugyanazok az alapelvek érvényesek, mint álta­lában a masszázsra – a különbség csak annyi, hogy a daganat által megtámadott testrészt nem közvet­lenül érintjük, hanem a talpon a megfelelő ponton át hatunk rá.

A masszázs leírásából ismert illóolajokat használhatjuk a reflex­zónák masszírozása közben is, és ebben az esetben is jobb, ha valaki más végzi a talpmasszázst. A masszírozást végezzük erőteljes, de nem éles mozdulatokkal (hüvelykujjunk­kal tudjuk a leghatékonyabb nyo­mást kifejteni). Egy-egy reflexzónát öt-tíz másodpercig masszírozzunk.

Akupresszúra

Az akupresszúra, akárcsak japán megfelelője, a siacu, alapelvét és technikáját illetően a rák okoz­ta fájdalom csillapítása esetében megegyezik az előző két terápiával. A masszázst végző személy a haté­kony terápia érdekében ujjaival, hü­velykujjával, csuklójával vagy teljes tenyerével nyomja azokat a ponto­kat, amelyek összefüggenek a be­teg testrészekkel. A nyomás legyen mély és egyenletes, de ne okozzon fájdalmat, és egy-egy helyen nagyjá­ból húsz másodpercig tartson.

Gyógynövény-terápia

A rákbetegség okozta fájdalom enyhítésére sokféle gyógynövény kínálkozik, s mindig a tünetektől és az egyéntől függ, hogy melyik lesz hatékony. A leghasznosabb nö­vények a következők: halméregfa (jamaikai som), papucsorchidea, golgotavirág, vízmelléki csukóka és macskagyökér. Mindenképpen kér­jük ki szakképzett gyógynövény-te­rapeuta véleményét, mielőtt hozzá­fognánk a kezeléshez.

Ha mégsem konzultálnánk szakemberrel, akkor feltétlenül kérdezzük meg a gyógy­szertárban, az egészségcentrumban vagy a drogériában, hogy a tabletta vagy kapszula formájában megvá­sárolt termékeket pontosan milyen adagolásban kell szedni.

Homeopátia

A C3 vagy C6 hígításban, napon­ta háromszor, egy hónapig szedett hánytatódió segít a rossz közérzet, különösen a hagyományos rákke­zelési eljárásokkal járó hányinger leküzdésében.

A testre és a lélekre ható terápiák

A rák okozta fájdalom csillapítására a legsikeresebb öngyógyító techni­kák a következők:

  • meditáció, beleértve az autogén tréninget
  • vizualizá­ció
  • kreatív művészeti te­rápiák, különösen a zene és a festés
  • lelki tanácsadás és pszichoterápia
  • hipnózis­terápia

Egyéb terápiák

Kizárólag szakképzett terapeuta segítségével!

  • Akupunktúra (a hagyományos kezelés — műtét vagy kemoterápia — nyomán érzett fájdalom enyhítésére)
  • TENS (bőrön keresztüli elektromos idegstimuláló készülék, különösen a GigaTENS)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.