Fájdalom enyhítése

Tüdőrák diagnosztizálása

Tünetek

  • Állandósult köhögés gyakori véres köpettel.
  • Fokozódó kényelmetlenségérzés és fájdalom a mellkasban, vállban, karban, és ha a rák terjed, a csontokban.
  • Gyakori tüdőgyulladás és hörghurut
  • Étvágytalanság, súlyvesztés és egyre növekvő kimerültség.
  • Az arc és a nyak duzzanata.

Veszélyeztetett csoportok

A tüdőrák okai között messze a dohányzás vezet. A dohányzóknak tizenötször nagyobb az esélyük a tüdőrák kifejlődésére nem dohányzó társaiknál. A kockázati tényezők közé tartozik a passzív dohányzás is, és az azbeszttel, radonnal, ipari vegyszerekkel való érintkezés. Az életkor előrehaladtával gyakoribb.

Kialakulása

A legtöbb tüdőrák lassan fejlődik ki, gyakran húsz vagy több év is eltelik, amíg a daganat kialakul. (Ismeretlen okból dohányos nőknél gyorsabban fejlődik ki a tüdőrák, mint a dohányos férfiaknál.) Ha azonban a daganat már kialakult, általában gyorsan áttétet ad a környéki nyirokcsomókba, majd pedig az egész testre. Sajnos, mire felfedezik, sokszor már kialakult az áttét, rendszerint a csontban, a csontvelőben, a májban vagy az agyban.

Tüdőrák

Forradalmi újdonságok

A fotodinámiás terápia sok esetben helyettesítheti a korai stádiumú műtéti kezelést. A betegnek olyan fényérzékenységet okozó gyógyszert adnak, amelyet a rákos sejtek felvesznek. Ezután egy endoszkópon keresztül lézert vezetnek a mellkasba, amely erős fénynyalábot vet a daganatra. A fény aktiválja az orvosságot, amely elpusztítja a rákos sejteket.

Mit tegyünk?

Keressük fel az orvost a figyelmeztető tünetek észlelésekor. Ha dohányzunk, nagyon fontos, hogy azonnal hagyjuk abba. Kerüljük a passzív dohányzást, a légszennyezett helyeket és az ipari vegyszereket. Ezáltal lassíthatjuk a rák növekedését. A rákkezelés ideje alatt figyeljünk oda a napi pihenésre és testedzésre. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét, ezeknek magas a rák legyőzését elősegítő antioxidáns vitamin és ásványianyag-tartalma. Az étrend tartalmazzon sok energiát a tüdőrák okozta súlyvesztés megelőzésére vagy lelassítására.

Kezelés

Az esetek körülbelül harmadát műtéttel kezelik: kioperálják az érintett tüdő szegmensét vagy az adott tüdőfelet. A műtétet sugár- és/vagy kemoterápia követheti. Ha a rák nem operálható, a beteg sugárkezelést kaphat a tumor összezsugorítására, és kemoterápiát a lehető legtöbb rákos sejt elpusztítására.

A tüdőrákot nehéz gyógyítani. Előrehaladott állapotában erős mellkasi és csontfájdalmat okozhat. Ilyenkor fontolóra kell venni, hogy a beteg olyan morfiumpumpát kapjon, amellyel szükség szerint adagolhatja saját magának a gyógyszert.

Megelőzés

A tüdőrák megelőzésének messze a legjobb módja a dohányzás mellőzése. A dohányzás abbahagyása után néhány héttel már kezdenek elmúlni az elváltozások, és öt-tíz éven belül a volt dohányzók rák iránti hajlama már alig nagyobb, mint azoké, akik sohasem dohányoztak. A megelőző intézkedések közé tartozik még otthonunk radonszintjének bemérése is. Ha magasabb a kelleténél, akkor a radonforrást el kell szigetelni.

Kerüljük a passzív dohányzást, amennyire lehetséges, és viseljünk védó’maszkot, ha belélegezhető ipari vegyszerekkel vagy olyan anyagokkal dolgozunk, amelyek azbesztet vagy más káros anyagot tartalmaznak. Menjünk el rendszeresen tüdőszűrésre, sokszor ennek kapcsán derül ki a betegség.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Rákellenes alkotórészeket tartalmazó gyógynövény például a zöld tea, a fokhagyma, a rozmaring, az édesgyökér és a petrezselyem. A vizsgálatok kimutatták, hogy napi két vagy több csésze zöld tea csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, de használjuk bőségesen a többi gyógynövényt is ételeink ízesítésére.
  • Táplálékkiegészítők: Jelenleg is zajló vizsgálatok kimutatták, hogy az E-vitamin nagy dózisban (napi 1000-1500 NE) több mint harminc százalékkal csökkentette a dohányzóknál a tüdőrák veszélyét. Úgy tűnik, hogy a szelén 100-200 mikrogrammos napi adagban is csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Korábbi vizsgálatok szerint más antioxidáns tulajdonságú tápanyagok is csökkentik a rák kockázatát, különösen a béta-karotin, amelyből a szervezetben A-vitamin képződik és olyan szulfovegyületek, amelyek a brokkoliban és egyéb káposztafélékben találhatók. Ezért naponta legalább egy-két alkalommal együnk élénk színű zöldséget és gyümölcsöt (béta-karotinban gazdag táplálékot) és hetente háromszor-négyszer brokkolit, kelbimbót, káposztát és más keresztesvirágú zöldséget.
Figyelem! A tüdőrák kiújulása gyakori, még azokban az esetekben is, amikor csak egy kicsi, látszólag lokalizált daganatot távolítottak el a műtét során. A műtét után a betegnek ezért rendszeresen fel kell keresnie orvosát, hogy a veszély időben kiderüljön.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.