Orvosi tanácsok

Az egészséges tüdőért

Az erős tüdő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy élvezni tudjuk az ébrenlét óráit, éjszaka pedig jól aludjunk. Ön is nagyon sokat tehet tüdeje egészségéért, s új gyakorlatokat tanulhat meg, amelyek nemcsak jobbá teszik a tüdő működését, hanem a stresszt is oldják.

Hiszi, vagy sem! A ráncok COPD-t jelezhetnek|.

A ráncok COPD-t jelezhetnek|

A legtöbben tudjuk, hogy a dohányzás ráncossá tesz, ám a tudósok most azt is kimutatták, hogy gyakran azokon alakul ki a legtöbb ránc, akiket később krónikus obstruktiv légúti betegség (angol rövidítéssel COPD) támad meg. A vizsgálatok során azt találták, hogy az erősen ráncos középkorú dohányosok­nak ötször nagyobb a kockázatuk a COPD kialakulására, mint kevesebb és kevésbé mély ráncot viselő társaiknak. Ennek szinte biztosan az az oka, hogy a dohányzás azonos módon károsítja a tüdő és a bőr rugalmasságát. Az orvosok­nak ma már azt tanácsolják, hogy figyel­jenek oda a korán jelentkező erős ráncosodásra, mivel az a COPD jele lehet.

Tanuljon jógázni, csikungozni vagy meditálni, hogy javítsa légzési technikáját! Az említett módszerek mindegyike jót tehet a tüdejének azzal, hogy megtanítja a követ­kezőkre.

  • Legyen tudatában a be- és kilégzések­nek, s növelje meg azok hosszát.
  • Szívja be mélyen a levegőt, a hasába is, a kilégzést pedig kövesse a mellkasával, a vál­lával és a fejével is.

Javítsa színekkel a légzését!

A lég­szomj és a köhögés enyhítése érdekében egyen sokféle piros, zöld, kék, sárga és lila zöldséget és gyümölcsöt. a színes, antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag étele­ket tartalmazó étrend norvég kutatók szerint segít, hogy jobban lélegezzünk.

Jegyezzük meg! A szivárvány­színű zöldség- és gyümölcsegyve­leg csökkentheti a légzési problé­mákat.

Lélegezzen mélyen!

A mély, tudatos légzés a szellemi és a testi egészséget is javít­hatja. Segíthet a stressz és a depresszió enyhítésében, csökkentheti a vérnyomást, javíthatja az asztmás tüneteket, jobbá teheti az agy működését, és fokozhatja a szervezet energiaszintjét. Egy normális belégzés során nagyjából 450-500 cm3 levegőt szívunk be, ami mélylégzéssel akár az ötszörösére (2,5 1) növelhető – ilyenkor az optimális tágulás el­éréséhez nemcsak a mellkast, hanem a hasat is használni kell.

Lélegzés és mozgás jógázáskor

A jóga a mélylégzés (pránajáma) és az egymásba kapcsolódó mozdulatok kombinációjának köszönhetően több egyszerű testmozgásnál. Carol Ladkin londoni jógaoktató szerint: „A helyesen végzett jógázás komoly összpontosítást igényel, s az elmének és a testnek együtt kell dolgoznia. Az emberek ezekben a pillanatokban válnak képessé a változásra és arra, hogy bizonyos fokú belső nyu­galmat találjanak. Minél többet gyakorolja a mozgás és a légzés e kombinációját, az annál inkább a részé­vé válik mindennapi életének/’

Dolgoztassa meg légzőizmait!

Ha légszomjjal küzd, a légzőizom-erősítő eszköz fokozhatja testmozgásra való képességét. Tulajdonképpen igen egyszerűen működik: a levegőt egy szelepen át kell beszívni, amely megnöveli az ellenállást, így az izmoknak erősebben kell dolgozniuk. Ez a fajta edzés különösen kedvező hatású azok számára, akiknek a légzőizmai renyhén működnek valamilyen tüdő-rendellenesség, például asztma vagy krónikus obstruktív légúti beteg­ség (COPD) miatt. Ha ön ilyen vagy hasonló betegségben szenved, s emiatt légszomjjal küszködik, kérdezze meg orvosától, nem írhatna-e föl receptre ilyen eszközt.

Tartsa tisztán a felületeket – különösen, ha dohányos is él a lakásban!

Ez nem csak a tisztaság miatt fontos. Amerikai kuta­tásokból kiderült, hogy a nikotin hónapo­kon át megmaradhat a beltéri felületeken, s a belőle keletkező rákkeltő anyagok aztán a bőrön át vagy lenyelve juthatnak a szerve­zetbe. E tekintetben különösen nagy ve­szélyben vannak a kisgyerekek.

A tudósok szerint ez a harmadlagos füstbeviteli útvonal további magyarázatot ad arra, hogyan okoz­hat rákot a passzív dohányzás. A legjobb tanács persze az, hogy ne dohányozzon, ám ha nem képes lemondani róla, akkor legalább csak a szabadban hódoljon szenvedélyének. Ha mégis a lakásában dohányzik, rendszere­sen törölje tisztára az összes belső felületet.

Lélegezzen és lazítson!

Próbálja ki ezt a hasi légzőgyakorlatot, amellyel egész szer­vezetét több oxigénhez juttathatja, növelheti energiaszintjét, s könnyebben tud majd relaxálni és koncentrálni is.

  • Feküdjön a hátára, és tegyen egy könnyű könyvet a mellkasára. Figyelje, ahogy a könyv be- és kilégzéskor emelkedik és süllyed. Gyakorolja néhány percig.
  • Lélegezzen be lassan, az orrán keresztül, s közben érezze, ahogy a mellkasán lévő könyv megemelkedik.
  • Nyomja ki a hasát, amíg az kissé maga­sabban nem lesz a könyvnél: a rekeszizom eközben megnöveli tüdeje térfogatát.
  • Tartsa benn a levegőt egy másodpercig, majd fordítsa meg a folyamatot. Lassan, az orrán keresztül engedje ki a levegőt a tüdejéből, s hagyja ellazulni hasizmait. Állkapcsát mindvégig tartsa lazán. Addig folytassa a gyakorlatot, amíg teljesen ellazultnak nem érzi magát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.