Fogyás és egészség

A gyorsaság fejlesztése

A gyorsaság az ember fontos képessége. Olyan dinamikus erő, amellyel igen rövid idő alatt ellenállást győzünk le.

A túlsúly csökkentésére érdemes gyorsasági edzéseket is beiktatni a programba. Hatékony eszköz a fogyás érdekében! Az alábbi mozgásformák jöhetnek szóba:

 • Bemelegítés keretében rövid lendületes futások beiktatása, futóiskola gyakorlatok (dzsoggolás, térdemelés, sarokfelkapás és ezekből kifutások, gyorsabb futásba átmenetek) végzése.
 • Repülőzések, fokozó futások, versengések, fogójátékok.
 • Sportjátékok űzése (sajátságos dinamikájukból adódóan gyorsaságfejlesztő hatásúak).
 • Lüktető futások (pl. 4 x 80 m alatt 20 m gyors futás, 20 m kifutás/kiengedés/nem gyorsítás, 20 m gyorsítás, 20 m kifutás/kiengedés/nem gyorsít – vissza sétapihenő).
 • Intervallumvágták (pl. 4-6 x 40-80 m lendületes futás – vissza séta).

A lazaság fejlesztése

Dinamikus nyújtógyakorlat: a test egy része mozgásban van, és mindezt kontrolláltan végezzük, úgy, hogy a mozgáshatár végpontja előtt megállítva kizárjuk az ízület túlfeszítését. Vagyis többször ismételt utánmozgásokat végzünk, melyek során fokozatosan érjük el az ízület mozgáshatárát, és „megfogjuk” ezt a helyzetet, nem feszítve túl az ízületet.

Gyakorlatanyag

 • Könyök- és karhúzások, karkörzések.
 • Törzshajlítások előre, hátra, balra, jobbra.
 • Láblendítések előre, hátra, balra, jobbra, keresztbe.
A felsorolt gyakorlatok különböző formában is végezhetőek: társsal és szerek felhasználásával. A dinamikus nyújtásokat csak bemelegített állapotban szabad alkalmazni, és legalább 12 ismétléssel kell végezni.

Passzív nyújtógyakorlat

Felveszünk egy pozíciót, és azt meghatározott ideig nyújtott és feszített helyzetben megtartjuk egy másik testrészünk vagy egy tárgy segítségével. A stretching három egymásra épülő fontos mozzanatból áll: feszítés, mentális ellazulás és nyújtás. Például nyújtva feltesszük a lábunkat egy korlátra. Ráhajolunk, és egyik vagy mindkét kezünkkel megfogjuk a cipőnk orrát (feszülést érzékelünk). Majd ebben a nyújtott és feszített, fájdalommentes helyzetben (mentálisan ellazulva) 20-30 mp-ig maradva nyújtást végzünk.

A gyakorlat végén a feszültség oldására felrázzuk az igénybe vett izmokat, majd 2-3-szor megismételjük a gyakorlatot. Csak ezután fogunk újabb izomcsoport nyújtásába. Minden edzés – de különösen az erőfejlesztés végén -rendkívül fontos a nyújtás! Az edzés levezető szakaszában lehet hosszabban, erőteljesebb fejlesztő hatással az ízületi mozgáshatárt növelni.

Gyakorlatanyag

 • A karok valamennyi nagyobb izomcsoportjára kiterjedő kartartásban végzett gyakorlatok.
 • A törzs valamennyi nagyobb izomcsoportjára kiterjedő törzstartásban végzett gyakorlatok.
 • A lábak valamennyi nagyobb izomcsoportjára kiterjedő lábtartásban végzett gyakorlatok.
 • Az izomzat nyújtásánál is kerülni kell azokat a gyakorlatokat, felvett test-helyzeteket, melyek következtében erőteljesen terhelődnek az ízületek.
 • Túlsúly esetén fejlesztési céllal alkalmazhatónak tűnik a nyújtás dinamikus és statikus formájának az összekapcsolása: könnyed utánmozgás, majd megtartás (a fájdalomhatár előtt).
Fontos! Nem mindig van szükség izomnyújtásra. Vannak olyan speciális helyzetek, amikor nem célszerű nyújtó gyakorlatokat végezni (az izom túl laza, hajlékony vagy gyenge). Ilyenkor az izmot inkább erősíteni kell, hogy a sérüléseket elkerüljük. Ezért ekkor csak azokon az izomcsoportokon kell nyújtásokat végezni, amelyek túl feszesek, merevek. Amint az aránytalanságot kijavítottuk, az általános nyújtó program ismét alkalmazható.

Egyéb lazító gyakorlatok: jóga, masszázs

Jóga. India több ezer éves hagyományokon épülő gyakorlatrendszere. Jellegzetes tornagyakorlatokból, légzésszabályozásból, valamint a gondolatot összpontosító, a tudatot és érzelemvilágot befolyásoló szellemi gyakorlatból áll. A jóga nem egy tan, hanem számos többé-kevésbé párhuzamos rendszer együttese. Célja a legtökéletesebb egészségi állapot elérése és fenntartása.

A jógában a mozgásrendszer lényege a tudatos testhasználat kifejlesztése. Nagy hangsúlyt fektet a mély és koncentrált légzéssel összekapcsolt nyújtó-gyakorlatokra, melyet bizonyos speciális pózokban való huzamosabb ideig (8-10 perc) való megmaradással ér el.

Milyen hatású a jógagyakorlatok rendszeres végzése?

 • Késlelteti az öregedést.
 • Jó hatással van a belső elválasztású mirigyrendszerre.
 • Sokáig megtartható a testi és szellemi teherbíró képesség.
 • Hosszú ideig megőrizhető a nemi képesség.
 • A légző gyakorlatokkal optimális nyugalmi szint és kiegyensúlyozott gondolkodás érhető el.
 • Preventív és egészségmegőrző hatása van, melynek alapja a rendszeres folyamatos gyakorlás csak rendszeres használatuk hozza meg a várt eredményt!
 • A jóga – mint életfilozófia – jó alapul szolgál számos, ma divatos, egészségmegőrzést szolgáló módszernek, s a nyugati sportrendszereknek is az alapját képezi.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.