Fogyás és egészség

Ismerjen meg 18 ismert jógagyakorlatot!

A következőkben bemutatunk 18 ismert jógagyakorlatot, és ismertetjük ezek élettani hatásait. Aki ennél többre kíváncsi, az a jógairodalomban kutakodjon!

Pihenőpóz

Vízszintes talajon hanyatt fekvés helyzetében a karok a test mellett, a lábak lazán, kis terpeszben a talajon, a lábfejek oldalra dőlnek. A szem csukva, az ajkak nyitottak, az arcizmok kisimultak, elernyesztettek. Az izmokat teljesen lazítsa el! Szinte olvadjon bele a talajba, légzése legyen nyugodt. Ha ez egyből nem sikerül, akkor a leghelyesebb, ha módszeresen sorra veszi egyes izmait. Kezdje a lábon és figyelmét felfelé haladva az adott izomra összpontosítva mindegyiket sorban ernyessze el. Ebben a testhelyzetben több percet is szükséges eltölteni a szervezet teljes elernyedés elérésének céljából.

Önálló gyakorlatként is helye van a szervezet általános pihentetésében, mert az egész idegrendszert megnyugtatja. Legjobb elalvás előtt és felébredés után végezni, de igen hatásos nap közben is a merev izmok és a stresszes helyzetek oldására.

Lényegében a többi gyakorlatnál is hasonló módszert kell követni. Vagyis fontos a teljes ellazulás és a nyugodt légzés, mely a testhelyzet több percig történő kitartásával érhető el.

Az iskolai testnevelésben és az élsportban is rendszeresen alkalmaztam a nagy terhelésű munkavégzés után. Minden korosztály imádta ezt a 4-5 perces regenerálódási lehetőséget. Halk zene vagy nyugodtságot árasztó beszéd fokozta a hatását.

Maciéndra póz

Élettani hatásai: gerinccsavaró hatás; comb-hajlítóizom-nyújtás; ízületi szalaghatás a térd-és a csípőízületekben; izomerősítés a mell- és a hátizmokban.

Napüdvözlet

Emelt fejjel végzett mellső és hátsó fekvőtámasz helyzetek. Élettani hatásai: a hát- és a hasizmok erősítése; a hasűri nyomás növelése.

 Terpeszes térd-homlok állás

Élettani hatásai: gerinc előre hajlítása; hasizomzat erősítése; térdízületi szalaghatás; az alsó végtag hajlító izmainak nyújtása.

 Háromszögállás

Élettani hatásai: gerinc oldalra hajlítása az ágyéki szakaszon; izomerősítés az oldalizmokban; ízületi szalagfeszítés a térdben.

Fél teveállás

Élettani hatásai: izomnyújtás a combfeszítő-, has-, mell- és nyakizmokban; gerinc-hátrahajlítás az egész gerincoszlop területén; megváltozott vérkeringés a nyakban és a fejben.

Nagy jelkép

Élettani hatásai: izomerősítés a hasizmokban; a gerinc előre feszítése; térdízületi szalagfeszítés; az alsó végtag hajlítóizmainak nyújtása.

Fejenállás

Élettani hatásai: egyensúlygyakorlat; az agy vérellátottságát növeli. A gyakorlatot nem ajánlatos 3-5 percnél tovább végezni. Csak egészségesek végezzék!

 Lótuszülés

Élettani hatásai: térd- és boka-ízületi szalag feszítése mindkét oldalon; érleszorítás az alsó vég-tagban; a comb feszítőizmainak nyújtása.

Láb-kéz tartás

Élettani hatásai: izomnyújtás az alsó végtag hajlító izmaiban; térdízületi hatás; a gerinc előre feszítése; a vérkeringés megváltozása a felső testfélben a fordított testhelyzet miatt.

 Gyertyaállás

Élettani hatás: az alsó testfélben a vénás nyomás csökken; a felkaron, nyakon és fejen a nyomás növekszik.

 Bátorság póz

Élettani hatásai: izomnyújtás a hasizmokban; izomerősítés a comb feszítőizmaiban; gerinchátrahajlítás az ágyéki szakaszon.

 Ekeállás

Élettani hatásai: a gerinc ágyéki, háti és nyaki szakaszának hajlítása; a hasizmok erősítése; izomnyújtás az alsó végtagok hajlítóiban; vérkeringést változtató hatás.

Kobraállás

Élettani hatásai: gerinchajlítás az ágyéki szakaszon; hasizomnyújtás.

 Széktartás

Élettani hatásai: izomerősítés a vállövben és a combfeszítő izmokban; fokozott hasűri nyomás; ízületi szalag nyújtása a bokában.

Félholdállás

Élettani hatásai: oldalizmok erősítése; a gerinc oldalra hajlítása.

Művészállás

Élettani hatásai: egyensúlygyakorlat; gerinc-hátrahajlítás az ágyéki szakaszon; izomnyújtás a comb feszítőizmaiban; a váll-, kar-, mell- és oldalizmok fejlesztése.

Masszázs

Az egyik legősibb és legkellemesebb természetes módszer a betegségek megelőzésére, gyógyítására és a teljesítőképesség megőrzésére, javítására. A masszás ugyan nem sportmozgás, de alkalmazása korra, nemre való tekintet nélkül mindenkinek ajánlott. Idős korban pedig kiemelten fontos, hiszen számukra a rendszeres alkalmazása nem csupán frissességet ad, de a megerőltetés és a sérülések kockázatát is minimalizálja. Segíti a betegek és a gyengélkedők felépülését, valamint enyhíti az öregedéssel együtt járó magányérzetet. Ez a generáció az, akik sokat szenvednek a simogató kéz hiányától. A szakképzett masszőr-terapeuta esetükben különös csodákat képes művelni a rendszeresen végzett munkájával.

A masszás hatásai:

  • Gyógyír a test és a lélek számára.
  • Élénkíti a vérkeringést, amely a nyirokrendszer működését serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka.
  • Pihenteti az idegeket, szabaddá teszi a légzést, oldja a feszültséget, segíti az ellazulást.
  • A célirányos masszázs összehangolja az egyes szervek funkcióját, jó irányban befolyásolja egyes szervek működési zavarát.
  • Biztosítja a bőr rugalmasságát, táplálja a szöveteket, segíti a sejtek növekedését.
  • Fellazítja a csont- és ízületi sérülések során fellépő duzzanatokat és izomletapadásokat, enyhíti ezek fájdalmát.
  • Segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izmok rugalmasságát, erősíti az izmokat.
  • Hozzájárul a szervezet hőszabályozó folyamatainak kiegyensúlyozott működéséhez.
  • Enyhíti az izomlázat a tejsav eloszlatásával és gyorsabb kiürítésével.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.