Fogyás és jó fizikai állapot

Fehérjék szerepe a fogyásban

A fehérje ma „a” tápanyag. Laktató, tehát segít alacsony szinten tartani a bevitt energiát, és biztosítja, hogy fo­gyáskor a súlyveszteség ne izomvesztést, hanem nagyrészt a testzsír csökkenését jelentse. A fehérjék aminosavakat tartalmaznak, amelyekre majdnem minden életfunkció­hoz szükség van. Aminosavak építik fel és regenerálják a sejteket.

Segít a fogyásban, ha elegendő fehérjét fogyasztunk?

IGEN A fogyókúra során el­fogyasztott fehérje segít meg­őrizni az izomtömeget. Ez azért fontos, mert az izom több energiát használ fel, azaz a fogyókúra mellett sem las­sul az anyagcsere.

A fogyókúra egyik hátránya, hogy a legtöbben az izomtö­megükből is veszítenek, nem­csak a testzsírból. Az izom­szövet a zsírszövetnél több kalóriát éget el, következés­képpen lelassul az anyagcsere. Az izmok tömegét elsősorban testgyakorlással lehet megőriz­ni, de a fehérjebevitel is segít.

A fehérjék másik előnye (s itt most gondoljon a bőr nélküli csirkemellre, a tojásra, a zsír­szegény tejtermékekre és a hüvelyesekre), hogy a három nagy táplálékcsoport – fehér­jék, szénhidrátok és zsírok – közül a fehérjék raktározód­nak el a legkevésbé zsír formá­jában.

Először is, a szervezet­nek a fehérjét szénhidráttá kell alakítania ahhoz, hogy zsír le­gyen belőle, és ez a folyamat is energiát használ fel. Másod­szor, a szervezetnek nincs szüksége sok inzulinra ahhoz, hogy feldolgozza a fehérjéket. A magas inzulinszint akadá­lyozza a zsírok elégetését, míg a kevés inzulin azt jelenti, hogy kisebb annak a valószínűsége, hogy a szervezet zsír formájá­ban raktározza el a fölösleges energiát.

MENNYI FEHÉRJÉRE VAN SZÜKSÉG?

A javasolt mennyiség testtömegkilogrammonként 0,8 g, ha valaki közepesen aktív, és 2-4 g, ha olyan izmokat szeretne, mint Arnold Schwarzeneggeré. A 4 g fölötti bevitelnek nincs járulékos izomépítő hatása.

Kutatási eredmények! A Purdue Egyetemen 46 nő bevonásával végzett 12 hetes vizsgálat során a kutatók meg­állapították, hogy azok, akik a napi energia 18 százalékához fehérje formájában jutottak hozzá, kétszer annyi izomszö­vetet veszítettek, mint azok, akiknél a fehérjék aránya 30 százalék volt.

És bár mind­két csoport a szokásos étrendjénél 750 kcal energiával kevesebbet fogyasztott, ízletesebbnek és kielégítőbbnek tar­tották az étrendjüket azok, akiknél nagyobb volt az étrend fehérjetartalma. Ez nem meg­lepő, hiszen a fehérjék féken tartják az étvágyat az étkezé­sek közötti időben.

Ám nem szabad túlzásba esni. „A szervezet egyszerre csak mintegy 120-240 g fehér­jét tud hasznosítani”, mondja dr. Christine Gerbstadt, az Amerikai Dietetikusok Társa­ságának szóvivője, „a többit átalakítja azonnal hasznosítha­tó szénhidráttá, vagy zsír for­májában raktározza el.”

Van izomépítő hatása a fehérje­italoknak?

IGEN De főként közvetlenül az intenzív edzésmunkát követően. Az átlagembernek nincs szüksége rájuk.

A testmozgás során igénybe vett izmok regenerálódásához a szervezetnek fehérjére van szüksége, különösen az edzés utáni első 30-90 percben. Ki­mutatták, hogy az edzés után megevett (vagy megivott) fe­hérje serkenti az izmok regene­rálódását és ellátja a szerveze­tet az izomépítéshez szükséges aminosavakkal.

Kutatási eredmények! A texasi Baylor Egyetemen végzett vizsgálat szerint jelentősen nőtt az izomtömege annak a 36 férfinak, akik 10 hétig nehéz súlyokkal ed­zettek, és írót, valamint ka­zeintartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztottak. Más kutatók pedig kimutatták, hogy napi 20-60 g írófehérje kedvezően növeli az erősítő programban részt vevő sportolók izom­tömegét és teljesítményét.

Az idős betegek izomtöme­gét is növelik a fehérjetartalmú étrend-kiegészítők, miközben lassítják a csontvesztést és elő­mozdítják a csonttörés utáni csontképződést.

A legtöbb ember elegendő fehérjéhez jut, ha egészséges az étrendje. Amennyiben mégis úgy döntene, hogy fehérjeitalt fogyaszt, ne feledje, hogy az energiát is tartalmaz. Hacsak nem egy komplett étkezést he­lyettesít vele, számolnia kell hizlaló hatásával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.