Fogyókúra tudástár

Ideális testsúly mozgással

Szeretné, ha a tükörben végre azt az alakot látná, melyre mindig is vágyott? Kipróbált már jónéhány diétás módszert, de eddig egyik sem hozta meg a várt eredményt? Nagy valószínűséggel az Ön szervezete sem működik másként, mint azoké, akiknek már sikerült megszabadulniuk a plusz kilóktól. De akkor mégis miben rejlik a titok, mit kellene másként csinálnia, hogy önbizalmát visszakapva újra elégedett lehessen megjelenésével? Sokan elfeledkeznek arról az alapvető tényről, hogy testmozgás nélkül lehetetlen elérni a célokat. Bár tény, hogy a villámdiéták megoldást jelenthetnek, ha csupán 3-4 kiló felesleggel küzd, de a hosszú távú eredmények, és főként a jojó-effektus elkerülése végett ajánlott a rendszeres, komfortzónán túli edzéseket is beiktatni mindennapjaiba.

Legtöbben az időhiányra fogják, hogy nem járnak el mozogni, de tény, hogy elsősorban a lustaság okolható azért, hogy inkább a televízió előtt töltik azt a 30-60 percet, amit minden további nélkül mozgásra fordíthatnának. Ha végképp nem tudja kiszorítani az uszodába, vagy konditerembe tartó útra szánt időt, akkor szerezzen be fitness dvd-t, és tudja le az edzést nappalijában! Az otthonra ajánlott kondigépek már 20-30 ezer forinttól kaphatóak, ellipszis trénerrel, lépcsőzőgéppel, vagy éppen szobabiciklivel sokat tehet a fogyást nagymértékben elősegítő kardio jellegű mozgás mindennapjaiban iktatásáért. Akár kedvenc filmje közben is formálhatja alakját, de természetesen kitartásra akkor is szüksége lesz, ha az otthoni edzést választja. Saját komfortzónájának elhagyása nélkül nem tapasztalhat látható eredményeket, így az izzadságcseppek és a kifulladás olyan velejárói lesznek majd a mozgásnak, melyek bár nem túl kellemesek, de egyértelműen előre viszik a célhoz vezető úton.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis melyik fitness dvd mellett tegye le voksát, hiszen a kínálat rendkívül széles, és az sem mindegy, hogy milyen állóképességgel bír az induláskor. Napjainkban Rubint Réka nevét mindenki ismeri, a hazai piacon méltán nevezhető az egyik legkedveltebb fitness edzőnek. A sport szerelmeseinek számára számos alkalom nyílik a kirobbanó formában levő, háromgyerekes családanyával tartani akár személyes edzésein, de több kiadott dvd-je közül is válogathatnak, vagy akár nyomon követketik az online közvetített edzéseket is. Régebbi lemezei 20, vagy 40 perces blokkokon keresztül mozgatják át a fogyni, formálódni vágyókat, de az utóbbi években napvilágot látott mozgásprogramok 60, sőt, 90 perces edzésekkel teszik próbára az izomerőt és a kitartást.

A capoeira aerobik hazai neves képviselője Czanik Balázs, aki a kifullasztó, de ezzel együtt rendkívül hatékony edzésekről kiadott dvd-ivel is gondoskodik. Ha tehát nincs lehetősége arra, hogy személyesen vegyen részt óráin, akkor is együtt izzadhat vele, vagy teheti kockássá hasizmát Balázs segítségével. Péntek Enikő az intervall mozgásformára esküszik, és látva a szőke szépség alakját, valóban hatékony gyakorlatsorokat állít össze az otthon tormázók nagy örömére. Jillian Michaels neve nem csak a fogyókúrás televízió show-ból ismert, hanem több héten át tartó, fokozatosan nehezedő edzésprogramjai, és a velük leadható kilók kapcsán is. Akár a legnagyobb videómegosztó portálon is nyomon követheti Jillian edzéseit, melyek képesek rövid idő alatt is remek formába hozni az erősödni, fogyni vágyókat.

 

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik birtokba a parkokat, zöldterületeket. Mozgás kapcsán is érdemes mellettük letennie voksát, hiszen egy jó futás átmozgatja az egész testet, állóképességet biztosít, erősíti az immunrendszert, és nem utolsó sorban jókedvre derít. Számos kiegészítőt beszerezhet hozzá, de ami biztosan jó választás, az a pulzusmérő, valamint egy minőségi futócipő. A sokak számára komoly gondokat okozó hasi zsír eltüntetésére is kiválóan alkalmas ez a mozgásforma.

Megfelelő időbeosztással és természetesen kitartással nem jelenthet problémát az edzéseket a mindennapokba beiktatni, s egy idő után valószínűleg azt veszi majd észre, hogy gyakorlatilag életmódváltáson megy keresztül az étkezésre való odafigyelésnek, és a rendszeres mozgásnak köszönhetően. A stressz kezelése, a plusz kilók eltüntetése, az állóképesség megteremtése, a feszes bőr, a fitt megjelenés csupán néhány olyan pozitívum, melyekért mindenképpen megéri alkatának, érdeklődési körének és lehetőségeinek megfelelő mozgásformát választania. Segítségével a diéta hatékonyabb, mindennapjai energikusabbak, a tükörből visszapillantó kép pedig kétségkívül vonzóbb lesz már néhány hét elteltével! Érje el az ideális testsúlyt a mozgás és a diétás táplálkozás segítségével, az életmódváltás csak jól jöhet egészsége szempontjából is!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.