Gasztroenterológia

Enterocolitis tuberculosa (Bakteriális colitis)

A tuberkulózis krónikus, granulomas elváltozással járó bakteriális fertőzés, amelyet leggyakrabban a Mycobacterium tuberculosis okoz. A pulmonalis tbc-esetek szá­mának emelkedése miatt megjelenése várható.

Epidemiológia

A betegség előfordulása ritka, megjelenésével bevándor­lókon, rossz higiénés környezetben élőkön kell számolni.

Patogenezis

A bél tuberkulózisa legtöbbször a tüdőtuberkulózissal vagy miliaris tbc-vel együtt (előbbi a fertőzött köpet lenyelésével, utóbbi miliaris szórással) jön létre. Pri­mer módon a fertőzött tej fogyasztását követően alakul ki, ilyenkor a bovin típus a kórokozó. Felléphet immunszupprimált betegeknél is (AIDS). A baktériumok igen lassú szaporodása miatt szubakut, krónikus gyulla­dás, granulomaképződés jellemző. Típusos lokalizációja a terminális ileum és a coecum, itt kifekélyesedő vagy tumoros, esetleg kevert megjelenésű formában mutat­kozik az elváltozás.

Patológia

Főként az ileocoecalis és a jejunoilealis átmenet érin­tett, emellett az appendix és a colon ascendens. Strictura és fekély jellemzi, a léziók többszörösek, szegmen­tálisak. A fekélyek vagy körkörösek, vagy hosszantiak. Az ileocoecalis régióban nagy gyulladásos „tumor” is kialakulhat, ami obstrukciót, perforációt, vérzést eredményezhet. Mikroszkóposán confluáló, nekrotikus („elsajtosodó”) granulomák jellemzik, amelyek a bélfal valamennyi rétegében megjelenhetnek.

A gra­nulomák gyógyulhatnak: fibrózissal, kalcifikációval. A kórokozó Ziehl-Neelsen-festéssel mutatható ki, fő­ként a nekrózisban, elvétve a Langhans-típusú óriás­sejtekben. Differenciáldiagnózis (beleértve az összes granulomatózus infekciózus kórképet): yersiniosis, gombás betegségek, Crohn-betegség, Mycobacterium avium intracellulare (MAI) complex. Makroszkóposán a bél ép is lehet, de kis fekélyek, vérzések, fehér nodulusok előfordulhatnak a mucosában, ehhez mesenterialis limfadenomegália társulhat.

Immunkompetens embe­rekben granulomatózus léziót láthatunk mikroszkópo­sán nekrózissal vagy a nélkül. Immundeficiens egyé­nekben a lamina propria diffúz infili rációját figyelhet­jük meg rosszul formált granulomával. A kórokozót Ziehl-Neelsen-festéssel, ili. PCR-technikával lehet azonosítani. Differenciáldiagnosztikailag elsősorban Whipple-kór jön szóba.

Klinikai kép

Hőemelkedés, esetleg láz, étvágytalanság, hányinger, fogyás, közvetlenül étkezés után fellépő, a jobb alhasba sugárzó görcsös hasi fájdalom jellemezheti, de lehet tü­netmentes is. A hasban szövettömeg tapintható. A betegek egyharmadánál jelentkezik hasmenés, amelyhez sipolyképződés, analis fisztula társulhat. Szövődmény­ként bélperforáció, peritonitis léphet fel.

Diagnózis

Radiológiai vizsgálattal bélirritabilitás és hipermotilitás látható. Kolonoszkópia során vett biopszia szövetta­ni vizsgálatával, Ziehl-Neelsen-festéssel, tenyésztéssel, PCR-vizsgálattal állítható fel a diagnózis. Differenciáldiagnózis során az egyéb gyulladásos bélbetegség, Crohn-betegség, Whipple-kór, amoebiasis, sarcoidosis, actinomycosis, lymphoma, carcinoma, periappendicularis tályog lehetőségét kell kizárni.

Terápia

A tüdő tbc-vel azonos a kezelése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.