Gasztroenterológia

Eosinophil enteritis tünetek, kezelése

Az eosinophil enteritis az eosinophil gastrointestinal disorders (EGID) csoportba tartozik. Változatos klinikai formában jelenhet meg attól függően, hogy amely szerveket érint a folyamat, valamint milyen mélységű az eosinophil infiltráció. A lokalizáció alapján előfordulhat eosinophil oesophagitis, gastritis, enteritis, proctocoli­tis, illetve ezek kombinációi. A vékonybél 28-100%-ban lehet érintett akár izoláltan is.

A betegség mindkét nemben és minden életkorban előfordul, de leggyakrabban 30 éves kor körül kerül felismerésre. Jellemző az egyéni vagy családi allergiás anamnézis. Lehet primer (allergiás) vagy szekunder. A gyulladást a Th2 típusú válasz jellemzi.

Tünetek

A klinikai megjelenés lehet jellegtelen (pl. visszatérő hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés), de drámai is (pl. perforáció). Sokszor hosszú időbe telik a betegség felismerése. A betegség súlyossága nagyban függ attól, hogy az eosinophil infiltráció csak a mucosát vagy a sub­mucosal esetleg a serosát is érinti.

Diagnózis

A diagnózis felállításában a klinikai tünetek, a peri­fériás eosinophilia (az esetek 50-100%) és a szövettani vizsgálat nyújt segítséget. Súlyos esetben a malabszorpció klinikai és laboratóriumi jelei is megfigyelhetők. Fontos a kiterjedt allergiológiai vizsgálat.

A differenciáldiagnózisban elsősorban a fertőzések jönnek szóba. Ezek közül is legfontosabb a parazitafer­tőzés, de a Helicobacter pylori és a Cytomegalovirus is okozhat hasonló képet. Gyógyszerek (interferon, gem­fibrozil, enalapril, carbamazepine stb.) allergiás válasz­ként gasztrointesztinális eosinophiliát válthatnak ki. Ugyancsak szóba jön elkülönítendő kórképként néhány kötőszöveti betegség, vasculitis, esetleg IBD.

Kezelése

A kezelés akkor egyszerűbb, ha fertőzés vagy allergia bizonyítható. Ebben az esetben oki kezelés lehetséges. Tüneti kezelésként a szisztémás szteroidok rendszerint átmeneti eredményt hozhatnak. Az antihisztaminok rendszerint nem hatnak jól. Biológiai kezeléssel (anti-interleukin-5, anti-IgE) kísérletek folynak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.