Gyermekbetegségek

Élelmiszerfertőzések kezelése gyerekeknél

Olyan gyomor- és bél betegségek, amelyek hasonlítanak a gyomor-bélhurutra. Leginkább a várandós nők, a kisgyermekek és a betegek veszélyeztetettek.

Okai

Számos baktérium okozhatja, amelyek a nem megfelelő higiéniás kö­rülmények között elkészített és tárolt élelmiszerekben szaporodtak el. Főként az ételt készítők kezéről kerülnek bele az élelmiszerbe. A legismertebb fertőzések a szalmonellafertőzés, amit a Salmonella typhimurium és a Salmonella enteritidis okoz, valamint a liszteriózis, kórokozója a Listeria monocytogenes.

Ezek a baktéri­umok az állatok bélrendszerében élnek, és az emberbe széklettel (trágya) fertőzött víz vagy étel révén kerülnek. A „kockázatos” ételek a mosatlan zöldségek és gyümöl­csök, a nyers hús, a tojás, a nyers (nem pasztörizált) tej és származékai, a sajt és a lágy tészták, a majonéz és a krémek, a tenger gyümölcsei. És az sem elég, hogy a fertőzött ételeket a hűtőszekrényben tároljuk, mert a baktériumok a frizsiderben is továbbélnek.

Tünetek

A szalmonellafertőzés hasi görcsöket okoz, hasmenést, lázat. A tünetek a fertőzés után 12-72 órával jelentkeznek. Minthogy a tünetek elég általánosak, a betegséget gyakran alulbe­csülik, általában spontán meg is gyógyul 5-6 nap alatt. Néhány esetben mégis – főként kisgyermekeknél – a hasmenés miatt kór­házi kezelés szükséges, antibiotikum kúra és intenzív rehidratációs kezelés.

A liszteriózis a fertőzés után már 4 nappal jelentkezhet, de az sem ritka, hogy csak 3 hét múlva. A kezdeti tünetek a magas és hirtelen felszökő láz, a hányinger és a hányás. Komoly betegségről van szó, aminek súlyosabb tünetei is lehetnek, rá­adásul agyhártyagyulladáshoz, várandós nőknél pedig vetéléshez vezethet.

Megelőzés

Minthogy a meleg megöli a szalmonella és a lisztéria baktériumokat (ha a Listerist 5 percen keresztül 80°C-nak tesszük ki, elpusztul), az ételek főzésével megakadályozhatjuk a fertőzést. Ez nem jelenti azt, hogy a főzés után az étel nem fertőződhet meg, ha például fertőzött konyhai eszközöket használunk, vagy nem tiszta a keze annak, aki az ételt előkészíti.

A betegségek megelőzésében a higiéniás szabályok pontos betartása az egész élelmi­szerláncon keresztül nagyon fontos. Ezen kívül, minthogy a Listeria monocytogenes +4°C-on továbbél, a Salmonella pedig 5,2 és 46 °C fok között szaporodik, tudnunk kell, hogy a hűtőszekrényben is tovább fertőzhetik a többi élelmiszert.

Ezért lényeges, hogy ne együnk nyers ételt (fontos, hogy a csirke-, borjú-, sertéshúst jól süssük meg), alaposan mossuk a gyümölcsö­ket, zöldségeket evés előtt, kerüljük a nem pasztőrözött tejet. Miután pedig nyers étellel volt dolgunk, jól mossunk kezet, tisztítsuk meg a kést, a vágódeszkát és a serpenyőt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.