Gyermekbetegségek

Anafilaxiás sokk tünetei gyermeknél, kezelése

Az allergia legsúlyosabb tünetegyüttese, élet­veszélyes klinikai állapot! Akkor következik be, amikor egy allergiás gyermekérintkezésbe kerül az allergén anyagokkal, amelyek ellen antitesteket termel (ételallergia, légzési allergia). A kórkép fontos ismertető jele, hogy a tünetek rendszerint perceken belül, hirtelen és nagyon hevenyen jelennek meg, így legtöbbször a kiváltó ok rögtön felismerhető.

Kis mennyiségű allergének is kiválthatnak az antitestekből olyan gyulladásos láncreakciót, amikor az immunsejtek óriási tömegben termelnek hisztaminokat. Általános és gyors értágulatot váltanak ki, megemelik a vérnyomást. Ez előidézi a sokkot, amihez gyakran a légutak elzáródása is társul, a szövetek hirtelen megduzzadása miatt.

Kiváltó okok

Az anafilaxiás sokk egyik leggyakoribb kiváltó oka a hártyásszárnyúak csípése, bizonyos ételek fogyasztása (ételallergia), vagy gyógyszerek beszedése (penicillin, szalicilsav stb). Néhány ételallergia esetében a tünetek csak az után jelentkeznek, amikor az emésztési folyamat már elkezdődött, és erős fizikai megterhelésnek lett kitéve a szervezet (futás, focimeccs, diszkó). Eb­ben az esetben fizikai tevékenység okozta stressznek nevezik.

A sokk fajtái

  • Anafilaxiás sokk: allergiás reakció váltja ki
  • Szív-sokk: hirtelen szívleállás okozza
  • Áramütés okozta sokk: erős áramütés váltja ki
  • Vérzési sokk: nagy mennyiségű vérveszteség váltja ki
  • Intenzív sokk: súlyos kiszáradás vagy nagymértékű értágulat okozza
  • Szeptikus sokk: súlyos vagy nagy kiterjedésű fertőzés, illetve szepszis váltja ki
Ritkábban, de előfordulhat, hogy erős fájdalom, baleset vagy érzelem vált ki sokkot.

Mi történik?

Először zsibbadás, a fejben és a végtagokban melegérzet jelentkezik, majd csalánkiütés, érödéma (vagyis a bőr, valamint az alatta lévő nyálkahártya és a szövetek is feldagadnak), orrnyálkahártya-gyulladás, légzési nehézség, viszketés a nyelven és a szájpadláson, a hangszín megváltozása, a hangrés ödémája, aszt­ma, hányás, hasmenés, alacsony vérnyomás, tachicardia, aritmia következik be. A vérnyomás leesik, a légzés egyre nehezebb lesz, és ha a gyulladás a gégére és a hangszalagokra is átterjed, előállhat a légutak teljes elzáródása is.

Mi a teendő

A gyors segítség nagyon fontos, az adrenalin életmentő gyógyszer, ami az anafilaxia kezelésében alapvető. Az orvos felírhatja, ha szükséges, léteznek belőle előre csomagok fiolák, amelyek a hőre is ellenállóak, figyelmesen kell őket tárolni, különös tekintettel a szavatossági időre, mert elég rövid lejáratúak, utána pedig már nem lehet őket felhasználni.

Gyógyszer: injekció beadása!

Az allergiás gyermekek szüleinél mindig kéznél van a gyógyszer az esetleges roham esetére, és ismerik a pontos használatát az adrenalininjekciónak. A tünetek meg­jelenésekor nem szabad késlekednünk az injekció beadásával, ne várjuk meg, amíg a helyzet súlyossá válik (ez az injekció ruhán keresztül is beadható). Az életmentő szert izomba kell beadni (a combba), bármilyen korú gyerek meg­kaphatja, különféle adagolásban léteznek a gyerek testsúlya szerint.

Miután a veszélyhelyzet megszűnt (szinte mindig megoldódik az adrenalin beadásával), jó, ha antihisztamint adunk (intravénásán, vagy izomba), és kortizonokat, amelyek a gyulladást ellensúlyozzák. A hörgőtágító gyógyszerek, aerosolok, az asztma kezelésére szolgálnak. Mindenesetre forduljunk minél hamarabb az orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.