Gyermekbetegségek

Lábgomba kezelése gyermekkorban

Ez a gombafertőzés a lábfejet támadja meg.

Okai

Az Epidermophyton és a Tricho­phyton fajhoz tartozó mikroszkopikus mé­retű gombák okozzák, amelyek keratinnal táplálkoznak. Ez az anyag védi a bőrt, és ebből épül fel a köröm, a szőr és a haj is. A bőr legkülső szarurétegére tapadnak, és utat nyitnak más mikroorganizmusoknak is, amelyek mélyebb fertőzéseket okoznak. Legszívesebben a lábujjak közötti részen telepednek meg, ahol az izzadásnak kö­szönhetően állandó a nedvesség. A me­leg hónapokban gyakran jelennek meg a gombák, főként, ha olyan cipőt viselünk, ami nem szellőzik rendesen.

Tünetek

A gomba a harmadik vagy a negyedik lábujj közben jelenik meg azután a többire is átterjed, és ha nem avatkozunk be időben, a láb többi részére is elterjed (talp, sarok, a talp széle, köröm). A bőr vörös és pikkelyes lesz, kis bevágásokkal, ahol baktériumok telepedhetnek meg. Ezután fehéres, nedves és kellemetlen szagúvá válik, a lábon kis hólyagok jelennek meg, amelyek kipukkadásuk után kérgesednek, ezek elfer­tőződhetnek, gennyesednek, viszketnek, és égő érzést okoznak. A köröm elgyengül, töredezik, elveszíti természetes színét. Az első fertőzést követően sokszor kiújul a betegség.

Diagnózis

A tünetek megvizsgálása, a talp bőréből egy rész mikroszkopikus vizsgálata, esetleg sejttenyésztés.

Terápia

A gyógyulási időszak nagyon hosszú, gombaölő szerek helyi használatra (krém, oldat, por) szükséges, amit naponta fel kell vinni a lábujjak közé, miután alaposan megmostuk és megtöröltük. Léteznek szájon át adható gombaölő szerek is, de ezeknek számos mellékhatásuk van: hányinger, hányás, fejfájás, bőrirritáció, és csak akkor adjuk ezeket, ha a gyerekorvos kife­jezetten javasolja.

Javaslatok

Ha a gyereknek lábgombája van, ne menjen uszodába, nehogy meg fertőzzön másokat is. Kövessük az orvos utasításait, a gyógykezelés – csakúgy, mint az újrafertőződés megelőzése – hetekig is eltarthat. A gomba a körmön és a ruhadarabokon tovább él.

Tanácsaink a következők:

  • Ügyeljünk a láb higiéniájára, mindennap mossuk meg, majd töröljük szárazra, különösen a lábujjak között, a sérült bőr­réteget töröljük át, használjunk hintőport.
  • Ne használjunk közös törülközőt, amivel a betegséget átadhatjuk, és ne fertőzzünk meg másokat sem.
  • Olyan zoknit és cipőt viseljünk, ami engedi, hogy a láb szellőzzön, különösen nyáron hordjunk könnyű cipőt, szandált.
  • Ne járjunk mezítláb az uszodában, a zu­hanyzóban, a közös öltözőben.
  • A fehérneműt mossuk 60°C-on a mosógép­ben és meleg vasalóval vasaljuk át.

Megelőzés

Az újrafertőzés elkerülhető, ha gombaölő hintőport használunk.

Növényterápia

A természetes gyógy­módok a következők: a kakukkfű, a levendula, a grapefruitmag-kivonat és a kasvirág – amely csakúgy, mint a propolisz – értékes fertőtle­nítő, tisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Az orvos javaslatára használhatjuk ezeket.

A lábgombafertőzés jellemzői

  • A fertőzés a bőr apró darabkáival terjed, amit a fertőzött személy a környezetében elhullajt.
  • A fertőzés emberről emberre történik vagy a talaj érintésével: különösen könnyű elkapni a lábgombát, ha az uszoda, a szauna, a zuhanyzó, az öltöző nedves talaján mezítláb mászkálunk.
  • A meleg-nedves környezet kiváló talaj a lábgombák elszaporodásához.
  • Nem minden fertőzött személy mutatja a betegség tüneteit, sokan csak hordozzák a gombát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.