Masszázs fajták

Megfázás és influenza tüneteinek enyhítése masszázzsal

Többféle masszázstechnika alkalmas a megfázás, illetve az influenza tüneteinek, különösen a köhögésnek az enyhíté­sére. Az illóolaj-keverékek hathatós segítséget nyújtanak a légúti betegségek természetes úton való kezeléséhez.

A tünetek megszüntetése

Az orrdugulás egyik legkitűnőbb ellenszere az inhalálás, mely nagyszerűen tisztítja a légutakat. Töltsünk egy tálba forrásban lévő vizet, majd adjunk hozzá néhány csepp eukaliptusz-, fenyő- és/vagy kakukkfű-illóolajat. Hajoljunk húsz centiméterre a víz fölé, borítsunk a fejünkre, illetve a tálra törülkö­zőt, és lélegezzük be a gőzt tíz percen át. A gőzt időnként tartsuk hosszabb időre a tüdőben.

Egy másik egyszerű inhalációs módszerrel szintén megkönnyíthetjük a légzést:

Cseppentsünk pár csepp eukaliptuszolajat egy zseb­kendőre, és rendszeresen szip­pantsuk be az illatot. A párnánkra is felvihetünk legfeljebb öt csepp eukaliptusz- vagy levendula-illó­olajat – ezek tisztítják a légutakat, vagyis megfázás esetén is nyugodt alvást biztosítanak.

Ugyanezeket az illóolajokat párologtatóban is melegíthetjük:

Adjunk két evőkanálnyi vízhez pár cseppet az olajokból, és párolog­tassunk szükség szerint a hálószo­bában vagy a nappaliban, napköz­ben vagy éjszaka, hogy a helyiség levegőjét megtisztítsuk.

Az illóolajok használata mellett az itt bemutatott masszázsfogások is sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében: a mellkas dörzsölé­sével felszabadíthatjuk a légutakat megfázás vagy elhúzódó köhögés esetén; a kupolát formáló kéztar­tás vagy akár a kettő kombinációja is jótékony hatású.

Mellkasdörzsölés

Körkörös mozdulatokkal lassan masszírozzuk át a teljes mellkast. A masszázs két evőkanál­nyi hordozóolajjal elvegyített, pár cseppnyi fenyő- és kakukkfű-illóolajjal is végezhető.

Mellkasdörzsölés

Kupolát formáló kéztartás

Ezzel a háton alkalmazott módszerrel sokat tehetünk azért, hogy a meghűlés miatt a tüdőben letapadt váladék kiürüljön. Kezünkkel kupolát formálva ütögessük a kezelt személy hátát mintegy negyven másodpercen át. Partnerünk gyakorta köhöghet az ütögetés hatására: ügyeljünk arra, hogy ez ne legyen túlzott.

A dörzsölés és ütögetés kombinációja

A tüdőben felgyűlt váladéktól a dörzsölés, illetve az ütögető technikák vegyítésével hatékonyan megszabadulhatunk. (Amennyiben hölgyet kezelünk, kerüljük a mellkas erőteljes ütögetését.) Elsőként dörzsöljük át a mellkast, majd térjünk át a gyengéd ütögetésre. Eközben a kezelt személy lélegezzen mélyen ki, illetve be.

A hát és mellkas izmainak ellazítása

A megfázás fertőző szakaszán túljutva az általános svéd-, valamint az aromaterápiás és a gyógyhatású masszázzsal egyaránt nagyszerűen lazíthatok a köhögéstől megfeszült hát- és mellizmok. Dörzsölgessük a hordák közti izmokat, közben lélegezzünk mélyeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.