Gyermekbetegségek

Magas növés zavara, okai gyerekeknél

A növekedés zavarai között nem csak az alacsony növés jelent­het problémát. Abban az esetben, ha a testmagasság a nemre és életkorra vonatkoztatott 97 pecentilis értéket meghaladja, gigantizmusról beszélünk. Kivizsgálását akkor javaslunk, ha a testmagas­ság a mérés időpontjában meghaladja a 97 percentilist és a növeke­dés üteme az adott életkorra és nemre vonatkoztatva folyamatosan magasabb.

Genetikai tényezők

A vizsgálatok során elsődleges kérdés a szülők testmagassága és a születéskori adatok megismerése. Ennek fontosságát az adja, hogy a genetikai tényezők is okozhatnak magas növést, de ebben az esetben alkati magas növésről beszélünk. A születéskor észlelt úgynevezett large for gestational age, amit a megszületéskor hosszabbnak mért újszülött esetén mondunk ki, utalhat bizonyos meg­betegedésekre, pl. a diabetes anyák újszülöttei lehetnek nagyobbak, mint a születéskor általában várható hossz.

Klinefelter-szindróma

Vannak olyan kromoszóma eltéréssel járó kórképek is, mint pl. a Klinefelter-szindróma, ami szintén, sok egyéb eltérés mellett, a növekedés ütemének gyorsulásával és a nagyobb testmagassággal jár együtt. Ennek kizárására is részletes kivizsgálás kapcsán kerül­het sor.

Vizsgálatok

A magas növés miatt endokrin szakrendelésre utalt gyermekek anamnézis felvétele után az első vizsgálat általában a csontkor meghatározása, aminek segítségével már a lehetséges hormon­hatásokra találunk utalást. Amennyiben a csontkor az életkorral megegyező, általában jóindulatú növekedésfokozódást várunk.

Az agyalapi mirigy csontos vázának (sella turcica – töröknyereg) vizsgálata a hormontermelő endokrin mirigyünk állapotáról ad­hat felvilágosítást. A nagyobb sella esetén felmerül a jóindulatú növekedési hormon termelő elváltozás fennállásának lehetősége. Ennek megerősítésére vagy kizárása céljából hormon vizsgálat, il­letve ennek pozitivitása esetén képalkotó (MRI) vizsgálat javasolt.

Hormonok vizsgálata

A hormonvizsgálat során a növekedési hormon kontrainzuláris hatását használjuk ki. Amennyiben jóindulatú, alkati magas növés esete áll fenn, a növekedési hormon szintje a vércukor emelkedésre ellenkező módon, csökkenéssel (szupresszió) reagál. A vizsgálatot éhomi vércukor és növekedési hormon vizsgálat után történő cu­korterheléssel végezzük el. A cukros folyadék elfogyasztása után 30 percentként, 2 órán át (30-60-90-120 perc) történik vérvétel növekedési hormon és vércukorszint meghatározására.

Amennyi­ben a vércukorszint emelkedés megfelelő, a növekedési hormon szint egészséges esetben és alkati magas növésnél előre meghatáro­zott módon csökken. Ebben az esetben a gyermekek követése indo­kolt, a várható magasság meghatározása céljából, de gyógyszeres kezelést nem igényelnek.

Jóindulatú tumor kizárása

Abban az esetben, amikor a terhelés kapcsán növekedési hor­monszint csökkenést nem észlelünk, a képalkotó vizsgálat min­denképpen nagyon fontos, az adenoma (jóindulatú tumor) kizárása céljából. Ha a magas növés hátterében adenoma igazolódik, idegse­bészeti konzílium és esetleges műtét is szóba jön.

Acromegália

Amennyiben a növekedési hormon túltengés a csontok epifízis fúgájának lezáródása után alakul ki, az a parenchymas szervek (szív, máj, lép) és a porcos részek (fül, orr, ujjak) megnövekedé­séhez vezet, amit acromegáliának nevezünk. Ez minden esetben kóros, ezért ennek kivizsgálása mindenképpen indokolt, de kevés­bé gyermekendokrinológiai, mint felnőtt belgyógyász probléma, ezért erről részletesen nem írok.

Jegyezzük meg! Amennyiben tehát gyermekünk növekedésével meghatározott időn (általában 6-9 hónap) is gond van, akár alacsonyabb, akár magasabb, mint a meghatározott percentilisek, a kóros eltérések kizárása céljából mindenképpen indokolt endokrinológiai szakren­delés felkeresése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.