Gyermekbetegségek

Székrekedés megszüntetése gyerekeknél

Újszülött, kiscsecsemő korban a kamillatea segíthet. Arra fi­gyeljünk, hogy legalább háromnaponta ürítsen székletet a kicsi. Ha nem sikerül, gyors megoldást jelenthet a hőmérőzés, esetleg a gyógyszertárban recept nélkül kapható glicerines gyerek vég­bélkúp felhelyezése. Ha a probléma rendszeressé válik, szintén re­cept nélkül beszerezhető csecsemők számára készített székletlazító szirup amelyek rendszeres adása jelenthet segítséget.

Végleges megoldást a későbbiekben a gyümölcs, püré bevezetése fog adni, mert ezekkel kellő mennyiségű rostanyagot viszünk be, ezáltal tömegesebb lesz a széklet, és így jobban kiüríthető.

Fehér kenyér, finomított liszt

Nagyobb gyermekeknél lehetőség szerint kerüljük a finomí­tott lisztet és a belőle készült fehér kenyeret, süteményeket, he­lyette döntsünk a teljes kiőrlésű kenyérfélék, a magas rosttartalmú ételek, mint a friss gyümölcsök, a nyers vagy enyhén párolt, akár hámozatlan zöldségek, a hüvelyesek (szárított bab és borsó) rend­szeres fogyasztása mellett. A váltás legyen fokozatos. Ha sokáig csak kevés rostot tartalmazott az étrend, akkor a rostban gazdag diéta bevezetése csak lépésenként történjen a gyomorproblémák, a telítettségérzés elkerülése céljából.

Rostok

A székletmennyiség-növelő ha­tás alapja az, hogy a rostok a bélben nem emésztődnek meg, a vas­tagbélbe átjutva vizet vesznek fel, ennek hatására megduzzadnak, és vizet tartanak vissza. Ez a folyamat biztosítja a széklet lágyságát, megfelelő formáltságát. Már nagymamáink is előszeretettel használ­ták székletlágyításra a kolloidális hashajtónak tekinthető szárított gyümölcsöket: a mazsolát, az aszalt szilvát és a sárgabarackot, a fügét, bő folyadékbevitel mellett.

Egyéb mennyiség-növelő táplálékok

További fontos élelmi rostforrás a barna kenyér, étkezési korpa, őszibarack, sárgabarack, körte, ribizli, szilva, szőlő, málna, banán, káposztafélék, zöldborsó, zeller, torma, sóska, petrezselyemgyökér, sárgarépa, kukorica. A fogó hatású élelmiszerek (az alma, a banán vagy a kakaó és csokoládé) mértékkel fogyasztandók. Kerülendő a túl sok fehér kenyér, rizs és tésztafélék, a szénsavas üdítőitalok, a fekete tea, a zsíros, fűszeres ételek, a hámozott gyümölcsök, a túl sok hús, a hagyma fogyasztása.

Víz

A székrekedés legjobb ellenszere a víz. Napi 8 pohár, mintegy 2 liter ásványvíz rendkívül hatékony a széklet lágyításában és a bélmozgás helyes ütemének fenntartásában. Vannak, akiknél az éhgyomorra elfogyasztott, citrommal ízesített forró víz hoz igazi eredményt.

Az étrendváltás csak akkor hatásos, ha komolyan vesszük a szükségérzetet. A későbbre halogatás, a székelési inger elnyomása keményebb és nagyobb széklet létrejöttét eredményezi.

Ülő életmód hatása

A mozgásszegény életmód, az ülő foglalkozás nem segíti a normális bélműködést. Sajnos gyakori probléma, hogy a szabadidőnket a tévé­készülék vagy a számítógép előtt töltjük, pedig rendszeres mozgásra minden életkorban szükség van, kinek-kinek teherbírása szerint.

A székrekedésnél gyakran hashajtóra van szükség

A székreke­dés kezelésében azonban nem a tabletták játsszák a fő szerepet. Az intravénásán alkalmazott bélmozgató szerek gyermekkorban szóba sem kerülhetnek, ahogy a szájon keresztül alkalmazott – idősebb korban széles körben elterjedt -, a bélfal működésének serkenté­sével ható tabletták sem. Gyermekkorban a végbélen keresztül al­kalmazott kisebb beöntések, ozmotikus kúpok és a székletlágyító, szájon át adható, leggyakrabban nem is felszívódó, ezért mellékha­tásokat nem okozó szerek használhatók.

Jegyezzük meg! Azonban a gyökeres életmód- és étrendváltoztatás jelenthet csak igazi végleges megoldást. A hashajtók használata ugyanis a hozzászokás veszélyével jár.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.