Gyermekbetegségek

Milyen pozitív hatásai vannak, ha együtt utazunk gyermekünkkel?

Miért utazzunk a gyerekekkel?

A közösen eltöltött vakáció alatt a szülő és a gyerek a hétköznapi rutinon kívül is együtt töltheti az időt. Ilyenkor a szülők pihentebbek, derűsebbek, elégedettebbek, mint a munkás hétköznapokon, szabadon rendelkeznek az idejükkel, és a gyerekeikre is több időt szánnak. Megragadhatják a lehetőséget és kiegyensúlyozott kapcsolatot alakíthatnak ki a kamaszokkal vagy felhőtlenül élvezhetik az együttlétet a kisgyermekekkel.

Másrészt a gyerekek is élvezik a szülők fizikai és szeretetteljes jelenlétét, ezért nyaraláskor emlé­kezetes élményekkel lesz gazdagabb szülő és gyermek egyaránt.

Utazás gyerekkel

Az úti cél (tenger, hegység vidék, egy másik város, ország stb.) és a nyaralás időtartamának kiválasztása másodlagos azzal szemben, hogy például csak az egyik szülő megy el a gyerekkel akár hosszabb időre, vagy mind a kettő. Kétségtelenül a második a jobb megoldás. A helyet kényelmi szempontok és a szülők lehetőségei szerint kell kiválasztani, de vegyük figyelembe az esetleges egészségügyi problémákat is: például, ha a gyerek allergiás, akkor menjünk inkább a tengerhez.

Nyaraláskor esetleg felcserélhetjük az anyai és az apai szerepeket:

A házaspárunk feladatkörébe lépve meglátjuk a másik nehézségeit, és erősíthetjük a gyerek-szülő kapcsolatot is. Néhány tevékenység valóban felejthetetlenné teheti a vakációt: a kicsik például a szabadban felfedezhetik a tengert vagy a hegyeket, hallgathatják a madarak csicsergését, láthatnak szaba­don állatokat, megcsodálhatják a természet színeit. Ilyenkor beszélgessünk velük, éreztessük a szeretetünket, teljes mértékben figyeljünk oda rájuk.

A gyerek tanulhat!

Elmagyarázhatjuk nekik, amiket látunk, mesélhetünk nekik, felolvashatunk egy könyvből, ami arról szól, amiket ő is megtapasztal, ezáltal kielégítjük a kíváncsiságát és új kérdéseket ébresztünk benne. Esténként olvassunk fel hangosan egy könyvet az erdő életéről, a tenger titkairól, ez már a kicsiknek is, egyéves kortól, felejthetetlen élményt ad.

Az olvasás egyfajta kommunikációs eszköz a szülők és a gyerekek között, amikor megoszthatjuk egymással a gondolatainkat, élményeinket, érzéseinket. Ne csak a nyaraláskor olvassunk hanem otthon is, a gyermek ezáltal jobban érzékeli a szülő jelenlétét, aki esetleg egész nap nem volt otthon, mert dolgozott. A későbbi harmonikus szülő-gyerek kapcsolat kialakításához mindezek elengedhetetlenek.

Hogyan lesz az utazás nyugodt és derűs?

Az utazás kicsi gyerekekkel számos problémát okozhat: először is, nehéz őket nyugton tartani menet közben. Az autóban, a vonaton, a repülőn kicsi a hely, hamar elfáradnak, és nyugtalanok, izgatottak lesznek. Próbáljuk meg elterelni a figyelmüket, vigyünk magunkkal játékokat, kártyát, mesekönyvet stb. De a legjobb időtöltés az, ha együtt vagyunk velük, mesélünk, énekelünk, vagy olyan történeteket adunk elő nekik, amelyeknek például ők és a családtagok a szereplői. Ha hosszú útra kelünk, a pihenőhelyeken álljunk meg futtassuk meg a gyerekeket, engedjük, hogy játsszanak egy kicsit.

Az autóban, ha a forgalom miatt néha leállunk, ügyeljünk arra, hogy a gyerekzár be legyen kapcsolva az ajtón, nehogy ki tudjanak szállni. Kerüljük az utazás során a veszekedést, az agresszivitást, az idegeskedést, a hangulat legyen nyugodt, vidám, hiszen az utazás is a nyaralás része.

Úti játékok a vonaton, hajón, autóban

A modern technológiának köszönhetően már vannak hordozható laptopok, amin útközben is lehet filmet nézni. Biztosan nagyon kényelmes megoldás, de ezzel elszigeteljük a gyereket, és nem fog életre szóló élményeket szerezni utazás közben.

Felsorolunk néhány játékot, ami szórakoztató lehet az úton:

  • Állat-barkochba: valaki gondol egy állatra, a többiek sorban kérdéseket tesznek fel, aki kitalálja az állatot, az fog legközelebb gondolni.
  • Mit visz a kishajó?: ez egy nagyon régi játék, minden korosztály játszhatja. Valaki mond egy betűt, és az olyan betűvel kezdődő szavakat kell felsorolni, mint a kis hajón utazó dolgokat.
  • Rendszámjáték: ezt csak autóban játszhatjuk: kiválasztunk egy betűt vagy egy számot, amit mindenfelé kell keresni, rendszámokon, plakátokon, feliratokon stb.
  • Szójáték: memóriajáték, az első játékos mond egy szót, a következő megismétli, és tesz hozzá még egy szót, és így tovább. Minthogy ez a játék nagy koncentrációt igényel, jobb, ha az autó vezetője nem vesz részt a játékban, egyébként kiváló időtöltés vonaton, hajón, repülőn.
  • Asszociációs játék: valaki mond egy szót, a következő pedig egy logikailag ehhez kapcsolódót. Esetleg az első szó után a következőnek olyan szót kell mondania, amely az előző szó utolsó szótagjával kezdődik (például: kapa, papa, paraván, vándor).

Az utazás vagy várakozás közbeni játékok száma végtelen:

Valaki utánoz egy mesterséget, egy tevékenységet, amit a többieknek ki kell találniuk; megjelölünk egy színt, és minél több ilyen színű dolgot kell találni; és persze ne felejtsük el a megunhatatlan torpedójátékot sem. Természetesen sok játékot el kell ebből felejtenünk, ha a gyerek tengeribeteg.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.