Szív- és érrendszeri betegségek

A dohányzás mint HALÁLOS rizikófaktor!

A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozáson belül a do­hányzás következtében meghaltak arányát 11 és 25% közé teszik. En­nek alapján, Magyarországon a 2003-ban szív- és érrendszeri betegség­ben meghalt 58 000 személyből a dohányzás következtében meghaltak száma 6400 és 14 000 közé tehető.

Kutatási eredmények! Egy 40 000 brit orvos 40 éven keresztül történő megfigyelésén alapuló tanulmány szerint a dohányosok halálozása az első 20 évben a nem do­hányzókénak 2-szerese, a második 20 évben a 3-szorosa volt.

Passzív dohányzás

Sajnos nemcsak az aktív, hanem a passzív dohányzás, valamint a light cigaretták is súlyosan károsíthatják a szervezetet. Ennek a könyv­nek csak a szív- és érrendszeri betegségek képezik tárgyát, de feltétle­nül hangsúlyozni kell a dohányzásnak a tüdőrák keletkezésében játszott egyértelmű, kiemelt szerepét.

Magyarországon a lakosság 34%-a – a nők közül is mind többen – dohányzik, fejenként 2800 db cigaretta fogy évente. A dohányzás abbahagyása ugyanakkor kedvezően hat a halálozásra. Szívinfarktust követően 5-10 éven belül 40-60%-kal csökken a halálo­zás a dohányzást abbahagyók között a tovább dohányzókhoz viszo­nyítva.

Ezért ne dohányozzon!

A dohányzás az idő előtti szív- és érrendszeri halálozás önálló koc­kázatfokozó tényezője. A dohányzás erősíti az egyéb kockázati tényezők hatását . A „light” („könnyű”) cigaretta és a passzív do­hányzás is fokozza a kockázatot. A dohányzás abbahagyása már egy éven belül csökkenti a szív- és érrendszeri események előfordulását és a halálozást.

Leszokás

Az orvos/nővér segítsége megkönnyíti a cigaretta el­hagyását. A nikotinmegvonási tünetek kiküszöbölése jelentősen emeli a leszokás sikerességét, ennek bizonyítottan hatásos eszköze a nikotinpótlás (tapasz, rágógumi) és a bupropion nevű gyógyszer. A legtöbb tüdőgondozóban működik dohányzásról leszokást segítő rendelés. Ezek pontos helyéről a 06 40 200 493-as telefonszámon adnak felvilágosítást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.