Gyógynövények

Ánizsillatú izsópfű származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Ánizsillatú izsópfű története, általános ismertetője

Az ánizsillatú izsópfű különös és erősen aromás évelő növény, mely vonzza a méheket, a kolibriket és a pillangókat, melyek a magas, mutatós, bolyhos, végálló virágzatot keresik. Észak-Amerikában honos, a prériken és pusztákon vadon nő, egészen Kínáig elterjedt. Az ánizsillatú izsópfű az ajakosvirágúak családjának tagja, és Észak-Amerikában az 1870-es években szívesen telepítették a méhészek, hogy finom, lágy ánizsízű mézet termeljenek.

Ahogy a neve is mutatja, ánizsillatú és –ízű levelei és szára van, melyhez illik népi neve is: „édesgyökérmenta”. Mindezt mályvakék virágok koronázzák meg, melyek júliustól szeptemberig virágoznak. A fajnak van egy fehérvirágú fajtája is, melyet az amerikai in­diánok gyógyításra használtak.

Konyha

Az ánizsillatú izsópot halak és kagylók ízesítésére használják, és mártásokkal is felszolgál­ják. Zöldségekhez is lehet adni a főzés végén, például paradicsomhoz, cukkínihez, céklához és zöldbabhoz.

Az ánizsillatú levelekből fris­sítő gyógynövény, tea készül. Salátának a levelek és a virá­gok is használhatóak; a levele­ket fel kell aprítani. Jól illik to­jásos ételekhez, sertéshúshoz, de eperrel és körtével is kiváló. A virágokat használhatjuk sü­temények, torták díszítéséhez. Menta helyett is alkalmazhat­juk, főleg gyümölcssalátákban és más desszertekben.

Gyógyászat

A növénynek gombaellenes, gyulladáscsökkentő és vírus­irtó hatása is van. Gyűjtse ta­vasszal és nyáron a virágot és használja frissen vagy szárít­va teának! A forrázatot orr­dugulás, köhögés és megfá­zás enyhítésére használják; iz­zasztó hatása van, mely segít csökkenteni a lázat, és javítja az emésztést. Használja kisebb égésekre borogatásként.

Jó tudni!

Magról és dugványokról sza­porítható; a csírázáshoz meleg­re van szüksége. A kifejlett nö­vényt tavasszal osztással is le­het szaporítani.

  • Csípjük le a virágzatokat, hogy növeljük a levélhozamot!
  • A száraz, napos termőhelyet kedveli; nem szereti a ned­ves helyeket, ahol elgyengül és megbetegszik a gyökere.
  • Jól érzi magát cserépben is.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.