Gyógynövények

Fekete nadálytő, a csontregeneráló csodaszer

Fekete nadálytőAz érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik. Nedves, nyirkos réteken, időszakosan vízzel borított ártereken, folyók, csatornák menti nádasokban, ligeterdőkben, árkokban gyakori

A fekete nadálytő Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein honos. Nyirkos, árnyékos helyeken nő vadon, folyópartokon, patak mentén és mocsarakban. Valószínűleg a visszatérő keresztesek vitték be Britan­niába, akik tanúi voltak gyógyító erejének. Onnan vitték Észak-Amerika gyógynövénykertjeibe; a kertekből elterjedt, és meghonosodott vadon is.

A nemzetségnév, Symphytum, a görög symphysis (törött csontok összenövése) szóból származik; az officináié, mint „mindig”, itt is azt je­lenti, hogy hivatalosan is a gyógynövények közé sorolják. Dioszkoridész a Matéria Medicában törött csontok és sebek gyógyítására javasolja a fe­kete nadálytőt. Angol neve, a comfreya latin confera, „összeköt” szóból származik, és más köznyelvi nevei – forrasztófű, összeplántálófű – is értékes orvosi használatára utalnak.

A fekete nadálytő allantoint, B12-vitamint tartalmaz, és a szójához hasonló mennyiségű fehérjét, viszont a kutatók felfedezték, hogy a nadálytő fogyasztása károsíthatja a májat. Már több országban betiltották belsőleges használatát, de külsőleg még mindig biztonságosnak vélik.

Gyöktörzse hengeres, 1-3 ujjnyi vastag, ebből erednek az ujjnyi vastag arasznyi gyökerek. Frissen kívül sötétbarna, szárítva fekete, belül fehér színű. Szára 50-120 cm magas, terebélyes. Kedvező körülmények között elérheti a 250 cm magasságot is. Egyenes, elágazó. Levelei: a tőlevelek hosszú nyelűek, a levélnyelek szárnyasak, 20-30 cm hosszúak, tojásdadok. A szárlevelek levélnyele rövid, hosszan a szárra lefutó, alakjuk lándzsa, szórt állásúak. A levélszél hullámos.

Virágzata 5-15 virágú, a párta harang alakú, kb. 10-15 mm hosszú, a levelek hónaljában, rövid kocsányon fejlődnek. Az érdeslevelűekre jellemző a színváltó virágzat. A fekete nadálytő virágai bimbóként bíborszínűek, nyíláskor (májustól júliusig) rózsaszínek vagy kékek, néha fehérek vagy sárgásfehérek. A párta torkában a porzókkal váltakozva torokfüggelékek találhatók – szintén a család sajátsága. Termése négy, szürkésbarna, fényes makkocska. Az egész növény szőröktől érdes.

A gyökérben találhatóak a hatóanyagok. A levelek is gyűjthetőek (július-augusztusban), de nálunk nem forgalmazzák. A gyökereket októbertől áprilisig gyűjtik, olyan példányokét, melyek virágos szárat még nem hoztak. Alapos tisztítás után 10-15 cm-es darabokra vágják, majd műszárítón 50 °C-on szárítják.

  • Magról is lehet nevelni, de sokkal egyszerűbb és gyor­sabb gyökérdugványról vagy tőosztással szaporítani akár tavasszal, akár ősszel.
  • Ez a fagytűrő, lágyszárú éve­lő kedveli a nyirkos talajt, na­pon vagy árnyékban.
  • Gyorsan terjed, elnyomhatja a többi növényt.
  • Virágzás után vágjuk vissza, még mielőtt a magokat el­szórná.

Kémiai alkotórészek:

cserzőanyag, glikozid, allantoin (sejtregenerációt segítő anyag], nyálka, triterpének, szitoszterol, alkaloidok (pirrolizidin-vázas alkaloid, amely májkárosító], növényi sa­vak, gumi, nyomokban illóolaj.

Fekete nadálytő

Hatás:

hámosító, csonterősítő, csontregene­ráló – csonttöréskor segíti a hegesedést.

Konyha

A fiatal leveleket péksüteménybe tölthetjük, de nagyszerűek pakoratésztában sütve is. Módjával fogyasszuk, és csak a fiatal leveleket.

Háztartás

A fekete nadálytő korán virágzik, és a nektárja csábítja a méheket. Víz­ben erjesztéssel tápol­datot készíthetünk be­lőle, amely – bár kissé szagos – kiváló nitro­gén- és káliumforrás. A tápot a burgonya föld­jébe kell forgatni, vagy paradicsomtápozásra is fel lehet használni.

Figyelmeztetés

Mikor fekete nadálytővel dolgozunk, viseljünk kesztyűt, mert irritálhatja a bőrt.

Gyógyászat

Leveleit virágzás előtt szedjük. Jó a visszerekre, rándulásra, duzzanatokra, égésre, se­bekre, vágásokra, horzsolásra és fájdalmas területekre borogatásnak. A fekete nadály-tőből készült kenőcs segít gyógyítani a törött csontokat, keléseket, aranyeret és a reumát

Alkalmazás:

Külsőleg a gyökereket frissen is használják, vagy szárítva borogatást, me­leg pakolást készítenek. 100 g gyökeret 500 ml vízben 5 percig főznek, szűrik, majd steril vá­szonzsákokba töltik. Az átnedvesedett vászna­kat lábszárfekélyre helyezik. Éjszakára megfele­lő módon rögzítve, száraz fáslival átkötve a se­ben hagyható (a kúra hat hétig tartson). Meleg pakolást alkalmaznak köszvényes, reumás fáj­dalmak, érgörcs, íngyulladás esetén. A pakolás fokozza a vérkeringést, és a végtagok fájdalma gyorsan enyhül. A fekete nadálytő krém, illetve tinktúra formájában is kapható. Visszérgyulladás esetén csökkenti a gyulladásos folyamatot, így mérséklődik a fájdalom. Használható zúzó­dás, rándulás, ficam, zanatok, véraláfutások, helyi bőrgyulladások, csontsérülések ellen – naponta többször kezel­ve a beteg testrészt.

Figyelem! Belsőleg nem alkalmazható!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.