Gyógynövények

Chilipaprika konyha, gyógyászat, egészségtani jelentősége

A chilipaprika őshazája Mexikó és Közép-Amerika. A tehuacáni régészeti feltárásoknál talált magvak korát 9000 évesre becsülik, és úgy gondol­ják, hogy a vadonból gyűjtötték be őket. A növény termesztésének legko­rábbi bizonyítékai 2000 évvel későbbre tehetők. Az európai termesztés első bizonyítékai a Kr. u. 1500-as évekből származnak, ahonnan hama­rosan eljutottak Ázsiába, Indiába, Malajziába, aztán Kínába.

Úgy tartjuk, hogy elsőként Kolumbusz mutatta be a chilit Európában U93-ban, habár úgy tűnik, az egyik tudósa, Diego Alvarez Chanca volt az első, aki a második expedíció végén a növényt Spanyolországba vit­te. A következő évben gyógyászati felhasználásáról írt könyvet. Indiába a portugálok vitték el a chilit, a portugál kereskedelmi kikötőbe, Goába.

Nicholas Culpeper angol gyógynövényszakértő szélgörcs, kelések és számos más betegség kezelésére javasolta.

A chili endorfint szabadít fel (természetes fájdalomcsillapító) az agyban. Ásványi anyagokat tartal­maz, többek közt káliumot, vasat, magnéziumot és B-vitamint. 1912-ben Wilbur Scoville megalkotott egy módot, hogy megállapítsák a chili ere­jét, amelyet a mai számítógépek is használtak. A skála legalján az eny­hén csípős kaliforniai paprika van, míg a Dorset Naga a világ egyik leg­erősebb paprikája, 1,6 millió Scoville-egységet tartalmazva. A Carolina Reaper vezeti a listát 2,2 millió egységgel.

  • A világ számos táján sokfé­le chilifaj és -fajta terem, ahol a hőmérséklet megfelelő.
  • A chilinek melegre és fényre van szüksége, nem szereti a hi­deg, nyirkos helyeket.
  • Kora tavasszal vessük el a mag­vakat, üveg alá, hogy állan­dó hőmérséklet alatt a csírák egyenletesen növekedjenek.
  • A legjobb, ha külön cserepek­be vetjük őket, hogy elkerül­jük a gyökerek sérülését. Mikor a gyökerek teljesen kifejlődtek, ültessük át egy újabb, nagyobb cserépbe. Ahogyan növekszik, rendszeresen telepítsük át a tö­veket, hogy szép termést hozza­nak, amelyek a virágok hervadása után jelennek meg.

Konyha

Köztudott tény, hogy azok, akik gyakrabban esznek chilit, ellenállóbbak lesznek erejé­vel szemben, így idővel erősebbeket is el tud­nak fogyasztani. A chilik eltérnek erősségük­ben, ami nem függ össze a méretükkel; több kisebb méretű, mint például a thai paprika rendkívül erősek. Számos fogásban szere­pelnek világszerte. Felhasználhatók frissen, szárítva, pácolva vagy porítva. Zöldségek, húsok és halak ízélményét is fokozzák. Gyak­ran előfordulnak pácban, chutney-ban, zse­lékben és öntetekben. Mexikóban elterjedt szokás, hogy a csokoládé alapú ételekhez és italokhoz is hozzáadják.

Gyógyászat

A chili antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású. A belőle készített kenőcs akkor használatos, ha hőhatás szükséges, például egyes izom és ízületi fájdalmaknál. Enyhíti a lumbágót és az idegfájdalmakat. Oldja a nyálkát és az orr, tüdő nyálkaelzáródásait. A koleszterinszintet is csökkenti.

Háztartás

A chili jó rovarriasztó a hangyák, hernyók és egyéb kárte­vők ellen. A rovarriasztóhoz daráljunk le 3-4 chilit egy evő­kanál szappanpehellyel, adjunk hozzá egy liter vizet, főzzük harminc percig, majd rázzuk fel, szűrjük bele tiszta flakon­ba, és azonnal használhatjuk.

A chili egészségtani jelentősége

A chiliben található kapszaicin serkenti az emésztőned­vek kiválasztását, ezért egyrészt étvágygerjesztő, más­részt emésztést segítő hatású. A chili hatására bekövet­kező izzadásnak az-az oka, hogy a kapszaicin amellett, hogy serkentőleg hat a teljes anyagcserére, azokat az ide­geket is ingerli, amelyek révén a külső meleget érzékeljük. Mindezek következtében a kapszaicin kitűnő antibioti­kum, amely elpusztítja a bélbe került kórokozó baktériu­mokat.

Egészséges élvezet

Chilipaprika többféle színű változatban léte­zik: a piros színű méregerős, a sárga köze­pesen, a zöld enyhe, a narancsszínű egé­szen gyenge. Az erős íz a paprika ereiben és magjaiban koncentrálódik. Fogyasszunk chilit bármihez, amit kedvelünk – meglehet, meghökkentően hangzik, de jól illik eper­dzsemhez és csokoládéhoz is. A kereskede­lemben számos chilikészítmény van forga­lomban: chilipaprika kapható frissen, szárítva és konzervben, de Cayenne-bors és chilipor formájában is. A Cayenne-bors valójában többfajta őrölt chilipaprika keve­réke. A chilipor viszont Cayenne-bors, őrölt köménymag, fokhagyma és majoránna elegye.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.