Gyógynövények

Babér, babérlevél

A babér általános története

A babér illatos örökzöld cserje, illetve kis fa, ami a mediterrán vidéke­ken őshonos, de az egész világonelterjedt. Bár alkalmanként a vadon­ban is rá lehet bukkanni, inkább kertekben szokták termeszteni. Faji neve, a nobilis (nemes) ókori státuszára utal, mint a béke, dicsőség és diadal szimbólumára. A babérkoszorúk gyakran a császárok, katonák és költők fejére került – innen a poet laureate, azaz „koszorús” (itt: „babé­ros”) költő, mely címet a kiváló költők kapták.

Az ókori Görögországban, a delphoi jósdában a jós a jövendöléseit egy babérlevéllel az ajkai között mondta el. Valószínűleg a babér kábító ha­tása segített az eksztázis elérésében. A görög mitológia szerint Apol­lón a Nap, a zene, a költészet és a próféciák istene el akarta csábítani Daphnét, a nimfát, de az apja, a folyók istene, Peneus babérrá változtatta őt, hogy megvédje. Attól a naptól kezdve Apollón bűntudatból mindig ba­bérkoszorút viselt.

A babért az egyik legfontosabb tisztítónövénynek tartják, és a tör­ténelem folyamán sokáig használták a keresztények és a pogányok is, hogy elűzzék a gonosz erőket és a betegséget. A szertartások során ágaival vizet szórtak, hogy megtisztuljanak. Az Erzsébet korabeli Ang­liában illatosító növényként használták. Manapság a babérlevelet főleg a konyhában használjuk ízesítésre, illetve a kozmetikumokban és kölni­vizekben aromás adalékként.

  • Évelő növény aromás, fényes, zöld levelekkel; a halványsárga, viaszos virágok tavasszal jelen­nek meg. A zöld bogyók őszre feketére érnek.
  • A hűvösebb klímákon nehéz magról szaporítani. A késő nyáron szedett dugvá­nyok eredése nehéz és hosszabb ideig is tart gyökereztető rend­szer nélkül.
  • Gyűjtsük be a tőhajtásokat, me­lyek a fa tövéből erednek; amint gyökeret eresztettek, cserépbe lehet őket ültetni. Legalább egy évig érdemes cserépben tartani.
  • Cserépben és a szabadföldön is tartható. A hidegebb éghajlato­kon védelemre szorul.

Energetikai hatása

A szelet csökkenti, de túlzásban fogyasztva fokozhatja, a tüzet fokozza, a vizet csök­kenti. így tisztítja a szelet, és betekintést enged az istenek világába.

Általános hatása

Hevítő vértisztító, értágító, keringésfokozó, szélhajtó, idegnyugtató, görcsoldó, hu­rutszüntető, fertőtlenítő, féregűző, rovarűző, testszerte fokozza az áramlásokat, meg­szünteti a pangásokat, oldja a feszültséget és a merevséget, fokozza az emésztőener­giát, méregtelenít. Ahogy a konyhaművészetben fűszerként könnyíti a nehéz ételek emészthetőségét, úgy a szervezeten belül is oldja, olvasztja a nehéz, mozdulatlan minőségű lerakódásokat, ezáltal szünteti a merevséget és ebből fakadóan a feszült­ségre való hajlamot.

Lélektani hatása

Megjeleníti a hétköznapokban a magasztos, fennkölt nézeteket. Megkönnyíti a problémák megoldását, előtérbe hozza az élet örömeit. Az anyagiasság felé fordult, megkötött gondolatvilágot tisztítja, csökkenti a félelmet, kiemel az alacsonyrendű, alantas állapotokból. Magabiztossághoz, sikerélményhez segít. Az önteltséget oszlat­ja, segít a hibák, a hajlamok meglátásában. Az érzelmi életet felszabadítja a terhelt­ségektől. Katalizálja a rögeszmék miatt megjelenő mérgek átalakítását, így oldja a feszültséget. Fogékonnyá tesz a finomérzékelésre, a tisztánlátásra. A tudatot nyitottá teszi a finom rezgések érzékelésére, a nemes gondolatok értékelésére.

Részletes ismertetése

Fogágygyulladás, szájfertőzés, szájsebek esetén tinktúrája eredményesen alkalmaz­ható. A torokban kialakuló fertőzések, sebek, illetve a torok- és mandulagyulladás kezelésére levelének sűrűbb főzete öblögetőként és gargalizálószerként kiváló.

Gyomorerősítőként és a gyomor étkezés utáni felfúvódásának szüntetésére aján­lott tinktúráját étkezés előtt rendszeresen fogyasztani. A hízásra hajlamos, fázékony egyének számára jótékony hatású.

Katalizálja a belek, főleg a vastagbél felületén lerakodott zsírok oldódását. Szün­teti a „befagyott” béltartalom bélfalhoz kötődését, amely főleg nehéz, zsíros ételek fogyasztása során és folyadékhiány miatt alakulhat ki, így következményesen kelle­mes szélhajtó hatású. Eredményesen megelőzhető, illetve szüntethető vele a kólika. Bélgombásodás esetén hatékonyan alkalmazható.

A máj méregtelenítő funkcióját, az epetermelést, illetve az egyéb emésztőszer­vek nedveinek termelését serkenti, hatásában erősíti. Ezért megfelelő folyadékbevitel mellett hatékony fogyasztószer. Főzete e célból étkezés után javallt.

Általános vérellátás-javító, szünteti a vérpangást. A vérpálya szűrőjét, a lépet a zsíros lerakódások oldásával tisztítja, ezáltal serkenti a haj növekedését. Főzéshez fű­szerként felhasználva vagy más formában rendszeresen fogyasztva csökkenti a vér­ben a magas koleszterinszintet. Vérmérgezés vagy a vérben megjelenő baktériumok és egyéb parazitás fertőzések kezelésénél igen javallt.

Az izomzatban lerakódó, az izmok működését gátló zsírosodást oldja, emésztését segíti. A húsok tökéletlen emésztése miatt a vérben megjelenő és átalakulni nem tudó húgysavat az emésztőenergia javításával közvetve segít feldolgozni. Ezáltal az ízületi, reumatikus panaszok kezelésében külsőleg bedörzsölőként vagy fürdőszer­ként, ezzel egyidejűleg belsőleg fűszerként vagy főzetként fogyasztva kiváló hatást lehet vele elérni. Olaját ficamokra, rándulásokra, húzódásokra bemasszírozva vagy borogatás alá ajánlják.

Az idegrendszer feszültségeit minden szinten oldja, ezért nyugtató hatású. Alvás­zavarok esetén is hatásos. Idegerősítő, javítja az idegi terhelhetőséget, ugyanakkor a túlterhelést csökkenti. Kiemelten hatékony az idegi mérgezések kezelése esetén. Túlzásban fogyasztva kábít, ezért afrodiziákumok alkotórészeként használják.

Nedvedző bőrgombásodás esetén tinktúrája, olaja szünteti a viszketést. Pattaná­sok, kelések, rovarcsípések, nem csak felszíni sebek kezelésére olajának, tinktúrájának helyi alkalmazása javallt.

A kismedencei szerveket hevíti, így alkalmas a felfázások, húgyúti fertőzések kezelésére. A menstruáció előrehozatalára, hatékonyságának fokozására, a szülés elindítására, nagyobb adagokban vetélés előidézésére alkalmas. A petefészekciszta kezelésére készülő gyógykeverékek fontos, javallt összetevője.

Csillagászat és vallás

Hagyományosan a babért az ajtó elé ültették, hogy szerencsét hozzon, és elűzze az ártó szellemeket. A babért fizikai erőt növelő „bájitalokhoz” adták, és úgy hitték, ha a levelet a párnájuk alá teszik, akkor megálmodják a jövőt.

Gyógyászat

A nemes babér kivonatait a népi gyógyászatban használják: fájdalomcsillapító, görcsoldó és fertőt­lenítő hatásúak. A babér olaját az ízületi fájdalmak, derékfájdalom, izomgörcsök és rándulások keze­lésére ajánlják. Elősegíti az emésztést. Illóolaját a masszázs- és aromaterápiákban is alkalmazzák.

Konyha

A konyhai felhasználása igen széleskörű, főként húsos egytálételekhez, tar­tósított húsokhoz, pástétomokhoz, húsos levesekhez és pácokhoz adják. A bouquet garni egyik alapvető hozzávalója. Főzés során általában egész le­veleket szoktak használni, amit a tálalás előtt eltávolítanak. A babér a halas ételekhez, a kagyló- és rákleveshez is illik. A babér fájának édeskés füstje van, amivel kiváló füstölt húst lehet készíteni; hússütés alkalmával égessük a leveleit. A babér a házi vaníliasodó és ecet ízesítésére is alkalmas.

Figyelmeztetés

Néhány ember allergiás a ba­bérra. Kontakt dermatitiszt és asztmát is okozhat. Elővigyá­zatosan használjuk, és csak kis mennyiségben. Konzultáljunk gyógynövényszakértővel

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.