Gyógynövények

Csattanó maszlag összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Csattanó maszlag (Datura stramonium) története, alkalmazott drogjai

A csattanó maszlag (syn. maszlagos redőszirom) eredetileg Közép-Amerikában és a dél­amerikai Andokban honos, csak a 16. században került Európába. (Mások szerint a Kaszpi-tenger mellől származik.) Évszázadokon át bájitalok, bódítószerek, boszorkány­kenőcsök készítésére használták. A középkori Európában elterjedésének gátat szabott a titkos tanokat üldöző keresztény egyház, majd az inkvizíció, ezért alkalmazása a köznép soraiban nem vált általánossá, annál inkább a „boszorkányok” és vajákosok körében.

Nap­jainkban is elterjedt, rendkívül veszélyes tudatmódosító szer a magból vagy más növényi részből készült tea. A modern orvoslás az alkaloidokat ideg- és szemgyógyszerek előállí­tására alkalmazza.

A Datura stramonium L. (Solanaceae) terebélyes, 1,5 magasra is megnőhet, tojásdad le­velei öblösen fogasak. Hazánkban kivadult állományokból terjedt el; leggyakrabban szán­tókon, parlagon, legelőkön, szemétdombokon fordulhat elő. A növénynek több változata ismert, amelyek mindegyike felhasználható gyógyászati célra. Alkaloidok ipari célú elő­állítására a csattanó maszlagon kívül más rokon fajok (pl. D. metél, D. innoxia) is felhasz­nálhatóak.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a Stramonii folium (csattanó maszlag levél) és a Stramonii pulvis normatus (standardizált sztramónium levélpor) található meg. A Stra­monii folium a csattanó maszlag változatainak megszárított levele, vagy megszárított, leveles, virágzó, alkalmanként terméses hajtásvége.

A szárított drog hioszciaminban kife­jezett összalkaloid-tartalma legalább 0,25%. A Stramonii pulvis normatus előállításánál a porított levél alkaloidtartalmát laktóz, vagy kisebb alkaloidtartalmú porított maszlaglevél felhasználásával 0,23-0,27%-ra állítják be.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A drog 0,1-0,65% tropánalkaloid-keveréket tartalmaz, javarészt L-hioszciamint, kisebb mennyiségben szkopolamint. Az idősebb növényekben a hioszciamin-szkopolamin arány magasabb (4:1-2:1). A kísérőanyagok közé tartoznak a szteránvázas vitanolidok, hidroxi-kumarinok és a flavonoidok.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A növényt a népi gyógyászat is felhasználta, szárított leveléből készült füstölőt, „asztma­szivarokat” az asztma ellenszereként alkalmazták. Kivonatát szamárköhögés, köhögéssel járó megfázás, bronchitis kezelésére használták. Gyakran alkalmazták eladásra szánt lovak kehességének leplezésére.

Preklinikai vizsgálatok

A növényben található L-hioszciamin (és az atropin) paraszimpatolitikus hatású, első­sorban az acetil-kolin muszkarinszerű hatásait gátolják, a nikotinszerű hatást nem befolyásolják. Mivel a D-hioszciamin kb. 50-szer gyengébben bénítja a paraszimpatikus végkészüléket, mint a vegyület balra forgató (L) formája, a drogban végbemenő racemi-zálódás eredményeként csökken a hatásosság. Terápiás dózisban csak a paraszimpatikus végkészüléken gátolja az acetil-kolin hatását, nagyobb adag esetén a ganglionokban, mo­toros végkészülékeken is kialakul a hatás, jórészt ebből fakadnak a nemkívánatos hatások. Simaizom görcsoldó, hányáscsillapító, szekréciót csökkentő, a szíven szimpatikus túl­súlyt kiváltó, pupillatágító, központi idegrendszeri hatásait állatkísérletek sora igazolja.

A növényben kisebb mennyiségben megtalálható szkopolamin és az atropin perifériás hatásai lényegileg nem különböznek, azonban központi idegrendszeri hatásuk alapvetően eltér. Az atropin izgatja a központi idegrendszert (nagy dózisban görcsöket, delíriumot okozhat), míg a szkopolamin elsősorban bódító hatású és mérsékli a motoros izgalmat.

Humán bizonyítékok

A növényben található atropin antikolinerg hatása révén csökkenti a paraszimpatikus idegrendszer által szabályozott simaizmok és mirigyek aktivitását. Enyhíti a gyomor-bél rendszeri, epe- és húgyúti görcsöket, csökkenti a nyál- és verejtékmirigyek, a légutak és a bélcsatorna mirigyeinek váladék-elválasztását. Mivel bénítja a sugárizmot, tartós pupilla­tágító hatású. Pozitív kronotróp és dromotróp hatású. Központi idegrendszeri hatása révén mérsékli az idegrendszeri eredetű izomremegést és izommerevséget.

Az atropin és a szkopolamin egyaránt hányinger- és hányáscsillapító hatású. Mivel a növényben az atropin nagyobb mennyiségben van, mint a szkopolamin, az előbbi közpon­ti idegrendszeri hatásai manifesztálódnak elsősorban.

Indikációk, adagolás

A maszlag levele a gyógyászatban már alig használatos. Standardizált kivonatai még né­hány gyógyszeripari készítményben fellelhetők, többek között a Parkinson-kór és a köhö­gés, illetve az asztma ellenszereként, de ma elsősorban alkaloidok kinyerésére használják fel. Asztmacigaretta és -füstölőpor alakjában, valamint szárított drogként, gyógyteaként az alkaloidok túladagolásának kockázata, illetve az esetleges mellékhatások miatt veszé­lyes és nem ajánlott alkalmazni (természetesen ez különösen érvényes a növénnyel való visszaélés, kábítószerként történő alkalmazás esetére).

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Az atropin által okozott midriázis megnehezíti a csarnokvíz elfolyását, és ezzel az arra hajlamos szemben a szembelnyomás fokozódását, glaukómás rohamot válthat ki. A masz­lag viszonylag gyakran mérgezések forrása. Bogyóterméséből már néhány szem mag sú­lyos mérgezést okozhat, gyermekek számára már I 5 mag elfogyasztása végzetes lehet. A mérgezés tünete a pupillák kitágulása, a csillogó szem, a száj kiszáradása, a vizelés nehezítettsége, bőrpír, szapora szívműködés, testhőmérséklet-emelkedés, izgatott állapot, amely görcsös őrjöngésig fokozódhat. Emellett hallucinációk is felléphetnek. Az izgatott állapot után narkózisszerű bénultság, majd légzésbénulásos halál áll be.

A növény alkaloidjai fokozhatják a triciklusos antidepresszánsok, az amantadin és a kinidin antikolinerg hatásait. Aritmia, elégtelen vizeletkiürüléssel járó prosztataadenóma, szűkzugú glaukóma, tüdőödéma, a gyomor-bélrendszer szűkülete, megacolon esetén a drog és készítményeinek alkalmazása ellenjavallt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.