Gyógynövények

Erdei mályva – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Erdei mályva (Malva sp.) története, alkalmazott drogjai

A Malvaceae családba tartozó erdei mályva (Malva sylvestris L.) parlagokon, erdők szélén termő kétéves vagy évelő növény. Feltehetőleg Dél-Európában és Ázsiában őshonos, de ma mát világszerte elterjedt. Szára 0,5-1 m magas, a virágok a levelek hónaljában képződnek, ibolyáslila színűek, sötétebb erezettel, májustól késő őszig virágzik.

A papsajtmályva (Malva negleeta Wallr.) egy vagy kétéves növény, levelei nem annyira ta­goltak, halványlila vagy lehér virágai kisebbek, mint az erdei mályváé; fiatal hajtásai, levelei és az éretlen termések fogyaszthatók.

A mályva egy Európában őshonos növény, ami vadon nő az utak mentén, a réteken és a gyomtársulásokban. Helyen­ként igen elterjedt a tengerpartokon is, és Észak-Amerika északi államaiban.

Az angol botanikus, Nicholas Culpeper azt írta Complete Herbai című művében, hogy az
összes mályva „Vénusz alá tartozik”, utalva ezzel a középkori felhasználására szerelmi ügyek terén, bár a középkorban gyakran használták a szerelmi bájitalok ellenszereként. A rómaiak a fiatal hajtásokat ínyencségként fogyasztották. A virágait gyakran használják koszorúk készítésére május elsején, és tavasszal illatosító növénynek.
A mályvát valamikor egy mindent gyógyító növénynek tartották a népi gyógyászatban. A növényt festésre is használták.

  • Fagy tűrő, évelő növény, mely a magvairól is elszaporodik. Virágainak árnyalata rózsaszín­től kékesmályváig terjed, má­justól októberig nyílnak.
  • A magvakat tavasszal vessük el.
  • A nedvességtartó talajt és a na­pos helyeket szereti, de a félár­nyékot is tűri.
  • Ha a levelek gyűjtése a cél, késő júniusban vágjuk vissza, a szeptemberi második gyűjté­sig bőven öntözzük, tápláljuk.
  • A leszedett virágokat gyorsan szárítsuk meg, hogy ne veszít­sék el a színüket.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a Malva sylvestris virága (Malvae sylvestris flos) és a papsajtmályva, valamint az erdei mályva levele (Malvae folium) hivatalos drogként szerepel.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A levéldrog 6-8%, a virág valamivel több nyálkát (galakturoramnán, arabinogalaktán) tar­talmaz. A levélben ezen kívül flavonoidok, a virágban antociánokat (delhdin- és malvi-din-glikozidokat) is találhatóak.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A mályvadrogok hideg vizes kivonatát a népi gyógyászatban belsőleg gyomorhurut, húgy­úti panaszok, felső légúti megbetegedések, külsőleg sebek kezelésére alkalmazták.

Preklinikai vizsgálatok

Az erdei mályva virágjával kapcsolatban nem állnak rendelkezésre preklinikai vizsgálatok. Kísérleti állatokban (patkány) a papsajtmályva kivonata protektív hatásúnak bizonyult etanollal kiváltott gyomorfekély esetén.

Mivel jelentős mennyiségű nyálkát tartalmaznak, hatásuk értelmezéséhez felhasznál­hatóak a növényi nyalkákkal kapcsolatos kísérleti eredmények. Köhögéscsillapító hatásuk azzal magyarázható, hogy bevonják a gyulladt nyálkahártyát és csökkentik a köhögési in­gert, valamint lokális gyulladáscsökkentő aktivitásuk is van.

Humán bizonyítékok

A drogokkal kapcsolatban nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálatok, a növények hasz­nálata a népgyógyászati hagyományokon alapul. Nyálkahártya-irritációt csökkentő hatá­suk poliszacharidtartalmuknak tulajdonítható.

Indikációk, adagolás

A drogok belsőleg a szájnyálkahártya irritációjának csökkentésére, száraz köhögés csillapí­tására, külsőleg borogatás tormájában furunkulus, bőrgyulladás kezelésére alkalmazható. Az erdei mályvavirág napi dózisa 5 g, egyszeri adagja 1,5-2 g, amelyből meleg vagy lan­gyos vízzel készíthető kivonat. A mályvalcvél 3-5 grammjából ugyanilyen módon készít­hető tea.

Konyha

A mályva levelei vitaminokban gazdagok. Csak a zsenge, fia­tal leveleket és hajtásokat te­gyük salátákba vagy pároljuk zöldségként. A marokkói kony­hában a leveleket feldarabolják, párolják, aztán olívaolajban fű­szerekkel, konzervált citrommal pirítják, hogy salátát készítse­nek belőle. A mályva zsenge ter­méseinek (papsajtként ismer­jük) diós íze van, és a salátákban nyersen fogyaszthatók.

Kézművesség

A mályva természetes festék­anyagot termel, amiből krém­színű, sárga és zöld festéket le­het készíteni, attól függ, milyen pácot használunk a ruhában, gyapjúban vagy vászonban.

Figyelmeztetés

A túlzott használata hányingert és hasmenést okozhat. Ne fo­gyasszuk várandósság idején vagy szoptatáskor.

Gyógyászat

Az erdei mályva gyulladáscsök­kentő, vérzéscsillapító és tisztító hatású. Készítsünk belőle forrázatot a köhögés, hörghurut, fájó torok, asztma és tüdőtágulás el­len. Szájöblítőként alkalmazzuk gyulladt ínyre; gargalizáljunk fájó torok és mandulagyulladás esetén. Borogatásként használ­juk bőrgyulladásokra és rovar­csípésekre.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

 Nemkívánatos hatások, interakciók nem ismertek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.