Gyógynövények

Ázsiai gázló

Ázsiai gázló (Centella asiatica) története, alkalmazott drogok

Az ázsiai gázló Ázsiában őshonos, Kínában, Dél-Ázsiában és Afrikában is termesztett, zöldségként, fűszerként használt, valamint az ajúrvédikus orvoslásban is alkalmazott nö­vény. A bennszülöttek által Gotu kólaként ismert növény az elefántok egyik tápláléka, és a helyiek azt tartják róla, hogy az ázsiai gázló az elefántok hosszú életének titka.

A Centella asiatica (L.) Úrban (Apiaceae) vékony szára a földön kúszik, levelei 2-6 cm hosszúak, kerekded-vese alakúak. Gyógyászati céllal föld feletti részét használják, amely a VII. Magyar Gyógyszerkönyvben Centellae asiaticae herba néven hivatalos. Aziatikozidban kifejezett összes triterpénszármazék-tartalma legalább 6%.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A növény jellemző vegyületei a triterpén-szaponinok (2,5-8%), amelyek közül legna­gyobb mennyiségben az aziatinsav és a madekasszinsav, valamint ezek glikozidjai (aziati-kozid, madekasszozid) találhatóak meg. Kísérletek során bebizonyították, hogy a növény hatásai jórészt ezen vegyületeknek köszönhetőek. A növényből emellett flavonoidokat, poliszacharidot (pektint) is azonosítottak.

Ázsiai gázló farmakológia, gyógyászati alkalmazása

Hagyományos alkalmazás

A növényt Ázsiában külsőleg bőrbetegségek, sebek, belsőleg pszichiátriai kórképek, epi­lepszia, valamint szifilisz, fekély és lepra kezelésére, fizikai és szellemi kimerültség leküz­désére alkalmazzák.

Preklinikai vizsgálatok

Állatkísérletekben kimutatták, hogy elősegíti a sebgyógyulást, gátolja a gyomorfekély ki­alakulását, mérsékli a májfibrózist, valamint véd az UV-A és y-sugárzás káros hatásai ellen.

A növény kivonata fokozza a kollagén- és mukopoliszacharid-szintézist, ami a sebgyó­gyulás elősegítésében, de a vénák elaszticitásának fokozásában is előnyös. A kollagén-ke­resztkötések kialakulásának fokozása, a sejtproliferáció és fehérjeszintézis lokális élénkí­tése gyorsabb, tökéletesebb sebgyógyulást eredményez. Az aziatikozid és a madekasszozid antiflogisztikus hatású.

A C. asiatica kivonatának triterpénjei in vitro gátolják a keratinociták proliferációját. Ez a hatás a keratinocita-hiperproliferációval járó psoriasis kezelésében előnyös.

A drog központi idegrendszeri hatásaival jóval kevesebb vizsgálat foglalkozott, néhány állatkísérletes eredmény alapján nyugtató, szorongásoldó hatását feltételezik.

Humán bizonyítékok

Klinikai vizsgálatok során a Centella asiatica kivonata hatásosnak bizonyult krónikus vénás elégtelenség kezelésében. Szignifikánsan csökkentette az ödémát, a vénás pangást, javítot­ta a keringést.

A kivonat elősegítette a sebgyógyulást és szép, keratózis nélküli gyógyulást eredménye­zett. Leírták cellulitisz elleni és csíkok kifejlődését gátló tulajdonságát is. Bár a klinikai vizsgálatok egy részét per os adagolt készítményekkel végezték, a forgalomban lévő készít­mények zöme helyileg alkalmazandó.

Az ázsiai gázló adaptogén hatását nem támasztják alá meggyőző humán bizonyítékok. Egy vizsgálatban anxiolitikus hatását 3,3 generalizált szorongásos zavarban szenvedő be­tegen tanulmányozták. Napi 1,5 g droggal folytatott 60 napos kezelés után a szorongás­sal összefüggő tünetek jelentős csökkenését figyelték meg. Egy randomizált, kontrollos vizsgálatban már egyszeri 12 g dózisú drog adagolása jelentősen csökkentette a hangin­gerre adott reflexes reakciót.

Indikációk, adagolás

Az ázsiai gázló krémekben, borogatásként vénás elégtelenség tüneteinek enyhítésére, se­bek, kisebb égési sérülések és cellulitisz kezelésére alkalmazható. Komplex hatása miatt a lábszárfekélyek gyógyításában is szerepe lehet. A drognak nincs monográfiákban rögzített orális dózisa, hazánkban nincs forgalomban szájon át alkalmazandó készítménye.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Az ázsiai gázlófű kivonatának alkalmazása során néhány esetben kontakt dermatitis kialaku­lását figyelték meg. Külsőleg alkalmazva várandós és szoptató nők számára is biztonságos.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.