Gyógynövények

Mandarin

Mandarin (Citrus reticulata) története, alkalmazott drogjai

A Citrus fajokat terméseikért igen régóta termesztik. A már az ókori görögök által is is­mert naranccsal szemben a mandarin csak a 18. századtól kezdve vált eredeti élőhelyén kívül is ismertté, első példánya 1828-ban érkezett Olaszországba.

A magyarul mandarin néven ismert citrusfélék (C. reticulata, C. tangerine, x C. eltmentina) közül az Európai Gyógyszerkönyv 5-6. kötete a Citrus reticulata Blanco (syn. Citrus nobilis var. deliciosa) friss gyümölcséből alkalmas mechanikai eljárással, melegítés nélkül állíttatja elő a mandarin illóolajat (Citri reticulatae aetheroleum Ph. Eur. 5-6).

A mandarinfa a rutafélék családjába (Rutaceae) tartozó kistermetű, maximum 6 m magas, örökzöld levelű, tömött lombozatú növény.

Törzsei vastagok, ágai töviseket fejlesztenek. A mandarintermések mérete igen változatos, fajtatüggő, az egészen ap­rótól a szinte narancsméretűekig minden méret előfordul. A termések vékony héjában sok olajtartalmú sejt található. Ez a héj könnyen leválik a gerezdekről, amelyek száma termésenként 10-15- Termései sokmagvúak, a magok sárgászöldek vagy világoszöldek, gyakran sokcsírásak.

A mandarin a Távol-Keleten, elsősorban Dél-Kínában és a Fülöp-szigeteken őshonos, vadon is előfordul, innen terjedt cl Európa és Amerika termesztés szempontjából meg­felelő klímájú területein (Olaszország, Görögország, Málta, Spanyolország; Észak-, Kö­zép- és Dél-Amerika, Egyiptom), ahol nagy ültetvényes kultúrákban nevelik.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Az illóolaj fő komponensei a limonén (65,0-75,0%) és a γ-terpinén (l6,0-22,0%)

kisebb mennyiségben α- és β-pinént, szabinént, β-mircént, p-cimént és metil-N-me-tilantranilátot tartalmaz. Utóbbi komponense alacsony koncentrációja ellenére meg­határozó jelentőségű az illat szempontjából. Az illóolaj könnyen mozgó, zöldessárga vagy narancssárga színű kék fluoreszcenciával, fűszeres, balzsamos, a friss gyümölcsre emlékeztető illatú.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A mandarin illóolaja nem játszik jelentős szerepet a tradicionális gyógyászatban. A többi citrusfajhoz hasonlóan a mandarin illóolaját az édesipar és a likőripar mellett – kis meny-nyiségben – felhasználja az illatszeripar is.

Preklinikai vizsgálatok

A tudományos adatbázisokban igen kevés vizsgálati eredmény érhető el. Az egyetlen, gyó­gyászati szempontból is értékelhető tanulmányban különböző citrusfélék illóolaját, köz­tük a mandarinét is, különböző fonalasgomba-törzseken vizsgálták in vitro antifungális hatásra, és hatásosnak találták.

Humán bizonyítékok

A mandarinolajjal nem végeztek humán klinikai vizsgálatokat, gyógyászati alkalmazását illóolajának kémiai összetevőire közölt in vitro kutatási eredmények támaszthatják alá.

Indikációk, adagolás

Az olaj tradicionális alkalmazásának tükrében és a vizsgálati eredmények hiányában a man­darin illóolaja nem része a modern fitoterápiának. Emésztőszervi panaszok kezelésére kar­mi natív, étvágyfokozó sajátsága hatásai alapján lehet alkalmazni. Izkorrigcnsként elterjedten használják. Az aromaterápiában feltételezett nyugtató, relaxáló hatása miatt alkalmazzák.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Az illóolaj jelenlegi ismereteink szerint nem szenzitizáló, nem irritáló. Fototoxicitási reakciók külsőleges alkalmazáskor lehetségesek, mert. mint a többi citrusféle hidegen előállított illóolaja, a mandarinolaj is tartalmazhat a terméshéjból az illóolajjal együtt ki­préselt fényérzékenyítő furanokumarinokat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.