Gyógynövények

Kankalin – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Kankalin (Primula sp.) története, alkalmazott drogjai

A Primula fajok erdők, tisztások lágyszárú, évelő növényei. A tél elmúltával az elsőként megjelenő növények közé tartoznak (innen a latin név: Primula veris – a tavasz első virá­ga). A különböző kankalin-fajok (Primulaceae) közül a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv a tavaszi (P. veris L.) és a sudár, más néven sugár kankalin (P. elatior (L.) Hill.) gyökerét (Pri­muláé radix) tartalmazza hivatalos drogként. Korábban hazánkban a szártalan kankalin (P. vulgáris) drogját is gyűjtötték. A szártalan és a sudár kankalin Magyarországon védett növények, utóbbi különösen ritka.

  • A magokat frissen, zölden, mielőtt megbarnulnának és megszáradnának, nyáron ves­sük el. A csírázás néhány hét múlva várható.
  • A száraz, barna magoknak hi­degkezelésre van szükségük. Ősszel vessük, akár két évet is igénybe vehet a csírázás, ezért legyünk türelmesek.
  • Ha ősszel tőosztással szapo­rítjuk, az sikeresebb lehet, mint magról.
  • A kankalin fagytűrő évelő, idővel magától is elterjed.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A növények gyökere, gyöktörzse 5-10% triterpénszaponint tartalmaz. A drogban található fenol-glikozid szerkezetű primverozidból szárítás közben enzimatikus bomlás következ­tében 5-metoximetil-szalicilát képződik, amely a gyökér jellegzetes szagáért felelős, de a hatáshoz nem járul hozzá érdemben.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

Az ókori görög-latin szerzők műveiben nem található említés a kankalinfaj okról, mivel az Európa északibb területein honos növények nem jutottak el a mediterrán térségbe. A kö­zépkor óta a számos kankalinfaj gyökerét és föld feletti részét alkalmazzák köptetőként.

Preklinikai vizsgálatok

A drog hatásáért a gyökérben található szaponinok felelősek. A broncholitikus és köptető hatás reflexesen, a nervus vaguson keresztül alakul ki. A bronchusok transzepiteliális ion-

és víztranszportjának fokozásával nagyobb mennyiségű, hígabb váladék képződik, amely köhögéssel könnyebben eltávolítható. Megfelelő dózisban a szaponinok kis viszkozitású bronchiális nyákelválasztást eredményeznek.

Szekretolitikus hatásukat nem csak a váladék felhígításával érik el, hanem felületaktivitásukkal a váladék eltávolítását is megkönnyítik, ezen kívül a garat nyálkahártyájának irritálásával köhögést váltanak ki. A köpet eltávolítá­sát az is elősegíti, hogy a vegyületek fokozzák a nyálkahártya csillósejtjeinek aktivitását.

A kankalinfélék allergiás bőrgyulladást okozhatnak. A Pri­mula vulgáris kevésbé ártal­mas, ám itt sem árt az óva­tosság.

Humán bizonyítékok

A különböző Primula drogokkal nem végeztek kielégítő humán vizsgálatokat, de a ta­pasztalat és a szaponinokkal kapcsolatos farmakológiai ismeretek alapján hatásosságuk megalapozott. A kakukkfű és a kankalin kivonatát tartalmazó kombinációs készítmények hatásossága köhögéssel járó felső légúti megbetegedésekben azonban meggyőzően bizo­nyított.

Indikációk, adagolás

A kankalin felső légúti hurut esetén köptetőként alkalmazható. A drog egyszeri adagja 0,5, napi dózisa 1,5 g, ami forrázatként vagy tinktúraként használható. Gyermekek ke­zelésére célszerűbb kankalinvirágot vagy más növény drogját használni, mivel a kankalin-gyökér kellemetlen ízű és viszonylag erősen irritálja a gyomrot.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Túladagolás vagy hosszú távú szedés esetén a gyomor-bélnyálkahártya irritációja jelent­kezhet, amelynek következtében gasztrointesztinális panaszok (hányás, hasmenés, gyo­morfájás) alakulhatnak ki. Bár fokozzák más hatóanyagok biológiai hasznosulását, maguk a szaponinok a gyomor-bél traktusból rosszul szívódnak fel. A vegyületek hemolitikus hatása per os adagolás esetén nem alakul ki.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.