Gyógynövények

Közönséges nyír, a természetes vízhajtó

Közönséges nyirMás néven bibircses nyír. A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozó, savanyú talajt kedvelő fa. Észak- és Közép-Európában, Ázsia, Amerika északi részén honos. Hazánkban domb- és hegyvidékeken, erdőirtások helyén, hegyvidéki kopár sziklalejtőkön, kőbányák szélén él. Parkokba, utak mellé, kertekbe szívesen ültetett, szép, napfényigényes faj. Törzse 30 m magasra is megnőhet, de általában 20 m alatt marad. Nyúlánk, kúpos koronájú fa. Kérge fehér, a bőrszövet legkülső rétege foszló, hámló. A fekete párás foltok, repedések idősebb korban jelennek meg. Ágai hajlékonyak, törékenyek, felületük mirigyes, a külső bőrszövet szintén foszló. Levelei rombusz alakúak, kb. 6 cm hosszúak és 4 cm szélesek, hegyes csúcsúak. A levélszél kétszeresen fűrészes, a levélnyél vékony, hosszú, a levelek színe sötétzöld, fényes.

Virágai egyivarúak. A porzós barkák kisebb csomókban csüngenek, pikkelyekkel fedettek, majdnem kifejlődve telelnek, majd áprilisban megnyúlva szórják a sárga virágport. A termős virágok szintén áttelelnek. A levéltelen tavaszi hajtásokon felállók, vöröses színűek, majd megporzáskor megnyúlnak, lehajlanak, színük zöldre vált, éretten barnák lesznek, szétnyílnak, és szabaddá válnak a kétszárnyú termések. Termése hártyás szárnyú makkocska. 5 mm át­mérőjű, korong alakú. A mag a termés közepén helyezkedik el, a szél által terjed. A hatóanyagot a szárított, ép levelek tartalmazzák. A leveleket májusban gyűjtik. Több ország gyógyszerkönyvében szerepel.

Kémiai alkotórészek:

glikozidok, cuk­rok, flavonoidok, illóolaj, szaponinok, trimetil-szalicilsav, metil-szalicilát, aszkorbinsav (C-vita­min), cserzőanyagok, fenolkaldonsavak.

Hatás:

vízhajtó.

Alkalmazás:

Teáját a teafőzés szabályainak megfelelően készítik, naponta legalább 1 litert fo­gyasztanak. Vesekő, vesehomok oldására, szív-, il­letve vesebetegség során fellépő végtagvizenyő el­len a tea gyakori alkalmazása során 30-40%-kal nő a vizeletkiválasztás anélkül, hogy ingerelné a veseszövetet. Némelyik vesekőfajta feloldódik, kiürül, újabb nem keletke­zik, ha a nyírfateát több hónapon át folyamatosan is A kúra során a gyógyteán kívüli, összesen napi 3 liter folyadékbevitelre van szükség. Vízhajtó tea­keverékek alkotórésze.

Közönséges nyír

Külsőleg:

Fürdőkúrában reuma, köszvény, egyes bőrbetegségek (ekcéma) esetén javasolják. (200 g drogot leforráznak 2 liter vízzel, 10 percig állni hagyják, majd szűrik. Ezt adják egy kádnyi vízhez.) A nyírfalevél-kivonat a hajhulláscsökkentő hajsze­szek, samponok egyik fő hatóanyaga.

Nyírfavíz

A nyírfa törzséből, amikor a tavaszi nedv­keringés beindul, nedvet csapolnak, az úgyne­vezett nyírfavizet. A begyűjtési időtartam rövid, évente 3-5 hét. A nyírfavíz nagyon tiszta, természetes ásványi sókban, vitaminokban dús ital. Rendszeres fogyasztása beindítja az emberi szervezet öntisztító folyamatát. Min­den olyan tápanyagot, ásványi anyagot, vita­mint tartalmaz, ami a nyírfa újjáéledéséhez, növekedéséhez kell. A nyírfavíznek magas az aminosav-, cink-, C-vitamin-, foszfát-, fruktóz-, glükóz-, gyümölcssav-, kalcium-, magnézium-, káli­um-, mangán-, nátrium- és vastartalma.

Serkenti a fizikai, szellemi teljesítőképességet, fogyókúrák so­rán csökkenti az éhségérzetet, gyomorfekély, gyomorégés, fejfájás, migrén, reumatikus gyul­ladások, narancsbőr kezelésére javasolják. A nyírfavizet a nap bármely szakaszában illat­juk, nagyon jó frissítő, szomjoltó. íze finom, hűtve érvényesül leginkább. A gyógynövény­üzletekben „nyírfanedű” néven kapható.

Ellenjavallat: csökkent veseműködés ese­tén nem alkalmazható.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.