Gyógynövények

Erdei madársóska összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Erdei madársóska története, ismertetője

Ahogy angol neve is mutatja Iwoodsorrell ez a vadonélő növény főleg erdőkben és árnyékos helyeken található. Őshonos Eu­rópában, Észak- és Közép-Ázsiában, valamint Japánban; más Oxalis fajokkal együtt elterjedt Észak-Amerikában is.

A nemzetség neve, Oxalis a görög „sav” vagy „savanyú” szó­ból származik; az acetosella azt jelenti „ecet” vagy „sók”. A madársóskát valószínűleg már a U. század óta termesztik, mint mártásnak való növényt, de miután megismerték a római sóskát (Rumexscutatus), azóta elvesztette népszerűségét.

Európában a patikusok arra használták a madársóskát, hogy nagy mennyiségben cukorral és narancshéjjal összekeverték, így megalkották a canserva Uguloe-X, ami egy hűsítő, savanyú ital, és gyógyszer a skorbutra. VIII. Henrik uralkodásának idejére már kedvelt cserepes növény lett, és főleg salátákhoz adták, mint kesernyés kiegészítőt.

Ha a levélkéket közvetlen napsütés éri, lehajtanak, és háromszögű piramist alkotnak, hogy megakadályozzák a fölösleges párologtatást pórusaikon keresztül. Éjjel a levélkék összehajtódnak a főér mentén, és majdhogynem egymás mellett „fekszenek aludni”. Ez valószínűleg természetes védekezés a viharok és a nagy mennyiségű harmat ellen.

  • Amint megértek a magok, ves­sük el hidegágyba. Idővel tűz­deljük át a magoncokat, majd amikor már elég nagyok, ta­vasszal ültessük ki őket.
  • Gyökérosztással is lehet sza­porítani tavasszal. A darabo­kat helyezzük nedves, árnyé­kos helyre, ahol hamar új nö­vények fejlődnek belőlük.
  • A nagyobb, hajtásos gyökérda­rabokat egyből a szabadföldbe lehet ültetni; a kisebb darabo­kat neveljük elő hidegágyban.
  • Tartsuk a helyét gyommente­sen, különben a gyomok el­nyomják.

Konyha

A levelek és a virágok gazdag C-vitamin-for­rások. Tegyük salátá­ba, használjuk sóska he­lyett zöld mártásokban halhoz.

Figyelmeztetés

Oxálsav tartalmának köszönhetően enyhén mérgező a növény. Az ételek­ben található néhány nyomelem fel­szívódását akadályozhatja, mint pél­dául a kalciumét, amit valószínűleg megköt.

Veseproblémákkal, vesekővel, köszvénnyel vagy reumás ízületi gyulla­dásban szenvedők ne fogyasszanak madársóskát.

Gyógyászat

A madársóskalevelek levét (ami derítés után vörösbe fordul) régen feloldották, és gargalizálásra használták fájó torokra, szájüregi fekélyekre vagy ínyvérzés elállítására. A levébe mártott szivacs vagy kötszer segített csök­kenteni a duzzanatot, a gyulladást vagy a fer­tőzés okozta forróságot.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.