Gyors felépülés

Gyakori gyermekbetegségek és kezelésük

Akár kisebb betegségről, például egy nátháról van szó, akár valamilyen súlyosabb állapotból, például bárányhimlőből lábadozó gyermekét ápolja, a következő oldalakon található tanácsok segíthetnek felgyorsítani és megkönnyíteni a gyógyulást.

A kisgyermekekben sokféle fertőzéssel szemben nem alakult még ki védettség, ezért nem csoda, hogy gyakran megfáznak (ami nem más, mint vírusfertőzés). Kisgyermekkorban akár havonta előfordulhat megfázás, különösen akkor, ha a gyermek óvodába jár, vagy ha idősebb testvérei hazahozzák az iskolából a betegséget.

Bár a megfázás és a nátha csak ritkán súlyos, csecsemőknél olykor evési nehézséget okozhat, a nagyobbaknál pedig szövődményekkel járhat, például orrmelléküreg-gyulladással vagy középfül- és mandulagyulladással. Az arra fogékony gyermekeknél asztmás rohamokat is kiválthat. A mandulagyulladás kiújulását ugyan meggátolja a mandulák eltávolítása, a műtétnek azonban semmilyen hatása sincs az újabb meghűlések és egyéb fertőzések gyakoriságára.

Jegyezze meg: A közösségben töltött idő az immunitás kialakításának természetes módja.

A megfázás tüneteinek az enyhítése

A megfázást vírusok okozzák, ezért nincsenek olyan gyógyszerek, amelyekkel gyógyítani lehetne. A szülő azonban sok mindent tehet annak érdekében, hogy a gyermek jobban érezze magát.

Az orrdugulás enyhítése: Ha a gyermek az orrában összegyűlő nyálka miatt nehezen kap levegőt, próbáljon lefekvés előtt egy-két csepp sóoldatot cseppenteni mindkét orrlyukába. Használhatja az orrszívó-porszívó eszközt is. További tippek: Ha idősebb gyermekét száraz köhögés kínozza, segíthet a nyálka fellazításában: a térdére ülteti, megkéri, hogy hajoljon egy kicsit előre, majd megütögeti a hátát. Ha a gyermeknek nincs étvágya, ne kényszerítse, arra viszont ügyeljen, hogy sokat igyon – vizet, hígított gyümölcslevet, langyos mézes limonádét vagy árpavizet. (Egyévesnél kisebb gyermeknek azonban ne adjon mézet, mert az súlyos ételmérgezést okozhat!) Emelje meg a matrac vagy az ágy feji részét, hogy könnyebben lélegezzen a gyermek. Párásítsa a gyerekszoba levegőjét a fűtőtestekre terített nedves törülközőkkel vagy párásító készülékkel. Legyen türelmes és megértő, ha gyermekének a szokásosnál nagyobb szüksége van önre. Osztatlan figyelme ugyanolyan gyógyító hatású lehet, mint bármely orvosság.

Köhögés

A köhögés a szervezet reakciója a légutakban fellépő gyulladásra vagy irritációra. A gyerekek köhögése a legtöbb esetben csupán a meghűlés tünete, amelyet az orrból a garatba csorgó nyálka vált ki. Néha azonban a makacs köhögés a légutakban mélyebben kialakuló fertőzést, asztmát vagy egyéb rendellenességet is jelezhet. Ügyeljen rá, hogy gyermeke eleget igyon, mivel ez csökkentheti a váladék ragacsosságát.

A gyermekek számára készült, vény nélkül kapható köhögéscsillapítók nem orvosolják a betegséget, a köhögés enyhítésére pedig – egyévesnél idősebb gyermeknek – a mézes-citromos italok is megfelelnek. Ha a gyerek nehezen kap levegőt, szemmel láthatóan rosszul van, vagy ha úgy tűnik, a köhögés nem függ össze a náthával, forduljanak orvoshoz.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Néha nehéz eldönteni – különösen kisbabák esetében -, hogy meghűléssel és köhögéssel mikor kell orvoshoz fordulni.

Általában akkor kell elvinni a kicsit a gyermekorvoshoz, ha a következő problémák bármelyikét észleli:

  • Nem tud enni az eldugult orra miatt.
  • Makacs köhögés kínozza, főleg éjszaka.
  • A meghűlésnek tűnő állapot tíz nap után sem múlik el.
  • Három napnál hosszabb ideig van láza vagy hőemelkedése.

Mi a krupp?

A krupp fertőző légúti megbetegedés. Általában hat hónap és négy év közötti korban fordul elő. Heves, ugató jellegű köhögést okoz, amelyhez belégzéskor érdes zaj társul, s általában hajnalban vagy reggel jelentkezik. Az állapot ijesztőnek tűnik, de a gyermek állapota a legtöbb esetben orvosi kezelés nélkül is hamar rendeződik.

  • Ha gyermekénél krupp alakult ki, gyakran az alábbi egyszerű megoldásokkal is segíthet rajta.
  • Vigye a gyermeket a fürdőszobába, és nyissa meg a forró vizet, hogy párásabbá tegye a levegőt.
  • Tartsa a kicsit függőlegesen, mert úgy könnyebben kap levegőt.
  • Azonnal hívjon orvost vagy mentőt, ha gyermeke légzése szaporává, illetve ha az ajka, a nyelve vagy a bőre szürkésre vagy kékesre színeződik.

Csuklás elállítása

Bár a csuklás korántsem életveszélyes állapot, rendkívül idegesítő tud lenni, ráadásul a gyerekeknél elég gyakori is. Egy egyszerű megoldás, amely a jelek szerint sokszor valóban használ az, ha megkéri gyermekét, hogy ujjaival dugja be a fülét, miközben ön összecsípi az orrát, és segít neki, hogy belekortyoljon egy pohár vízbe. Ha azonban a csuklás 24 óra elteltével sem múlik el – vagy ha gyermekét állandóan kiújuló, rövid csuklási rohamok gyötrik -, forduljon orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.