Betegségek és megelőzésük

Bélrendszeri rákok tünetei és kezelése

Tünetek

Nagyszámú klinikai vizsgálat eredményeinek összesítése nyomán a szak­emberek arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a rostokban bővelkedő étrend egyáltalán nem véd olyan mértékben a bélrendszeri daganatok kialakulásától, mint azt korábban gondolták. Negyed évszá­zadon át hangoztatott orvosi tanácsot dobhatunk hát sutba.

A helyzet azonban mégsem reménytelen. Noha igaz, hogy a bélrendszeri rák világ­szerte a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, sőt a rákkal összefüggő halálozások okai között az előkelő negyedik helyen áll, a tüdőtumor után ezt lehet a legjobb hatásfokkal megelőzni.

Tipp! Napi negyedóra napozás a felére csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatát.
Tudta? Mindössze két rosszindulatú daganatos betegség van, amely szűrő­vizsgálattal szinte teljes mértékben megelőzhető: az egyik a bélrák!

Gyógyszerek - Bélrák

Aki aszpirint, kalmopyrint vagy más hatóanyagú szteroidmentes gyulla­dásgátlót (NSAID) szed, az örülhet, mert ezeknek a készítményeknek jótékony mellékhatásuk van: védenek a vastagbélráktól.

Kutatási adatok szerint harmadával kevesebb a bélrák azoknál a nőknél, akik legalább tíz éven át hetente kétszer bevesznek minimum 325 mg normál aszpirint, mint azoknál, akik ritkábban vagy egyáltalán nem szedik a gyógyszert.

Kutatási eredmények! Egy vizsgálat kimutatta, hogy akiknél rákmegelőző állapotú bélpolipok eltávolítására került sor, majd napi rendszeres­séggel 400 mg celecoxib hatóanyagú szert szedtek, negyed­éves időtávlatban harmadával csökkent a polipok kiújulásának aránya.

Sajnos azonban e szerek szedése pusztán a bélrák megelőzésére orvosilag még nem javallott, mert kellemetlen mellékhatásaik vannak.

A koleszterincsökkentő statinok ugyancsak védelmet nyújt­hatnak a bélrendszeri rákok ellen. Egy négyezer fős kutatás során kiderült, hogy e gyógyszerek legalább öt éven át történő szedése közel a felére mérsékli a vastagbélrák kiala­kulásának a kockázatát. Mellékhatásoktól azonban ezek sem mentesek, így pusztán rákmegelőzési céllal egyelőre még nem szedhetők.

A fenti gyógyszerek közös ismert jellemzője, hogy gyulla­dáscsillapító hatásuk révén segítik elő a rákos elfajulások megfékezését; nagyon valószínű azonban, hogy más jóté­kony hatásmechanizmusuk is van. A kutatók világszerte in­tenzíven tanulmányozzák, hogyan lehetne e készítmények hatóanyagainak bevonásával olyan új gyógyszereket előállítani, melyek mellékhatás nélkül teljes mértékben a rák megelőzését szolgálják.

Prevenció első körben

A szűrővizsgálatok fontossága. Mindössze két rosszindulatú daganatos betegség van, amely szűrővizsgálattal teljes mértékben megelőzhető: az egyik a bélrák. A béltükrözés (kolonoszkópia) során az orvos a vastagbél teljes, közel másfél méteres hosszán egy parányi kamerával felszerelt, vékony csövet vezet végig; ezen keresztül veszi szemügyre, hogy rejtő­zik-e polip vagy más, veszélyes elváltozás a bélfalon, annak betüremkedéseiben, redőiben, hajlataiban.

A vizsgálat korántsem olyan rémes, mint amilyennek hangzik: egyrészt bódításban vagy helyi érzéstelenítés­ben végzik; másrészt a korábbi meszesfolyadék-ivás vagy beöntés helyett a bél kiürítése céljából ma már egyes orvosok azt javasolják, hogy előző este vegyük be a megfelelő tablettát. A vizsgálat alig félórát vesz igénybe.

Jegyezzük meg! A kolonoszkópos vizsgálat során az orvos el is távolíthatja a gyanús elváltozást, és szövetmintát is vehet belőle. Ily módon a rosszindulatú béldaganatok mintegy 80 százaléka megelőzhető. A béltükrözés ötven­éves kor felett tízévente ajánlatos; ha örökletes hajlam mutatkozik a be­tegségre vagy a bélpolipok kialakulásá­ra, a rendszeres szűrést fiatalabb korban kell elkezdeni, és érdemes gyakrabban elvégeztetni.

Segít a testmozgás:

Kutatási eredmények! Tizenkilenc vizsgá­lat eredményeinek összesítésekor kide­rült, hogy a fizikailag aktív, mozgékony férfiak körében 21 százalékkal ritkább a bélrák. A nőknél még jobb az arány: azok között, akik sokat járnak-kelnek, vagy kirándulással, kerti munkával, kerékpározással, úszással töltik szabad­idejüket, 30 százalékkal ritkább a beteg­ség kialakulásának az esélye. Váljon tehát a testmozgás életünk részévé!

Kevesebb vörös húst…

Az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársai kimutatták:

FIGYELEM! Az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársai kimutatták: hogy heti fél kilogramm vörös hús elfogyasztása (nagyjából ennyi van két nagy hamburgerben) majdnem 30 százalékkal növeli a betegség kialakulásának kockázatát, és minden további 5 dkg 15 száza­lékkal.

(Csak az összehasonlítás kedvéért: a nyugati országok lakossága hetente átlagosan több mint 1 kg vörös húst fogyaszt.) Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OETI) azt ajánlja, hogy a napi vöröshús-fogyasztás (marha-, birka-, sertéshús) ne legyen több 80 g-nál. Íme tehát az egyszerű összefüggés: minél kevesebb vörös hús szerepel az étrendben, annál kisebb a bélrák kialakulásának a veszélye.

Az összefüggés magyarázata egyfelől az, hogy a húst nagy mennyi­ségben fogyasztók többsége nem eszik elég egészségvédő zöldséget és gyümölcsöt. Másrészt a zsíros húsok túlzott mértékű bevitele ún. oxidatív stresszt idéz elő, magyarán tömegével szabadítja a szervezetre a kártékony szabad gyököket, melyek roncsolják a sejteket, a DNS-állományt és a tápcsatorna egyéb mikroszkopikus alkotórészeit.

Jegyezzük meg! Ezért különösen fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt együnk, mert tele vannak antioxidáns hatású vegyületekkel, melyek megakadályozzák az oxidatív károsodást.

Aki tehát szereti a roston sült vagy grillezett vörös húsokat, legfeljebb tenyérnyi darabot tegyen a rostélyra, és süssön hozzá paprikát, hagymát, paradicsomot, sőt akár ananászkarikákat is – mind kitűnő a pecsenye mellé.

…szalámit… Már napi 5-10 dkg szalámi vagy kolbász elfogyasztása is duplájára növeli a bélrák kockázatát, szemben azokkal, akik kerülik az ilyesmit. A tettes valószínűleg a szalámifélék tartósításához használt nitrites pácsókban keresendő.

…alkoholt! Naponta 1,5 dl bornál, 3 dl sörnél vagy 0,3 dl égetett szesz­nél (likőr, pálinka, konyak) ne igyunk több alkoholos italt. Az alkohol lebontása közben rákkeltő acetaldehid keletkezik, ráadásul a szesz hatá­sára a sejtek a jelek szerint könnyebben felvesznek egyéb karcinogén vegyületeket is. Közel ötezer bélrákos eset elemzése kapcsán kiderült, hogy a napi 45 grammnál több alkoholt (tehát több mint másfél üveg sört) fogyasztók körében 41 százalékkal, a 30-44 g-ot fogyasztók eseté­ben 16 százalékkal gyakoribb a betegség.

(Tájékoztatásul az italok átla­gos és körülbelüli alkoholtartalma: 1 liter borban 100-120 gramm, 1 liter sörben 50 gramm alkohol van; 1 deciliter likőr 30 gramm, 1 deciliter pálinka 40 gramm alkoholt tartalmaz.)

Több halat! Amikor egy laborvizsgálat során a béltraktus elrákosodott sejtjeit halolajjal teli petricsészébe tették, burjánzásuk megállt. Ugyan­így kísérleti állatokban is visszaesett a béltumorok száma, miután hal­olajjal etették őket. Az ember esetében még nem egyértelmű a hatás, de az biztos, hogy a halat nem vagy alig fogyasztókhoz képest közel 12 százalékkal ritkább a bélrák azok között, akik hetente legalább egy-két adag halat esznek. Minden újabb adag további 4 százalékos védettséget nyújt.

Az összefüggés az lehet, hogy a halolaj kitűnő forrása a bélrák megelőzésében nagy szerepet játszó szelénnek és D-vitaminnak.

A virtuális béltükrözésről

A virtuális, más néven CT-kolonoszkópia vizsgálat során a páciens beleit fájdalommentes módszerrel, CT-készülékkel pásztázzák végig, hogy jól értékelhető, részletes, háromdi­menziós képet kapjanak a belek állapotáról. Ám a legtöbb orvos egyetért abban, hogy a virtuális béltükrözés még nem elég fejlett technológia ahhoz, hogy helyettesíthesse a ha­gyományos eljárást.

Ráadásul így sem úszható meg a vizsgá­lat előtti kellemetlen bélpurgálás, ha pedig polipra vagy más elváltozásra derül fény, annak eltávolításához vagy biopsziájához a hagyományos kolonoszkópiát kell alkal­mazni – megismételve a beöntést. Aki mégis a virtuális kolonoszkópiát választja, a megbízható eredmény érdeké­ben jó hírű, tapasztalt, a módszerben már nagy jártasságot szerzett szakorvost keressen fel.

Prevenció második körben

Jótékony hüvelyesek. A bab, a borsó és a lencse kiváló forrása a B-vita­minoknak, legfőképpen a folsavnak. Az amerikai Harvard Egyetem kutatói felmérést végeztek közel kilencvenezer olyan nő bevonásával, akiknek a családjában már előfordult bélrákos megbetegedés. Kiderült, hogy akik naponta legalább 400 µg folsavat szedtek, azok körében alig feleannyi volt a megbetegedések száma, mint azoknál, akik étrendjében e mennyiségnek csak a fele szerepel.

Majdnem 300 µg-ot biztosít 250 g csicseriborsó, 165 pg-ot a spenót, mely ugyancsak kiváló forrása e ve­gyületnek (párolva vagy főzeléknek elkészítve egyaránt nagyon egészsé­ges). Aki multivitamin formában szedi a folsavat, eleve elegendő mennyiséghez juthat.

Több fokhagymát!

Kutatási eredmények! Amikor az amerikai Észak-Karolina állam egyetemének ku­tatói számos vizsgálat eredményét össze­sítették, kiderült, hogy 31 százalékkal ritkább a bélrák azok körében, akik megesznek hetente legalább hat gerezd fokhagymát akár nyersen, akár főzve-sütve.

A hatás valószínűleg az allicinnak köszönhető, mely vegyület feltehetően úgy akadályozza a tumorképződést, hogy az elfajult sejteket önmaguk elpusztítására kényszeríti. Az allicin egyébként szinte minden hagyma­félében megtalálható.

Tej mindennap. Már napi 2,5 dl (körül­belül 1 pohár) zsírszegény tej elfogyasz­tása is jelentősen csökkenti a bélrák ki­alakulásának kockázatát: férfiaknál 10, nőknél 16 százalékkal. Ez a tanulsága két nagyszabású amerikai vizsgálatnak, melyek során több kutatás eredményeit összesítették. További két pohár tej ha­tására a tumor veszélye újabb 12 száza­lékkal csökken.

A magyarázat: a tejben bőségesen van kalcium (mely a teljes tápcsatorna, de főleg a vastagbél rákja ellen véd), az úgynevezett dúsított tejekben pedig D-vitamin. A tejben lévő konjugált linolsav nevű zsírsav és a laktoferrin nevű fehérje az állatkísérletek tanúsága szerint szintén a vastagbélrák ellen hat.

Sütéshez zsír vagy vaj helyett extra szűz olívaolaj. A vaj és egyéb állati eredetű zsiradékok rendszeres fogyasztása bélrákhoz vezethet. Ennek oka valószínűleg az, hogy e zsírok megemésztéséhez nagy mennyiségű epesav ömlik a bélbe, márpedig az epesav egy része rákkeltő vegyületek­ké alakulhat át. íme még egy ok tehát, hogy a szervezet fehérjeigényét ne zsíros élelmiszerekből (például vörös húsokból) fedezzük, hanem halból, szójából, hüvelyesekből.

Szabaduljunk meg a hájtól. A kövérség jelentősen növeli mindenféle rosszindulatú daganatos betegség, köztük a bélrendszeri rákok kiala­kulásának valószínűségét.

Egy több vizsgálat eredményeit összesítő tudományos kimutatás szerint ez főleg a férfiak esetében igaz, ahol az elhízás (már az enyhe túlsúly is) 37 százalékkal növeli a kockázatot, szemben a nőknél megfigyelt 7 százalékkal. A kutatók úgy vélik, a hát­térben a túlsúly esetén felszaporodó bizonyos hormonok (inzulin, leptin, inzulinszerű növekedési faktor [IGF]) állhatnak, melyek mind elősegítik a rákos sejtek burjánzását.

Napi negyedóra napozás. A D-vitamin a bélrák megelőzése szempont­jából is fontos; túlnyomórészt a napfény hatására keletkezik a bőrben.

Kapcsolódó cikkünk: Hogyan öli meg a D-vitamin a rákot?

Egészséges emberek napi szükséglete korcsoportonként változó: 200-400 NE (Nemzetközi Egység; 5-10 µg). Több vizsgálat eredményeinek összesítésekor kiderült, hogy összefüggés lehet az alacsony D-vitamin­szint és a vastag- és végbélrák kialakulása között. Napi 2000 NE (50 µg) bevitelével – származzon az akár napfényből, étrendből vagy kiegészítőkből – felére csökkenhet a betegség kockázata.

Jegyezzük meg! Télen, amikor kevesebbet és gyengébben süt a nap, érdemes az étrenddel vagy táplálékkiegészítőkkel fokozni a D-vitamin bevitelét. 90 g főtt vagy sült lazac és makréla 350 NE (8,7 µg), ugyanannyi tonhal 200 (5 µg), egy pohár D-vitaminnal dúsított tej pedig közel 100 NE (2,5 µg) D-vitaminról gondoskodik. Kiegészítők szedése esetén napi 800 NE (20 µg) bevitelére törekedjünk. A napi bevitel azonban ne haladja meg az 1000 NE-et (25 µg), túlzott adagolása (hipervita-minózis) szervkárosodást okozhat.

Összefoglalás

Okai. Öregedés; genetikai té­nyezők; étrend; különféle beteg­ségek (bélgyulladás, vastagbél­polip stb.) elfajulása.

Figyelmeztető tünetek. Véres vagy vékony széklet; széke­lési szokások megváltozása: szo­rulás, elhúzódó hasmenés vagy székrekedés stb.; alhasi fájdal­mak, felfúvódás, végbéltáji görcsök; székelésnél erős, éles bélfájás; a bélsár maradéktalan kiürítésének vélt vagy valós kép­telensége; rejtélyes eredetű fára­dékonyság, gyengeség, fogyás.

Új fejlemények. Vérvizsgálat­tal a vastag- és végbél szövetál­lományának kezdődő rosszindu­latú elfajulása már egészen korai stádiumban kimutatható. Az egy­előre még tesztelés alatt álló vizsgálati módszer a bélráknak azokat a jellegzetes indikátor­vegyületeit mutatja ki, melyek a véráramba jutnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.