Gyors felépülés

Ajakherpesz – Hogyan ismerjük fel és kezeljük?

Az ajkak és néha az orrlyukak körüli fájdalmas és csúf hólyagokat egy vírus, a HSV-1 jelű Herpessimplex okozza. Ez nem azonos a HSV-2 jelű vírussal, amely a nemi szerveken okoz herpeszt. Az ajakherpesz nem veszélyes, de nagyon megkeserítheti az életet – szerencsére sokféle módon enyhítheti a tüneteket és gyorsíthatja a gyógyulást.

Miért újul ki az ajakherpesz?

Ha egyszer megfertőződött a vírussal, az ajakherpesz általában időről időre kiújul, az esetek jó részében mindig ugyanazon a helyen. Az orvosok úgy gondolják, hogy a vírus két fellobbanás között az idegsejtekben rejtőzik, amíg valamilyen betegség, stresszhelyzet vagy a napfény újra aktivizálja. A fellobbanás hólyagok kialakulásával kezdődik, melyeken néhány nap múlva pörk képződik, majd 8-10 nap után leesnek.

Állítsa meg, még mielőtt elkezdődne

Az ajakherpesz megjelenését általában az érintett területen jelentkező bizsergés, viszketés előzi meg. Ilyenkor kell gyorsan cselekedni. Mossa le a területet szappannal és vízzel, majd jegelje. Ne tegyen jeget közvetlenül a bőrére, hanem csomagolja törülközőbe, vagy használjon jégtömlőt, s ne hagyja 10 percnél tovább a bőrön. A jegeléssel váltakozva melegítse a területet, egyszerre legfeljebb 2 percig. Ehhez használjon meleg vizes tömlőt vagy alacsony fokozatra kapcsolt hajszárítót. A kezelést naponta kétszer-háromszor végezze el.

Az aciklovir vagy penciklovir nevű vírusölő szereket tartalmazó vény nélkül is kaphatók. Ezeket a herpesz első jeleit észlelve azonnal alkalmazni kell – ha csak egy kicsit is késlekedik, a vírus már elszaporodik és a krém nem lesz annyira hatásos. Ha hajlamos az ajakherpeszre, mindig legyen otthon ilyen krém.

Elmenjek orvoshoz?

Ha nem biztos abban, hogy amit észlel magán, az ajakherpesz, vagy ha a fellobbanások nagyon gyakoriak, kérje orvosa tanácsát. Akkor is forduljon orvoshoz, ha valami miatt legyengült az immunrendszere, vagy ha a herpesz a szeme környékén jelentkezik.

Ha már kialakult a herpesz

Ha szükséges, vegyen be fájdalomcsillapítót, például paracetamolt vagy ibuprofent. Soha ne piszkálja a herpeszt, azzal csak továbbterjeszti a vírust, lassítja a gyógyulást, és sebhely maradhat vissza. Az aktív herpesz rendkívül fertőző. A fellobbanás idején az alábbi óvintézkedésekkel előzheti meg a fertőzés átvitelét teste más részeire, illetve másokra.

  • Dobja ki a herpesszel érintkezésbe került fültisztító pálcikákat, vattapamacsokat és törlőkendőket, sterilizálja az adott területen használt sminkeszközöket, a törülközőket pedig mossa ki forró vízben.
  • Ne használjon mással közösen evőeszközöket, tányérokat és poharakat, se törülközőt, fogkeféket vagy kozmetikai szereket.
  • Igyekezzen nem hozzáérni a herpeszhez, mivel azzal átviheti a vírust teste más részeire (a szem és a nemi szervek környéke különösen könnyen fertőződik meg) vagy a környezetében lévőkre. Ha mégis hozzáér a herpeszhez, utána mosson alaposan kezet szappannal és meleg vízzel. A herpesz gyógyulása után cserélje le a fogkeféjét.

Kérdezz-felelek!

Tehetek valamit a herpesz kiújulása ellen?

Az L-lizin nevű esszenciális aminosav segíthet a fellobbanások megelőzésében. Tudományosan még nem igazolták, de úgy tűnik, hogy napi 1000 mg lizin egyeseknél csökkenti a fellobbanások gyakoriságát. Lizinben gazdag ételek például a kukorica, a baromfihús és az avokádó.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.