Gyors felépülés

Leégés és csípések gyors kezelése

Bőre a szervezet első védelmi vonala a környezet okozta károsodások és más élőlények támadásai ellen. Az alábbi tanácsok a kisebb bőrsérülések gyógyulásának felgyorsítására szolgálnak.

Jó tudni! A darázscsípés fájdalmas, de házilagos módszerekkel is könnyen kezelhető.

Kisebb leégés

Súlyos (hólyagosodással járó) vagy nagy kiterjedésű leégés esetén forduljon orvoshoz. Ha a bőre csak egy kisebb felületen égett le, és csak vörös, de nem hólyagosodott fel, próbáljon ki egyet vagy többet az alábbi, gyorsan ható módszerek közül.

  • Zuhanyozzon le hűvös (nem hideg) vízzel, majd kenje be a leégett bőrt Aloe vera-géllel, amelynek azonnali hűsítő hatása van.
  • Áztasson be egy törülközőt szoba-hőmérsékletű erős teába, és ezzel borogassa a leégést. Az aromaterápiás szakemberek néhány csepp levendulaolajjal elkevert, szobahőmérsékletű vizet javasolnak tea helyett.

Méh- vagy darázscsípés

Kenje be ecettel vagy citromlével (savak) a darázscsípést (a darázs mérge lúgos kémhatású).

  • A méhcsípést (savas kémhatású) szódabikarbónával (lúggal) kezelje.
  • Ha a fullánk a bőrben maradt, a lehető leggyorsabban távolítsa el. Kaparja ki a körmével vagy egy kemény tárggyal, például egy bankkártya sarkával. Ne próbálja csipesszel kihúzni, mert azzal csak összenyomja, és valószínűleg még több mérget juttat a bőrbe.

Medúzacsípés

  • Az állat mérge erősen lúgos, ezért a savas oldattal történő lemosás a legjobb ellenszer.
  • Öntsön savas folyadékot, például ecetet vagy citromlevet az érintett területre, hogy enyhítse a fájdalmat. Ha ilyesmi nincs kéznél, a vizelet is használhat.
  • Távolítsa el a bőrére tapadt csalánsejteket leöblítéssel vagy kesztyűs kézzel, majd azonnal forduljon orvoshoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.