Házi gyógymódok

Ajakherpesz: 17 módszer a herpesz gyógyítására

A felső ajka fölötti viszkető, bizsergő érzés félreismerhetetlen. Ó, már megint! Azonnal tudja, mi ez – egy újabb herpesz kezdete, és azt is, hogy mi következik ezután. Először bepirosodik, aztán a viszkető, bizsergő tájék kidu­dorodik. Minél több víz van a hólyagban, annál nagyobb a herpesz és annál kel­lemetlenebb. Valami oknál fogva nem tudja megállni, hogy ne nézze magát a tükörben örökké. (Talán reménykedik a reménytelenség közepette, hogy a her­pesz eltűnt, és csak a képzeletében létezett. Nincs ilyen szerencséje.) Miért pont velem történik ez? – kérdi. A herpeszt a Herpes simplex I vírus okozza.

Nagy a valószínűsége, hogy a fertőzést valamelyik rokonától kapta el gyermek­korában egy csókkal, amit akkor kapott, amikor a kedves rokonnak herpesze volt. A vírus a szájába került, ott megtelepedett egy sejtben (valószínűleg egy idegsejtben) és beköltözött a szervezetébe. A vírus kiadta a parancsot a sejtnek, hogy sok hozzá hasonló vírust állítson elő. A legtöbb esetben ezek otthonülő vírusok, ott maradnak a helyükön. De időről időre a víruscsalád szeret vakáci­óra menni. Így leutaznak az idegnyúlványon, amíg a bőr felületére nem érkez­nek. Amikor ez megtörténik, már jelentkezik a szörnyű bizsergő érzés, jelezve, hogy ismét elkezdődött egy ön-már-tudja-micsoda. Mit lehet tenni?

Tartsa a herpeszt tisztán és szárazon!

„Ha a herpesz nem túl zavaró, hagyja békén – mondja dr. James F. Rooney, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet száj gyógyászati laboratóriumának víruskutatója. – Ügyel­jen arra, hogy a herpesz környezete tiszta és száraz legyen. Ha begennyed, ami ritkán fordul elő, forduljon orvoshoz, hogy a bakteriális fertőzést megfelelően ellássa.”

Cserélje ki a fogkeféjét!

Hűséges fogkeféje napokig menedé­ket nyújthat a herpeszvírusoknak, így újra fertőzheti a herpesz elmúltával. Az Oklahomai Egyetem kutatói egy steril fogkefét tíz percre vírusos környezetbe helyeztek. Hét nappal később a betegséget okozó vírusok fele még jelen volt, mondja Richárd T. Glass fogorvos, az Oklahomai Egyetem orvosi és fogorvo­si kara szájsebészeti részlegének vezetője. Mit lehet tenni a megfertőzött fog­kefével? Dobja ki!

Dr. Glass azt ajánlja, hogy már akkor dobja ki a fogkeféjét, amikor elkezdődik a fertőzés. Ha ennek ellenére kialakul a herpesz, akkor a hó­lyag kialakulása után is dobja el a fogkefét. Ez megakadályozhatja a többszöri újrafertőzést. Amikor a seb teljesen meggyógyult, újra cserélje le fogkeféjét. Dr. Glass azt mondja, hogy azoknál a betegeknél, akik így tettek, lényegesen csök­kent a herpeszes problémák gyakorisága.

Ne tartsa a fogkeféjét a fürdőszobában!

A jó vizes fog­kefe nedves környezetben, a párás fürdőszobában az, amiről minden Herpes simplex vírus álmodik. A nedvesség a fogkefén tovább megőrzi a vírus fertő­zőképességét. Ezért ajánlja dr. Glass, hogy a fogkeféjét lehetőleg másutt, szá­raz helyen tartsa.

Használjon kis tubus fogkrémet!

A fogkrém is átveheti a fertőzést, mondja dr. Glass. Gondoljon bele, milyen sűrűn érintkezik a fogke­fe, ami már volt a szájában, és a tubus nyílása. Ha kis tubus fogkrémet használ, akkor biztos, hogy erre a találkozásra kevesebb az esély.

Védelem vazelinnal

Nem sémi meg a herpeszes terület, ha be­keni vazelinnal, mondja dr. Glass. Vigyázzon, hogy az ujjával, amivel a sebet megérintette, ne nyúljon ismét a krémbe. A legjobb, ha egy tiszta pamacsot hasz­nál erre a célra.

A cink segíti a gyógyulást

Több vizsgálat kimutatta, hogy a cink vizes oldata, ha a bizsergés megérzésekor alkalmazzák, csökkenti a gyó­gyuláshoz szükséges időt. Egy Bostonban kétszáz emberen végzett hatéves utánkövetéses vizsgálat kapcsán a 0,025 százalékos cink-szulfát kámforos vi­zes oldatát nagyon hatékonynak találták. A herpeszek átlagban 5,3 nap alatt gyógyultak meg. A herpeszes tünetek kialakulásától kezdve az oldatot 30-60 percenként alkalmazták.

Izraeli kutatók úgy találták, hogy a 2 százalékos vizes cinkoldat napi né­hány alkalommal szintén jótékony hatású, mondja dr. Milos Chvapil, az Arizo­nai Egyetem sebészprofesszora. Hogyan segít a cink? Dr. Chvapil azt mondja, hogy a cinkionok a vírus DNS-molekuláihoz kötődnek és megakadályozzák osztódásukat. Ez azt jelen­ti, hogy a vírusok nem tudnak szaporodni. A bioboltokban kapható cink-glukonát nem irritálja annyira a bőrt, mint a cink-szulfát.

Kezelje lizinnel!

Dr. Mark A. Mccune kansasi bőrgyógyász azt ta­nácsolja azoknak, akiknek évente háromnál többször van herpeszük, hogy egé­szítsék ki étrendjüket napi 2-3 g lizinnel. Azt is javasolja, hogy amikor érzik a viszketést és a bizsergést, kétszerezzék meg az adagot. (Se ezt az aminosavat, se egyéb étrendi kiegészítőt ne használjanak orvosuk tanácsa ellenére vagy be­leegyezése nélkül. Ez különösen érvényes terhes nőkre és szoptatós anyákra. Néhány állatkísérletben a kutatók úgy találták, hogy a lizin gátolhatja a mag­zat fejlődését.

Nem minden vizsgálat találta hasznosnak a lizint herpeszben szenvedők­nél. Dr. Mccune és kollégái azonban 41 betegen folytatott vizsgálatukban úgy találták, hogy napi 1248 mg lizin segít csökkenteni a herpesz kiújulásának gya­koriságát. Természetes lizinforrás néhány tejtermék, a burgonya és a sörélesztő.

Nyomozzon!

Mi történt közvetlenül azelőtt, hogy az utolsó herpeszét megkapta? Mi volt a helyzet a korábbi herpeszek esetében? Ha nyomoz, rájö­het, hogy mi az, ami önnél feltehetően kiváltja a herpeszt. Ha megtalálja a ki­váltó okot, vegyen be lizint a veszély pillanatában, mondja dr. Mccune.

Jótékony hűtés

Dr. Rooney páciensei közül némelyek azonnal jé­gért nyúlnak, amikor először megérzik a bizsergést. „Nem vagyok benne biz­tos, hogy hatékony, de ha belegondolok, azt mondom, a jég csökkenti a gyul­ladást. És mivel a gyulladás során felszabaduló vegyületek segítik a folyamat újjáéledését, akkor ez nem is olyan rossz módszer.”

Varázsmogyoró és alkohol

„Néhány beteg azt állítja, hogy elmúlik a herpesz, ha a beteg területre varázsmogyoró-kivonatot vagy alkoholt csepegtet, mivel ezek szárító hatásúak” – mondja dr. Rooney.

Használjon vírusellenes szert!

Számos termék van, amely állítólag meggyógyítja a herpeszt. Általában ezek valamilyen lágyítószert tar­talmaznak, amely csökkenti a varképződést, puhítja a heget. Hatóanyaguk több­nyire fenol vagy kámfor. „a fenolnak valamelyes vírusellenes hatása is lehet -mondja dr. Rooney -, mert kicsapja a fehérjéket. Elméletileg lehetséges, hogy a fenol képes a vírus elpusztítására.”

Védekezzen a nap és a szél ellen!

Védje ajkait a perzselő napsütéstől és a széltől, ezzel valamennyi szakemberünk egyetért. Szerintük ez alapvető a herpesz megelőzése szempontjából.

Kerülje az argininben gazdag élelmiszereket!

A herpeszvírus anyagcseréjéhez argininre, erre az esszenciális aminosavra van szüksége. Kerülje az argininben gazdag élelmiszereket, vagyis a csokoládét, a kólát, a borsót, a müzlit, a mogyorót, a zselatint, a kesudiót és a sört.

Tökéletesítse stresszkezelő képességét!

Vizsgálatok kimutatták, hogy a stressz elősegítheti a herpesz kiújulását. Nem feltétlenül ma­ga a stressz a bűnös, mondja Cal Vanderplate pszichológus, stresszkutató. „A döntő az, hogy hogyan küzd meg a stresszel, hogyan viszonyul hozzá. A stressz nem kézzelfogható dolog, a stressz elvont fogalom.”

Az első számú stresszellenes gyógyszer a támogató, barátságos környezet. Ez a legfontosabb, amivel megvédheti magát a kíméletlen stressztől – mondja. – Az önkontroll is igen fontos. Ha pozitívan áll az egészségéhez, könnyebben megbirkózik a bajjal.”

Lazítson!

„Mire a tünetek megjelennek, már késő nekilátni a stressz csökkentésének – mondja dr. Vanderplate -, azonban enyhítheti súlyosságukat néhány relaxációs gyakorlat elvégzésével.” Mély izomrelaxációs módszert, bi­ológiai visszacsatolást, megnyugtató képek felidézését és meditációt javasol.

Tornázzon!

„Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a sportolás erő­síti az immunrendszert – mondja dr. Vanderplate -, és az erős immunrendszer megvéd a vírusok ellen. A torna nagyszerű relaxációs módszer is.”

Fő a megfelelő hozzáállás

Senki sem szereti, ha herpesze van. De ha már bekövetkezett a baj, nem kell foglalkozni vele és azon aggódni, hogy hogyan néz ki. Ez csak tovább ronthat a helyzeten. „Változtasson a negatív hoz­záállásán – mondja dr. Vanderplate. – Mondogassa magának: annyi az egész, mint egy kis pattanás, és nem a világ vége.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.