Gyors felépülés

Melyek a gyomorhurut biztos jelei?

Szinte mindenki ismeri a következő csoportosan jelentkező tüneteket: émelygés, hányás, hasmenés, olykor hasfájás vagy hasi görcsök. Ezek az emésztőszervi fertőzések (gyomorhurut, bélhurut) vagy a fertőzött étel, illetve ital fogyasztása okozta ételmérgezések („utazók hasmenése”) tipikus jelei. A probléma a legtöbb esetben házilagos kezeléssel is gyorsan elmulasztható.

Bár a hasmenés rendszerint egy-két nap alatt önmagától is lezajlik, a közepesen erős vagy heves hasmenést érdemes vény nélkül kapható szerekkel kezelni. A loperamidot tartalmazó szerek azonnal enyhítik a hasmenést.

Jegyezzük meg! Feltétlenül kérjen orvosi tanácsot, ha a tünetek nem javulnak két napon belül, netán rosszabbodnak, vagy újabb tünetek jelentkeznek.

A gyors gyógyulásban az alábbiak is segíthetik

Igyon sok vizet! Próbáljon minél gyakrabban inni néhány korty tiszta vizet, gyógyteát, hígított gyümölcslevet vagy híg levest. A folyadékpótlás különösen fontos csecsemők, kisgyermekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők esetében, akiknél nagyobb a kiszáradás és az általa okozott károsodások veszélye.

A veszélyeztetett személyeknek nagyjából 10 percenként kell egy kortyot inniuk. Ilyenkor a gyógyszertárakban kapható rehidrálófolyadékok a legjobbak, amelyek helyreállítják az elektrolitok (a sók) normális egyensúlyát a vérben. Kisbabáknál a megszokott módon kell folytatni a szoptatást vagy a tápszerrel való itatást. Csak semmi fűszer! Amikor a tünetek javulni kezdenek, de még nincs teljesen rendben a gyomra, csak könnyen emészthető és fűszer nélküli ételeket egyen, amelyek gondoskodnak a tápanyagbevitelről, de nem terhelik meg a gyomrát.

Kerülje a zsíros ételeket! Ha úgy érzi, hogy már nyugodtan ehet bármit, egy ideig még kerülje a zsíros, illetve az olajban kisütött ételeket, amelyek émelygést okozhatnak, és előhozhatják a hasmenést. Ne fogyasszon tejet, tejtermékeket (például sajtot vagy jégkrémet), citrusféléket, és kerülje a cukros ételeket vagy italokat (sütemények, kekszek, kóla jellegű üdítők). Étkezései javát továbbra is a magas keményítőtartalmú, semleges ízű ételek tegyék ki. Egyen banánt, rizst, főtt burgonyát, pirítóst, főtt tésztát és sós kekszet. Ha fehérjére vágyik, jó választás a sütőben sült, bőr nélküli csirkemell.

Ételmérgezés

Az ételmérgezést kórokozókkal fertőződött vagy más káros anyagokkal szennyeződött élelmiszerek okozzák. A tünetek nagyon hasonlóak a nem étel okozta emésztőszervi fertőzésekéhez, de megjelenésük az utóbbiaknál váratlanabb és gyorsabb. Leggyakrabban az étel elkészítése során felmerülő higiéniai hiányosságok okozzák, vagy az, ha túl sokáig, illetve nem megfelelő módon tárolják az ételt. Otthonában elkerülheti a bajt, ha az ételek tárolása és elkészítése során nagy figyelmet fordít a konyha tisztaságára.

Hogyan úszhatja meg a vakációs rémálmot?

Az utazók hasmenése a legtökéletesebb nyaralást is tönkreteheti. A fertőzések leggyakoribb oka az, hogy az érintettek szennyezett ételt vagy vizet fogyasztanak. Különösen nagy veszélyben vannak az Afrikába, a Közel-Keletre, Ázsiába és Dél-Amerikába utazók, mivel nem immúnisak a helyi kórokozókkal szemben, így akkor is megbetegedhetnek, ha ugyanazok az ételek és italok meg sem kottyannak a helybélieknek. Némi körültekintéssel elkerülhető a legtöbb ilyen fertőzés.

Ne igyon csapvizet vagy jégkockát tartalmazó italokat, s még a fogmosáshoz is palackozott vizet használjon. Kerülje a tenger gyümölcseit, az újramelegített és nyers ételeket – pl. salátákat -, amelyek összetevőit szennyezett vízben moshatták meg. A gyümölcsöket fogyasztás előtt hámozza meg.

Ápolási tudnivalók

Higiénia: Ha ön vagy egy családtagja hányásos-hasmenéses betegségben szenved, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében néhány dolgot tartson be. Alaposan mosson kezet a WC használata, a pelenkacsere vagy a beteg „baleseteinek” feltakarítása után, valamint az ételek és italok elkészítése előtt.

Fertőtlenítsen minden olyan felületet és tárgyat, amellyel a beteg érintkezésbe került, illetve amely szennyeződhetett a beteg testnedveivel. Az emésztőszervi fertőzésből lábadozók a tünetek megszűnése után még 48 óráig ne menjenek közösségbe, nehogy továbbadják a fertőzést.

Kiszáradás elkerülése

Ha önnek vagy egy felnőtt családtagjának hányással és/vagy hasmenéssel járó gyomorrontása van, figyeljen oda a kiszáradás alább felsorolt jeleire.

  • Szomjúság
  • Szájszárazság
  • Csökkent mennyiségű vizelet
  • Sötét színű vizelet
  • Száraz bőr
  • Fáradtság
  • Szédülés vagy ájulás

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.