Hátfájás

A kardio edzés a hátfájás ellen

A kardio edzésnek, azaz a szív- és érrendszeri terhe­lés növelésének számos módja létezik, mi mégis a legalapvetőbbet, a gyaloglást választottuk. A séta valóban alapvető mozgásforma, amely majdnem minden emberi tevékenység fontos része, mégsem akad párja: garantáltan serkenti a vérkeringést, megdolgoztatja a szívet, erősít, növeli az izomtömeget, elégeti a felesleges zsírokat, jót tesz az ízületeknek, javítja az anyagcserét és a közérzetet.

Jegyezzük meg! Mindenképpen kényelmes, a mozgást nem akadályozó ruhát viseljen a kardio edzések közben. Hűvös időben rétegesen öltözködjön, így még mindig levetheti a felső rétegeket, ha kimelegszik, és nem fog megfázni. A dzsekit vagy a melegítőfelsőt például bármikor a derekára kötheti.

Helyes lépések

Sportcipő vásárlásakor vigyen magával egy pár zoknit abból a fajtából, amelyet edzéskor szokott viselni. Bennfentesek még azt is javasolják, hogy a napnak lehetőleg ugyanabban a szakában próbáljon cipőt, amelyben tréningezni szokotté. Ez azért lehet fontos, mert a láb mérete akár fél számot is változhat a nap folyamán.

A szilárd alapokon

A gyalogláshoz bármilyen kényelmes cipő megfelel, amennyiben jól tartja a lábat.Ha megtetszett egy cipő az üzletben, fűzze be teljesen, és sétáljon benne körbe. Próbáljon ki különböző lépéseket: menjen benne lassan, gyorsan, forduljon balra, jobbra, hátra és körbe. Ne vegye meg csak azért, mert divatos: a legfontosabb, hogy milyen érzés viselni. A saját belátása szerint döntsön, és ne hagyja, hogy az el­adó rábeszélje olyan termékre, amelynek hasznosságáról nincs meggyőződve.

Vásároljon lábra simuló, vastag varrásvonalaktól mentes zoknit, amely magába szívja az izzad­ságot. Így megelőzheti a hólyagosodást és a bőrirritáci­ót. Minden edzéshez húzzon tiszta zoknit!

Ha teheti vagy kedvet érez hozzá, mezítláb is gyalogolhat, de a legjobb, ha kifejezetten gyaloglásra kifejlesztett sportcipőt húz. Természetesen bármilyen kényelmes cipő ugyanúgy megteszi, hajói tartja a lábat. Amikor már haladó atlétának mondhatja magát, olvassa el, és fogadja meg az alábbi javaslatokat.

Fő az egyszerűség!

Sétáljon természetesen, ahogy máskor is szokott. Egyenletesen és könnyedén lépkedjen. Lassan kezdje, és fokozatosan érje el a kívánt sebességet. A leg­jobb, ha olyan iramot diktál önmagának, amely mellett úgy tud beszélni, hogy közben nem kapkod levegő után. Tapasz­talt gyaloglóként növelheti ezt a tempót: nem baj, ha kicsit nehezére esik a beszéd, de soha ne fulladjon ki annyira, hogy egyáltalán nem képes megszólalni. A törzse egyenes legyen, a vállait tartsa hátrahúzva és lazán, és a fejét emelje fel, hogy jó mélyeket tudjon lélegezni. A kezét tartsa szintén lazán, a karját pedig ütemesen lendítse előre-hátra. Gyorsu­láskor a kar is magasabbra emelkedik, amely még dinamiku­sabbá teszi a járást. Ilyenkor a testünk keményen dolgozik.

Vigyázzon a testi épségére!

Nézzen a lába elé, nehogy megbotoljon egy kőben, vagy belelépjen egy gödörbe. Ha nem védett területen (például nem fedett atlétikai pályán) edz, az olyan potenciális veszélyektől is óvakodjon, mint a túl közel elhúzó autók, a nem éppen barátságos, vicsorgó kutyák, illetve a rossz szándékú idegenek. Ha az úttesten gyalogol, és zavarják a hátulról érkező autók, inkább menjen át a szembejövő forgalom oldalára, ahol azonnal észreveheti a közeledő járműveket.

Élvezze a gyaloglást!

Sokan unalmasnak tartják a sétát, ám ezen könnyű segíteni. Hallgasson közben zenét vagy hangos könyvet, tanuljon nyelvet. Szerezzen be egy edzéshez tervezett CD-lejátszót, és olyan zenét, amely szinkronban van lépései megszokott ütemével. Lehetetlen fenntartani a gyors tempót, ha zenedallamokat hallgat, vagy lassan ballagni, ha salsa szól.

Tartsa be a futópálya szabályait!

Ha pályán edz, ne feled­je, hogy a gyaloglók az atléták rangsorának a végén állnak. Legyen udvarias, és egyben ügyeljen a biztonságra: a leg­szélső sávban haladjon, az óramutató járásával ellenkező irányban, hogy a futók nyugodtan használhassák a belső sávokat. Ha valaki szeretné megelőzni, engedje el.

Víz, víz, víz!

Séta előtt, alatt és után is gondoskodjon a folyadékpótlásról.

A súlyzókat hagyja otthon!

Ne vigyen magával kézi­súlyzókat a sétára. Az edzés szempontjából nincsen semmi hasznuk, sőt még akár bajt is okozhatnak, ha rosszkor vannak nálunk.

Gondoskodjon társaságról!

Vigye magával a kutyáját, vagy hívja el a barátait, családtagjait. A frissítő mozgás perceit így könnyedén társasági eseménnyé varázsolhatja. A gyaloglás nagyszerű közös program lehet.

Társaságban röpül az idő

A gyaloglás nem feltétlenül magányos tevékenység. Vigye magával négylábú kedvencét, vagy kérje meg barátait, hogy kísérjék el. A beszélgetés ráadásul segíthet a megfelelő iram és légzésritmus kialakításában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.