Masszázs

Masszázs – bevezető gondolatok

A mindennapi rohanásban a fogyasztói társadalom elvárásainak próbálunk megfelelni. Valós vagy vélt szükségleteink, esetleg csak a reklámok felkeltette vágy hajszol, hogy megszerezzük azokat a javakat, amiktől jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. Az örökös küzdelemben, állandó stresszben gondolkodásunk felszínessé válik, s mindent gyorsan, azonnal akarunk elérni. Egy sampontól csillogó, egészséges hajkoronát, egy krémtől ránctalan, hamvas arcbőrt, egy energiaitaltól kirobbanó teljesítőképességet, egy pirulától frissességet… Igazán pihentető alvásra, aktív pihenésre, minőségi étkezésre nyugodt körülmények között sajnos nem jut idő.

Alvás

Pedig a szervezetünk már a kisebb működési zavarokat is jelzi, de nem vesszük észre, mert nem értjük meg a jeleket. Amikor tudatosul a baj, mert fájdalommal jár, s a tünetek egyértelművé válnak, akkor hamar valamilyen gyógyszert kerítünk, mert az gyorsan, szinte azonnal hat, nem fokozatosan, mint általában a szelíd gyógymódok. Mindkét módszernek van előnye és hátránya. Ezeket mérlegelve kellene döntenünk, azonban a megelőzés lenne az ideális választás.

A szelíd gyógymódok alkalmazása jelentős segítség mind a betegségek megelőzésében, mind pedig gyógyításukban.

Bármilyen rohanósak is napjaink, gondolataink között állandóan legyen jelen, hogy a víz, a napfény, a levegő, az egészséges táplálkozás, a megfelelő fizikai aktivitás, s mindaz, amit a természet kínál (gyógy-teák, illóolajok, csend, jó levegő, erdőillat, s a felsorolás szinte a végtelenig folytatódhat), a minőségi élet feltételei.

Ne nyúljunk azonnal a szintetikus gyógyszerekhez!

Hippokratész mondta, hogy ételed az orvosságod. Ezért egyre fontosabb, hogy egészséges, friss élelmiszereket fogyasszunk. A gyógyszerek lebomlásuk során megterhelik az emésztőrendszert, különösen a májat. Viszonylag gyors hatásukhoz sajnos ártalmas mellékhatások is társulnak.

gyógyszerek

Az antibiotikumok például károsíthatják a bélflórát, amire például a hasmenés és székrekedés váltakozásából következtethetünk. Kétségtelen, hogy kedvező a gyors gyógyulás, mégis, egy-egy megfázáskor vagy enyhébb lefolyású betegségben próbáljuk inkább természetes módszerekkel kúrálni magunkat.

Segíthetjük szervezetünket pihenéssel, gyógyteákkal, mézzel, természetes vitaminokkal, hogy győztesen kerüljön ki a kórokozók elleni harcból. Előfordulhat, hogy mindennek ellenére antibiotikum-kúrára lesz szükségünk. A kúra idején és utána is fogyasszunk bőségesen natúr joghurtot, kefirt, olyat, amely hatékonyan segíti elő a bélflóra egyensúlyának helyreállítását.

A manuális terápiák kiegészítik az egészséges táplálkozást

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mellett fontos szerep jut a különböző manuális terápiáknak. Ezek között is első helyen áll a sokoldalú masszírozás. A gyógyító talpmasszázsról (reflexológiáról) az elmúlt években sokat hallottunk, olvastunk. Folyóiratokban, kézikönyvekben foglalkoztak ezzel a szelíd gyógymóddal. Egyesek hittek, hisznek benne, mások kételkednek.

A cikk szerzője a reflexológia tárgyilagos ismertetésére és gyakorlati alkalmazásának bemutatására vállalkozik, mert úgy véli, hogy olvasóinak többsége szívesen megismerné és alkalmazná a talpterápiát, mivel semmiféle kellemetlen mellékhatása nem ismeretes, csak az előnyeit lehetne sorolni.

Sokan azt kérdezik, hogy ugyan kinek jut manapság ideje a talpát, lábfejét masszírozgatni?

A válasz egyszerű: mindenkinek, aki például televíziót néz.

A műsor alatt bőven van idő a láb reflexzónáinak masszírozására, nyomogatására. Az igazsághoz tartozik, hogy a teljes testi-lelki ráhangolódással jobb eredményt érhetünk el, mintha figyelmünket megosztjuk a masszázs és a tévéműsor között. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az utóbbi nem hatékony. Mindössze több időt kell rá szánni, vagyis ugyanaz a hatás „több ülésben” érhető el.

Masszírozhatunk kis tömör gumilabdákkal (játékboltokban kapható). Két labdát a talpak alá helyezünk és azokat ide-oda görgetve masszírozhatjuk a talpunkat.

Sünpapucs

Hatásos az ún. „sünipapucs” is, amelynek a belső felén, a reflexzónákon elhelyezett redők vagy csúcsok járás közben automatikusan masszírozzák a talpat, akárcsak a fából készült talpmasszírozó készülék. Ám a golyók, papucsok és egyéb eszközök használatától soha ne várjunk olyan jó eredményt, mint a kézi masszázstól.

Aki valamilyen oknál fogva nem tud kézzel masszírozni vagy masszíroztatni (egyedül él, fáj a keze, nincs elég ereje stb.), használjon elektromos készüléket keményebb illesztékkel. Ajánlatos kevés gyógynövénykrémmel masszírozni, így nem dörzsölődik ki a száraz, érzékeny bőr, és kevésbé fárad el a kéz is.

Sajnos, környezetünket megváltoztatni nem, vagy csak nagyon nehezen, lassan lehet, így egyre-másra kivédhetetlen stresszhatások érnek bennünket.

A kellemetlenségek ellen a leghatásosabb védekezés, ha megtanuljuk szervezetünk testi-lelki gyógyító erőit mozgósítani.

Ennek hatásos módja a talpmasszázs mellett – többek között – a kézmasszázs, a fülkagylón található reflexpontok masszírozása, a csípésterápia, az akupresszúra, a relaxáció, a különféle fürdőkúrák stb. A témák kiválasztásában az a szándék vezette a szerzőt, hogy a leghatásosabb házilag alkalmazható természetes gyógyeljárásokat röviden bemutassa, és megtanítsa az érdeklődőket azok gyakorlati alkalmazására is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.