Betegségek és megelőzésük

Herpesz kezelése és tünetei

Tünetek

A herpesz igen fájdalmas hólyagok kíséretében jelentkezik, akár a szájon, akár a nemi szerven alakul ki; a hólyagok napokon át égetik az érintett bőrfelületet, ráadásul a tünetek jelentkezésekor, tehát a herpesz aktív fázisában rendkívül fertőzőek. A szervezetbe került vírus a bőr- vagy érzőidegsejtekben lappang, míg valamilyen hatás – stressz, napfény, trauma, betegség, műtét, ritka esetben menstruáció – újra „működésbe” nem hozza. A herpeszfertőzés, illetve a visszatérő rohamok megelőzésére az alábbi módszereket ajánljuk.

Tipp! Vírusellenes gyógyszerek napi szedésével a genitalis herpesz kiújulásának kockázata három­negyedével csökken.

Prevenció első körben

Biztonságos szex és csókolózás. Ha partnerünk száján vagy nemi szer­vén herpeszes hólyagok éktelenkednek, kerüljük a vele való testi kontak­tust. Becslések szerint a felnőttek 60 százaléka vírushordozó, és bár leg­alább az ötödüknél soha nem alakul ki herpesz, fertőzhetnek, mégpedig az ún. vírusbimbódzás – a bőrfelületre vándorló, herpeszes tüneteket nem okozó, de hasonlóan fertőző, mikroszkopikus vírusdarabkák -miatt. Ezért is lényeges a biztonságos szexuális élet, noha az óvszer sem mindig képes megakadályozni a vírus terjedését, egyszerűen azért, mert nem fedi be teljesen a fertőzött vagy a fertőzés által veszélyeztetett bőrfelületeket.

A genitalis herpesz megelőzésének legbiztosabb módja a szigorúan monogám párkapcsolat, melyben mindkét fél fertőzésmentes, és egyikük sem lép félre. (A herpeszvírus jelenléte szűréssel kimutatható, melyet Magyarországon az ANTSZ végez; beutalót a háziorvostól kell kérni.)

Vírusellenes pirulák. E készítményekkel megelőzhető az ajakherpesz, és hatásukra nagymértékben csökken a genitalis herpesz kiújulásának a veszélye. A jelenlegi hatóanyag-választék: valacyclovir, acyclovir és famciclovir.

Kutatási eredmények! Egy nemzetközi kísérletben háromszáznyolcvannégy genitálherpeszes férfit és nőt vizsgáltak két csoportban. Az alanyok egyik része fél éven át naponta valacyclovirt kapott, a másik csoport placebót szedett. Az eredmény: a gyógyszerrel kezeltek közel háromne­gyedénél nem újult ki a betegség, a placebósoknak ezzel szemben csak 43 százaléka tapasztalt javulást. A felsorolt hatóanyagok napi alkalma­zás mellett a vírusbimbódzást is gátolják, mégpedig szinte teljes mérték­ben (94 százalékos hatékonysággal), így a nemi partner fertőződésének kockázata erősen csökken.

Az ajakherpesszel kapcsolatos kísérletek szerint a gyógyszerek három nap alatt elmulasztják a rohamot (a placebók átlagosan 4,3 nap alatt), és hatásukra csak feleannyi hólyag képződik. A pirulákat megelőzési céllal is szedhetjük, például napozás előtt. Az alkalmazás rendjét és időtartamát az orvos állapítja meg.

Vírusellenes krémek, kenőcsök is kaphatók, ezeket azonban a legtöbb orvos ma már súlyosabb esetekben nem ajánlja, mert számos vizsgálat szerint a hólyagokat semmivel sem mulasztják el hatékonyabban, mint a placebos (hatóanyagot nem tartalmazó) krémek – ráadásul drágák. E készítmények helyett használjunk inkább pirulákat, melyeket mindig magunknál tartunk: a herpesz ugyanis gyorsan és váratlanul támad.

A napozás veszélyes. A nap ibolyántúli sugárzása reaktiválja a herpesz­vírust. Egy amerikai vizsgálat során harmincnyolc ajakherpeszre hajla­mos személy közel háromnegyedénél megjelentek a herpeszes hólyagok a szájon, miután UV-sugárzásnak tették ki őket. Ám ha előtte bekenték a szájukat napvédő ajakírral vagy nap tej jel, nem keletkeztek hólyagok.

Prevenció második körben

Mélylégzés, reláxalas. Közel félezer megkérdezett kanadai orvos, fogász és patikus 60 százaléka szerint pácienseik, illetve klienseik arra panasz­kodnak, hogy erős érzelmi hatásra rendszerint kiújul a herpeszük. A megoldás: az egyénnek leginkább megfelelő stresszoldás. Egy férfiak bevonásával végzett vizsgálat például kimutatta, hogy akik naponta relaxálnak, azok vérében jóval alacsonyabb a herpesszel összefüggő antitestek aránya, mint akik hagyják, hogy felhalmozódjon bennük a feszültség.

Több zöldség, több pihenés. Aki folyamatosan feszült, fáradt, kimerült, annál sokkal gyakrabban újul ki a herpesz. Az összefüggés okát még nem sikerült tisztázni, a szervezet ellenálló képességének a gyengülése állhat a háttérben. Aki tehát feszültnek érzi magát, vagy munkabírása, vitalitása csökkenését tapasztalja, egyen több friss zöldséget, gyümöl­csöt, próbáljon többet és jobban aludni, és tartózkodjon sokat a szabad levegőn.

Összefoglalás

Okai. Herpes-simplex-vírus (HSV). Két típusa van: általában a HSV-1 okozza az ajakherpeszt, a HSV-2 a nemi szervek herpe­szét, de fordítva is előfordulhat.

Figyelmeztető tünetek. Nyílt fekélyek vagy kicsi, fájdal­mas hólyagok, melyek körül a bőr duzzadt, fájdalmas. A hólya­gok megjelenése előtti napokban jellemző a bizsergés, sőt a fájda­lom már ekkor felléphet. A her­pesz fő támadási területe az ajak, a szájkörnyék és a nemi szerv, de kialakulhat az arcon, orron, szemkörnyéken, állon, körömágyban, ritkán a nyelven és az ínyen is, továbbá az ülepen és a comb belső részén.

Új fejlemények. Egy kanadai felmérés szerint a herpeszben szenvedők háromnegyede még sosem hallott a vírusellenes sze­rekről, melyekkel betegségük hatékonyan kezelhető lenne. Az orvosok viszont azt állítják, pácienseik legalább 60 százalé­kát tájékoztatják e készítmé­nyekről. Akármi is a valós hely­zet, ezek a gyógyszerek léteznek, aki tehát nem tud róluk, érdek­lődjön háziorvosánál.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.