Házi gyógymódok

Artrózis, arthritis (ízületi panaszok, idült ízületi gyulladás): 22 módszer a fájdalom csillapítására

Az artrózis, közismertebb nevén a porckopás talán a legősibb ismert be­tegség a világon. Az egyiptomi múmiáknál, valamint az előemberek és a dino­szauruszok maradványaiban is megtalálhatók a betegség nyomai. Milliók szen­vednek tőle, és a betegek száma évről évre nő.

Amikor ezt a cikket olvassa, ismerősnek tűnik a baj, mivel minden bi­zonnyal ön is, vagy valamelyik közeli ismerőse ízületi fájdalmakra panaszko­dik. A betegséggel kapcsolatban nap mint nap új könyvek jelennek meg, újabb kezelésekről, hatékonyabb gyógyszerekről és sebészeti beavatkozásokról hal­lani. Mi nem fogunk új csodaszerről beszámolni, pusztán arról esik majd szó, hogy miként lehet a fájdalmat gyógyszerek, illetve orvosi beavatkozás nélkül megszüntetni vagy enyhíteni. Ön is sokat tehet otthonában drága felszerelések, fájdalom és mindenféle kockázat nélkül. (Ha az ajánlott módszer kapcsán nem említünk külön betegséget, a gyógymód a legtöbb ízületi probléma esetén ha­tékony.)

Kisebb testsúly, kevesebb fájdalom

„Az ízületi fájdal­makat semmiféle varázsétel vagy -diéta nem szünteti meg – mondja Art Mollen az arizonai Phoenixből, aki a mozgásszervi betegségek szakértője -, ám túlsú­lyos betegeknél a fogyás jelentős mértékben csökkenti a gerincoszlop környé­kén, a térdben, a csípőben, a bokában és a lábban érzett fájdalmat.”

Az ok: minél túlsúlyosabb valaki, annál nagyobb nyomás, feszültség ter­heli az ízületeket és növeli a gyulladás, a dagadás és a fájdalom esélyét.

A megoldás: orvosával vagy egy dietetikussal közösen állítsanak össze olyan diétát, amely mellett ön ki is tud tartani.

Gyengéd nyújtással a fájdalom ellen

Igen fontos, hogy megőrizze mozgásképességét, mozgékonyságát. Dr. Mary P. Schatz szerint: „ízületi panaszok esetén a mozgás fájdalmas, a mozgás hiánya végzetes. A helytelen mozgás káros, a helyes viszont gyógyít.” Dr. Schatz e filozófia alapján ajánlja a jógát betegeinek. „A jóga azáltal, hogy a megfelelő izmokat megnyújtja és erősíti, visszaállítja a deformálódott ízületek eredeti helyzetét.”

Képzett oktató vagy könyv segítségével elsajátíthatja a gyakorlatokat, de ne feledje: „az ízület helyreállításának a kulcsa a helyes jógamozdulatokban rej­lik”. Ne erőltesse túl magát, ám azt se hagyja, hogy a betegség mozdulatlan­ságra kényszerítse.

Csökkentse a stresszt!

„Amikor fájdalmat érez, feszültté vá­lik, és ettől a fájdalom még erősebb lesz” – magyarázza Beth Ziebell pszicho­lógus, a stressz és fájdalom kezelésének szakértője. – A pozitív beállítottságú emberek a fájdalmat is jobban tűrik.” A lélektani hozzáállás fontosságát – amit dr. Ziebell már régóta állít -a legfrissebb kutatások is alátámasztják. Dr. Ziebell többek között az alábbia­kat ajánlja:

Csak módjával. „Az ízületi problémákban szenvedőknek el kell fo­gadniuk, hogy nem helyes, ha mindent el akarnak végezni, amikor jól érzik ma­gukat, mert ez kimerüléshez vezet, és a következő napon ismét fájdalmaik lesz­nek. Legyen a mértékletesség a kulcsszó: jusson minden napra valamilyen tennivaló, akár jól vannak, akár nincsenek.”

Tanuljon meg relaxálni! „Tanulmányozza a természetes szülést. Gyermeket világra hozni nagyon fájdalmas, ám a nők a relaxálás és lazítás se­gítségével megtanulták, hogyan lehet csökkenteni a fájdalmat” – mondja dr. Ziebell, aki szerint a tétlen ízületek fájós ízületekké válnak. „Ha a fájdalomra koncentrál, az még erősebb lesz, ám ha fontos dolgokkal foglalja el magát, ta­lán észre sem veszi a fájdalmat.”

A természetgyógyász közbeszól

A rézügy

Gyakran a régi dolgok tisztelete újraéled. Bizonyos tárgyak, amelyek­nek korábban alig tulajdonítottunk jelentőséget, új értelmet kapnak. Ez a helyzet a réz karpereccel is, amit évtizedek óta viselnek az ízületi panaszok enyhítésére, és ami ma is népszerű. Vizsgálatok támasztják alá, hogy egye­seknél az ízületi fájdalom hátterében rézfelszívódási zavar is állhat.

Ezen megfigyelés alapján Helmar Dollwet feltételezte, hogy a szükséges rezet más forrásból lehet pótolni. „A karperecből az oldott réz a bőrön át jut a test­be, az emésztőrendszert kikerülve – írja a Réz karperec és arthritis (The Copper Bracelet and Arthritis) című könyvében. Dr. Dollwet szerint talán ez az egyetlen módja annak, hogy az ízületi panaszokban szenvedők hozzá­jussanak a számukra oly fontos rézhez, amely bizonyítottan csökkenti a fáj­dalmat.

Az orvosok többsége továbbra is kételkedik a réz karperec hatékony­ságában, ugyanakkor nem tartják teljesen hatástalannak. „Találkozom réz karperecet viselő emberekkel, akik azért hordják, mert segít nekik – mond­ja dr. Elsőn Haas. – Azt hiszem, hogy a réz valóban használ. Elképzelhető, hogy a rézhiány fokozza az ízületi gyulladást, és úgy tűnik, hogy a szájon át bevitt réz nem olyan hatékony, mint az, ami a bőrön át jut a beteg szer­vezetébe.” Vagyis dr. Haas hisz a réz karkötőben? „Nos, nem feltétlenül ajánlom, de nem is ellenzem a használatát.”

Esti kúra a délelőtti merevség ellen

„Tapasztalataim szerint a betegek közel 90 százalékánál reggel merevebbek a beteg ízületek -állítja dr. Ily a Rubinov, a Fort Lauerdale-i arthritisközpont orvosa. Dr. Rubinov az izomlazító krémek lefekvés előtti használatára esküszik. „Ez megnyugtat és pszichésen is segít” – magyarázza dr. Rubinov. Hogy miért? Az arthritisben szenvedők egész nap jobban érzik magukat, ha reggel nem mere­ven, fájós tagokkal ébrednek.

Lebegve a fájdalom ellen

Vizsgálatok kimutatták, hogy egy speciális, érzékelésmentes, a külvilágtól elszigetelt, vízzel töltött tartályban tör­ténő lebegés csökkenti az ízületi fájdalmakat. „Általában egy órát kell a tartály­ban tölteni – mondja dr. Roderick Borrie brooklyni pszichológus. – A fájdalom megszűnése a stressz csökkenésének köszönhető. Az izmok ellazulnak, és ez serkenti az endorfinoknak, a test természetes fájdalomcsillapítóinak a termelő­dését.” A tartály vize 34 fokos, vagyis megegyezik a bőr hőmérsékletével. A kör­nyező levegő is meleg, nyugodt, ami elősegíti a mély relaxációt.

Olajos dunsztkötés!

„Az ujjaimat reumás ízületi gyulladás kínoz­za – meséli Donna King, aki masszírozást tanít. – Részt vettem az arthritis ke­zelésével kapcsolatos tanfolyamokon, és rájöttem, mi az, ami nálam leginkább hat, így bizonyíthatom, hogy ez a módszer valóban jó.”

Donna szerint artrózis és reumás ízületi gyulladás esetén a hő és az euka­liptuszbalzsam együttes alkalmazása igen hatásos. „Párakötést teszek a merev, fájdalmas ízületekre. Bedörzsölöm az ízületet a balzsammal, majd tapadós, vé­kony fóliába tekerem. Párakötést meleg törölközőből is készíthetünk. A meleg kéz- vagy lábfürdő is enyhítheti a fájdalmat.”

A víz alatti torna csodákat tesz

Ha az ízületi panaszok hatásos kezeléséről kérdezzük őket, ahány orvos, annyi válaszra számíthatunk. Ám, ha a vízben végzett tornáról kérdezzük őket, furcsa dolog történik – egyet­értenek! „A víz alatti torna egyszerűen kitűnő – állítja dr. Mollen, sokak véleményét megerősítve. – A fájdalom a vízben nagymértékben csökken, az ember hajlé­konyabb a vízben, mint szárazon. A víz alatti tornát nem lehet eléggé dicsérni!” A kezdő tornagyakorlatokat bárki könnyen megtanulhatja: mellig érő vízben kell sétálni, hajlítgatni. A haladók mozgása leginkább a vízi baletthez hasonlít, amely a víz természetes ellenállására és felhajtóerejére épül.

A házastárs segítsége

Bár természetes, hogy egy férj vagy fe­leség minden tőle telhetőt megtesz, hogy társát a bajban segítse, a segítség gyakran több bajt okoz, mint amennyi jót tesz. „Amikor a feleség minden mun­kát magára vállal és minden percben megkérdezi a férjét, hogy hogy érzi ma­gát, ez csak megerősíti a férj betegségtudatát – magyarázza Judith Turner, a Wa­shingtoni Egyetem pszichológusa.

Úgy véli, nemcsak akkor kell figyelmesnek, megértőnek lenni, amikor a társnak fájdalmai vannak, hanem akkor is, amikor aktív és jól érzi magát. „Ilyen­kor dicsérni kell, és azt mondani, hogy »jaj de boldog vagyok, hogy ilyen ak­tív vagy«. A dicséret nagyon fontos, ám ezt sajnos sokszor elfelejtik az embe­rek” – teszi hozzá dr. Turner.

Jégpakolás a fájdalom ellen

„A túlerőltetett ízületeknek jót tesz a hideg kezelés” – mondja a fent említett masszőr. Ő ilyenkor gél pako­lást alkalmaz, de a gél helyett nejlonzacskóba csomagolt jégdarabok vagy mély­hűtött zöldborsó is megteszi. A hideg pakolást 15-20 percig kell a fájó terüle­ten hagyni, majd 10-15 perc szünetet kell tartani. A kezelés többször, igény szerint ismételhető.

Csökkentse melegítéssel a fájdalmat!

„Amikor egy ízü­let forró, dagadt és fájdalmas, a meleg a legjobb megoldás. A hidegtől az ilyen ízület csak jobban fáj.

Ne kényeztesse ízületeit!

„Kifejezetten hasznosnak tartom, ha kíméletes aerob (fokozott oxigénfogyasztással járó) sportot végeznek a betegek – mondja dr. Mollen. – A sétát, a kerékpározást vagy az úszást ajánlom, mert ezek nem terhelik túl az ízületeket, de bármilyen mozgás, ami legalább 120/perc-re emeli a pulzust, jó hatású a szívre és a tüdőre.”

Egyes vizsgálatok szerint az erőteljes torna még reumás ízületi gyulladás esetén is biztonságos, és gyakran fizikai és pszichikai értelemben is javulást eredményez. Dr. Periman arra volt kíváncsi, hogy a fáradtság és a depressziós tünetek hátterében nem állhat-e tétlenség, mozgáshiány; ezért 54 betegét bevon­ta egy kíméletes aerob testedző programba. Az eredmény? Az élénk torna hatására nem gyulladtak be az ízületek. Éppen ellenkezőleg: javította az állóké­pességet és az általános állapotot, miközben az ízületi és egyéb fájdalmak és a duzzanatok is csökkentek

Orvosi segítség

Néha a gyógynövények is segítenek

Van, aki úgy véli, hogy az ízületi panaszokat gyógynövényekkel is lehet enyhíteni. Bár ez kérdéses, de mégis elképzelhető, hogy egyes növények segíthetnek. „Hosszú távon a leghatékonyabb gyógynövény valószínűleg a fehér fűz kérge – állítja Varró E. Tyler, a Purdue Egyetem gyógyszertan professzora -, mert szalicilsavat tartalmaz, ami hasonlít az aszpirin ható­anyagához. Ám ahhoz, hogy ez valóban hasson az ízületekre, rengeteg ké­regre lenne szükség.”

Egy másik lehetséges gyógynövény az alkörmös (Phytolacca america-na) bogyója, egy amerikai kedvenc, amit már az első telepesek is használ­tak. Dr. Tyler szerint a vizsgálatok nem derítettek fényt a bogyók hatásmechanizmusára, így azt sem lehet tudni, hogy vajon hosszú távon nincs-e mérgező hatásuk.

Hagyja el a hozzászokást kiváltó gyógyszereket!

Az altatók, a nyugtatók és a kábító fájdalomcsillapítók sajnos az arthritisben szenvedők életének részévé válhatnak. „Nem arról van szó, hogy ezek a szerek nem hatékonyak – mondja dr. Nelson Hendler, a Johns Hopkins Orvosegyetem idegsebészeti klinikájának adjunktusa. – Hatékonyak, de a legtöbb ember szá­mára csak egyre növekvő dózisban, ezért végül több gondot okoznak, mint amennyit megoldanak.” Bár ezekben az esetekben szakember segítségére lehet szükség, dr. Hendler szerint a gyógyszereket idővel ki lehet váltani más terápiával, illetve esetenként enyhébb gyulladáscsökkentőkre, például aszpirinre vagy ibuprofenre is át lehet térni.

A hal csodákat tesz

„Egyes betegek pozitívan reagálnak a hal­olajra” – állapítja meg dr. Elsőn Haas, San Rafael-i klinikaigazgató.A New York állambeli Albany orvosi központjának jelentése is alátámaszt­ja megállapítását. A vizsgálat szerint azoknál a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél, akik halolajkapszulát szedtek, az ízületi fájdalmak eny­hültek.

A halolaj hatékony alapanyagát – az omega-3 zsírsavat – a csukamájolaj nagy mennyiségben tartalmazza. A vizsgálatok azt mutatták, hogy napi 1 kis-kanálnyi csukamájolaj azért is enyhítheti a reumás ízületi gyulladás tüneteit, mert a szervezetet D- és A-vitaminnal látja el. A D-vitamin fontos szerepet ját­szik a csontállomány fenntartásában, míg az A- vitamin gyulladáscsökkentő ha­tású. A halolajok egyéb zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek szintén hatásosak az arthritis ellen.

Érdemes tudni, hogy nagy mennyiségben szedve a D- és az A-vitamin mér­gező hatású lehet, tehát naponta legfeljebb 1 kiskanálnyi csukamájolajat sza­bad bevenni. Ha szükségesnek tartja, beszélje meg orvosával, hogy halolajat vagy D-vitamint szedjen-e inkább. A különböző gyógyhatású készítmények he­lyett kipróbálhat egy olyan diétát, amely sok alacsony zsírtartalmú, omega-3 zsírsavakban gazdag halat, például makrélát vagy lazacot tartalmaz.

Mesteri masszázs

Ha ízületi fájdalmai miatt masszázzsal próbál­kozik, a szakértő King a következőket tanácsolja: „Az ízületi problémákat az ízületeket mozgató izmok túlerőltetése súlyosbítja. Ezért ha az ujjai fájnak, az alkarján futó izmokat dolgozza meg a csuklójától a könyökéig.” A tenyere szélével, a hüvelykujjával vagy a könyökével gyakoroljon né­hány másodpercig tartó nyomást az izmokra, aztán lazítson. A bokát vagy a lá­bat érintő panaszok esetén a sarkát és a lábszára elülső részét dolgozza meg.

Több C-vitamint!

„A vizsgálatok azt mutatják, hogy a reumás ízü­leti gyulladásban szenvedő betegeknek C-vitamin-hiánya is van” – állítja Róbert H. Davis élettanprofesszor. Dr. Davis szerint a C-vitamin hiánya súlyosbíthat­ja az ízületi gyulladást, míg megfelelő mennyiségű bevitele javíthatja a bete­gek állapotát. „A C-vitamin valóban hatásos házi gyógymód lehet – állítja. – Mellékhatása szinte nulla, és ha több adagra elosztva napi 500 mg-ot szed belőle, a pozitív hatás szinte biztos.” Mielőtt azonban C-vitamin-terápiát kez­dene, kérje ki orvosa véleményét.

Mellőzzön bizonyos ételeket!

„Azt hiszem, a leglátványo­sabb eredményeket akkor tapasztaltam, amikor a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegeim mellőzték a tejtermékeket, ill. Bizonyos, a burgonyafélék családjába tartozó élelmiszereket” – mondja dr. Haas. A burgonya, a paradicsom, a padlizsán, a dohány és a fekete bors kivételével a borsfélék tartoznak ebbe a csoportba.

Dr. Haas azt javasolja, hogy minden arthritisben szenvedő dolgozza ki a maga személyes étrendjét az úgynevezett „ételkerülési terv” alapján. Szerinte előfordul, hogy a kedvenc ételek is a „bűnös ételtípus” kategóriába tartoznak. Szerencsétlenségére pont azokat az ételeket szereti a leginkább, amelyekre al­lergiás.

Az előre meghatározott ütemterv alapján hagyjon ki minden olyan ételt a diétájából, amit nagyon kíván. Ha például mindenáron paradicsomra vágyik, egy hétig ne fogyassza ezt a zöldséget. Ellenőrizze a félkész ételek címkéjét is, ne csak a nyers paradicsomot kerülje. Amennyiben panaszai az elkövetkező három­-négy napban rosszabbodnak, az ötödik vagy hatodik napon azonban jobban ér­zi magát, lehetséges, hogy a paradicsom a bűnös. Ha ez így van, itt az idő, hogy felkeresse orvosát és elvégeztessen egy teljes allergiatesztet.

Kevesebb növényi olajat!

Anövényi olajok általában jótékony hatásúak, állítja dr. George Blackburn bostoni táplálkozáskutató. Ugyanakkor óvatosságra int, mivel a vizsgálatok azt mutatják, hogy a reumás ízületi gyul­ladásban szenvedő betegek esetében ez nem így van, és nekik csökkenteniük kell a növényi olajok bevitelét. Számukra előnyösebb az ómega-3 zsírsavban gazdag olajok fogyasztása.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb olajtartalmú terméket, például salátaönte­tet, sültet és margarint kellene fogyasztaniuk. Ezek az ételek sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak, amely az arthritises betegeknél gyulladást okozhat. Az omega-6 zsírsav szintje alacsony a repce- és az olívaolajban, ezért dr. Blackburn szerint ezt a kétféle olajat szabad módjával használni. Az a legjobb, ha az energiabevitel legfeljebb 30 százalékát fedezi zsiradék.

A jótékony répalé

a csak növényi léből álló böjtkúra dr. Mollen klinikáján sok reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegnél jelentősen csök­kentette a fájdalmat. Különösen a répáié, a zellerlé, a káposztáié vagy a para­dicsomlé hatásos. Dr. Mollen javaslata szerint az első héten csak egy napig, a másodikon kettőig (hétfő, szerda), a harmadik héten három napon át (hétfő, szer­da, péntek) kell a kúrát alkalmazni. Orvosi felügyelet nélkül semmiféle böjtkúrával ne próbálkozzon!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.