Fájdalom enyhítése

Ízületi fájdalom természetes kezelése

A boka és a lábfej olyan fájdalma, amely nem sérülésből, balesetből vagy gyulladásból, például ízületi gyulladásból vagy köszvényből szár­mazik, általában a rossz keringés, a csontrendszer, az ízületek és az iz­mok együttes problémáiból ered, ez pedig többnyire a helytelen testtar­tás és a túlsúly számlájára írható.

Köszvény

A köszvény azért alakul ki, mert a szervezet nem tudja megfelelő­en feldolgozni az anyagcsere során keletkező húgysavat (testünk ter­mészetes hulladékmegsemmisíté­si folyamatának melléktermékét). A húgysavkristályok lerakódnak az ízületek körül, amelyek bedagadnak, kivörösödnek és fájdalmassá válnak. A köszvény hírhedten a nagylábujjat fenyegeti, de megtámadhatja a tér­det, a könyököt és a kézfejet is. A fáj­dalom rohamszerűen jön és távozik, és néha lázzal jár együtt. Az állandó rohamok fokozatosan rombolják az ízületeket, így idővel egyre nehezebb a gyógyulás, hacsak nem orvosoljuk valahogyan e folyamatot.

Hidroterápia

A köszvényes roham súlyos fájdal­ma ellen hatásos például az egyszerű hideg borogatás. A forró Epsom-sós fürdő (egy kád vízhez egy csészényi Epsom-só, és húsz percig áztassuk magunkat benne) segítheti a húgysav eltávolítását.

Fokhagyma, cseresznye, szeder

A fokhagyma, a cseresznye (a befőtt is) és a szeder enyhíti a köszvény okoz­ta fájdalmat.

Gyógynövény-terápia

Tegyünk fekete nadálytőből és kö­römvirágból álló pakolást a fájdal­mas területre. A bojtorján, a csalán, a fajdbogyó, a vadmurok, az amerikai lázfa (szasszafrász babérfa), a boróka, a petrezselyem és/vagy a fűzfa (ket­tőt-hármat válasszunk) forrázatának rendszeres fogyasztásával enyhíthet­jük a panaszokat.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Igyunk nagyon sok tiszta (nem szén­savas) vizet, és hagyjunk fel a kof­fein- és alkoholfogyasztással. Lehe­tőleg ne együnk kagylót, szardíniát, hüvelyeseket (például babot, borsót) és belsőségeket (például vesét, májat és borjúmirigyet), mert ezek csak súlyosbítják a bajt. Fogyasszunk vi­szont sok fokhagymát, cseresznyét és más bogyós gyümölcsöt, mert oldják és semlegesítik a húgysavat.

Homeopátia

A hegyi árnika és a maszlagos nadra­gulya gyógyírként szolgál a fájdalom enyhítésére. C6 hígításban vegyük be őket félóránként, legfeljebb tíz­szer (abbahagyhatjuk, ha már szűnik a fájdalom), majd C30 hígításban folytassuk napi háromszor. Ha visszatér a fájdalom, forduljunk terapeutához vagy orvoshoz.

Masszázs és aromaterápia

Masszírozzuk a területet ciprus, bors­menta, levendula, kamilla, gólyaorr, eukaliptusz vagy rozmaring olajával (két cseppet tegyünk belőle egy ke­vés vivőolajba), vagy adjunk három­-négy cseppet a kedvenc illóolaj-kombinációnkból a fürdővízhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.