Házi gyógymódok

Aranyér: 18 gyógyító jó tanács

Hogyan találja meg a drogériában azt a polcot, amelyen az aranyér elleni kenőcs található? Mi sem egyszerűbb. Figyelje csak, hol keresgélnek azok a vá­sárlók, akik bő esőköpenyt, sötét napszemüveget és álszakállt viselnek. Ők a sorstársai. Sokak számára az aranyér szégyellni való dolog, ami persze ostobaság, hi­szen az aranyér az egyik legáltalánosabb betegség, tíz ember közül legalább nyolcnál előfordul. Napóleont is kínozta az aranyere. Egyesek szerint a császár emiatt (is) veszített csatát Waterloonál.

Az aranyér miatt azonban nem kell, hogy csatavesztesnek érezze magát. A lábszáron kialakuló vénatágulatokhoz hasonlóan a végbél duzzadt vénái is rész­ben öröklöttek, és nagyban befolyásolhatók az étrenddel és a székelési szoká­sokkal. Tehát ne szégyenkezzen tovább, hanem üljön egy kényelmes párnára és ol­vassa el, hogy mit is írnak a szakértők erről a gyakori betegségről.

Törekedjen könnyű székelésre!

Az aranyér elleni leghaté­konyabb stratégia, ha megkeressük a probléma eredetét. Igen jellemző, hogy az arany eres hátsókon nyögő, erőlködő személyek ül­nek. Ha az ön számára újdonság, hogy a székelés nem hosszú, fáradságos do­log, akkor feltételezhetően aranyere van. Az erőlködés a WC-n épp az az igény­bevétel, ami a végbél visszereinek kitágulásához és megduzzadásához vezethet. A továbbiakban a kemény széklet még jobban rontja a már amúgy is problémás terület állapotát. A megoldás? Igyon sok folyadékot, egyen sok rostot, használ­ja az ajánlott gyógyszereket.

Olajozza meg a kijáratot!

Ha már megnövelte az étrendjében a rostok és a folyadék mennyiségét, a széklete valószínűleg puhábbá válik, és kisebb erőfeszítés is elegendő az ürítéshez. A székelést megkönnyítheti, ha a végbelet bekeni egy kis vazelinnal, mondja dr. Edmund Leff. Egy kis vattával vagy az ujjával kb. Egy centiméter mélyen kenje be a végbelét.

Bánjon finoman a beteg területtel!

Ügyeljen arra, hogy amikor végzett a székeléssel, kíméletesen törölje meg magát, mondja dr. John O. Lawder. Használjon puha WC-papírt és olyat, ami nem tartalmaz izgató ké­miai anyagokat. Csak illatmentes és színtelen (fehér) papírt vásároljon. Ha kell, nedvesítse meg használat előtt.

Milyen a jó WC-papír?

Ha sohasem hallott még síkosított WC-papírról, ez azért van, mert ilyen nincs is. Léteznek viszont olyan törlőkendők, amelyeket nedvesítő krémmel vontak be, és ezek a legjobb aranyérbarát hátsó­fertály-törlők a piacon.

Ne vakarja!

Az aranyeres csomók viszkethetnek, és a megvakarásuk enyhülést okozhat. De ne engedjen a csábításnak. „Megsértheti ezeknek a vékony visszereknek a falát, és jelentősen ronthatja a helyzetet” – figyelmeztet dr. Lawder.

Orvosi segítség

A kezelésre szoruló aranyeres csomók

Ha eddig soha semmi panasza nem volt azon a bizonyos tájon, és most hirtelen kellemetlenséget érez, akkor valószínűleg aranyere van. Lehet azonban más egyéb is. Ha a kellemetlen érzés viszketéssel társul, és nem­régiben tért haza valami távoli országból, a problémát okozhatja például bélféreg is. Ilyen esetben orvosi segítségre van szüksége, hogy megsza­baduljon tőle.

Végbélvérzéssel okvetlenül orvoshoz kell fordulni. Az aranyérből so­hasem fejlődik ki rák, de nemcsak az aranyér vérezhet, hanem a rák is, ma­gyarázza dr. Leff. Más esetekben a végbélben a megnagyobbodott vénában vérrög ke­letkezhet, amely nagy, kék, duzzadt, kemény területet alkot, és igen fájdal­mas, mondja dr. Lawder. A vérrögöt a legtöbb esetben könnyen eltávolít­ja a sebész.

Ne emelgessen zongorát!

A súlyos tárgyak emelgetése és a ki­merítő testmozgás ugyanolyan hatású, mint az erőlködés a WC-n, mondja dr. Leff. Amennyiben hajlamos az aranyérre, szerezzen segítséget, ha nehéz tárgya­kat kell megmozgatni.

Áztassa magát!

Ülőfürdő a fürdőkád meleg vizében megemelt tér­dekkel az a gyógymód, ami még mindig a legtöbb szakértő listájának az élén található. A meleg víz csillapítja a fájdalmat, miközben az érintett területen ser­kenti a véráramlást, és ez elősegíti a duzzadt vénák összehúzódását, állítja dr. J. Byron Gatright sebész.

Használjon aranyérellenes szereket!

Számtalan aranyér­ellenes krém és kúp kapható. A reklámok állításaival szemben, ezek általában nem szüntetik meg az alapproblémát. Legtöbbjük mindössze enyhíti a helyi fáj­dalmat, átmenetileg megszünteti a kellemetlen érzést.

Válassza a krémet!

Inkább arany eres krémet használjon, mint a kúpot, javasolja dr. Leff. A kúp „teljesen hasznavehetetlen” a külső aranyerek szempontjából. Rendszerint a kívántnál magasabbra csúszik fel a végbélben, és így a belső aranyérre sem tud hatást kifejteni.

A varázsmogyoró csodákra képes

Vatta segítségévei vi­gyen fel egy borsónyi mennyiségű varázsmogyoró-krémet a végbélre. Ez az egyik legjobb rendelkezésre álló orvosság a külső aranyeres csomók ellen, különösen ha vérzéssel is jár, kínál szokatlan megoldást dr. Marvin Schuster, a baltimore-i Francis Scott Key egészségügyi központ orvosa. „A borbélyok is varázsmogyo­rót használnak, ha megvágják a vendég arcát, mivel összehúzza az ereket.”

Bármilyen hideg anyag, így akár a víz is enyhíti az aranyér okozta fájdal­mat. Kezelje az aranyerét egy speciális eljárással: tegyen egy üveg varázsmo­gyoró tartalmú folyadékot egy vödör jégbe, mint ahogy a pezsgőt szokás hűte­ni. Ha jól kihűlt, egy kis darab vattát mártson a varázsmogyoróba és tegye az aranyerére. Ha már nem elég hideg, ismételje meg a műveletet.

Fogyjon!

Mivel a túlsúlyos embereknél nagyobb nyomás nehezedik az alsó végtagokra, gyakrabban szokott náluk az aranyér problémát okozni, ugyan­úgy, ahogy esetükben gyakrabban fordul elő alsó végtagi visszértágulat is.

Ellenőrizze a sófogyasztását!

Ha szereti a hasábkrumplit jól megsózni, ne feledje, hogy ezzel súlyosbíthatja az aranyeres panaszokat. A túlzott sófogyasztás visszatartja a keringésben a folyadékot, ami a végbélben, de másutt is a visszerek duzzanatát okozza.

Kerüljön bizonyos ételeket és italokat!

Egyes ételek, noha nem rontják az aranyeres panaszokat, okozhatnak végbéltájéki kellemetlen­ségeket, például viszketést. Óvakodjon a túlzott kávéfogyasztástól, az erős fű­szerektől, a sörtől és a kólától, tanácsolja dr. Leff.

Állapotos? Pihenjen többet!

A terhes nők különösen hajlamosak az aranyerességre, részben azért, mert a méh közvetlenül azokat az ereket nyomja, amelyek az aranyeres visszerektől szállítják el a vért, mondja dr. Lewis R. Townsend szülész-nőgyógyász. Ha terhes, speciális megoldás lehet aranyerek ellen, ha a bal oldalára fordulva fekszik minden 4-6 órában körülbe­lül 20 percig, javasolja.

Tolja egy kicsit vissza!

Néha az aranyér kifejezést nemcsak a duzzadt visszerekre használják, hanem a végbél nyálkahártyájának az előboltosulására is. Amennyiben ilyen előboltosuló aranyere van, akkor próbál­ja meg egy kicsit visszanyomni a végbélbe, mivel nagyon valószínű, hogy a ki­lógó aranyérben vérrög keletkezik.

Üljön fánkra!

Természetesen fánk alakú párnára gondolunk, ami gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban kapható. Igen hasznos az olyan arany eresek számára, akik sokat ülnek, mondja dr. Townsend.

Belső és külső aranyérről itt tudhat meg nagyon hasznos információkat: belső és külső aranyér hatékony kezelése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.